Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:16, 10 sty 2017

Katkak napisał(a)
Ale ze wszystkiego dowalają. Wymogiem są do przeczytania 3 książki w m-cu, zaczęło się mnożenie, jeszcze z religii sporo, bo Komunia... Jednym słowem nie nudzimy się . Tylko doba za krótka.

Kasieńka nie chcę Cię martwić, ale prawdziwy młyn zaczyna się jak idą do 4 klasy i dochodzą nowe przedmioty i to sporo.....
A każdemu wydaje się, że jego przedmiot najważniejszy...
No ale rodzice oczekują, że szkoła nauczy, więc wymagania wzajemne rosną.
jedyny plus tej nowej reformy, to chyba to, że dzieci nie będą chyba musiały egzaminów zdawać aż do kl 8. Moi załapali się na te po 4 i po 6 kl, a potem po gimnazjum..... po co tym dzieciakom od małego taki młyn i stres serwować? Już jako dorośli lekko mieć nie będą to niechby miały jako takie dzieciństwo, a nie wyścigi
Na muzyce w którejś tam klasie musieli skomponować własną melodię bo inaczej muzyka nie zaliczona, na plastyce nurty malarskie i techniki.....a potem przychodzi taki sześcioklasista do mnie na zajęcia i nie umie nożyczek trzymać i nie miał nigdy w dłoni plasteliny....ot wyprodukowany przez system nowoczesny człowiek....okradamy własne dzieci z życia
sylwia_slomc... 20:17, 10 sty 2017

Katkak napisał(a)
U mnie nic nie okryte i mam trochę stresa, co wypadnie. Dobrze, że śnieg jest.

Będzie dobrze ogród masz zaciszny
sylwia_slomc... 20:20, 10 sty 2017

Gabriela napisał(a)

Oj, niestety poczyni. Jeżeli zając obgryzie dookoła drzewa obrączkę, to po drzewie, uschnie późną wiosną. U mnie zające tak załatwiły prawie 10-letnie jabłonie. Najlepiej pozatykać wszystkie dziury w ogrodzeniu, ogród nie może być dla zajęcy stołówką, bo nie będzie ogrodu.
W Anglii mają plagę dzikich królików, które jedzą wszytko i działają przez cały rok, u nas zające dożywiają się w ogrodach zimą, ale straty przez nie potrafią być niemałe.

Gabrysiu plan na ten sezon to zakupić gęstą siatkę i dołem dookoła puścić....pozostaje rów , ale może tego nie wyczają, w każdym razie będą miały trudniej
Sylvana 20:38, 10 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

W pierwszym roku (czyli z miesiąc po wsadzeniu)biohumusem podlewałam i wytrocinowałam, żeby chwast nie rusł , miały cieplej i więcej wilgoci. W drugim gnojówka z pokrzyw i ciut nawozów z azotem dolistnie. Staram się ciachać końcem marca, czerwca, a w sierpniu jak zdążę, w tym roku nie zdążyłam

Sylwuś dzięki, zapisałam i wygląda na to, że w tym roku nie wymigam się od gnojówki....można toto schować w lasku w cieniu, czy musi mieć słońce i ciepło ?
sylwia_slomc... 21:06, 10 sty 2017

Sylvana napisał(a)

Sylwuś dzięki, zapisałam i wygląda na to, że w tym roku nie wymigam się od gnojówki....można toto schować w lasku w cieniu, czy musi mieć słońce i ciepło ?

Postaw w jakimś kącie i daleko od ścieżek bo woniiii...
sylwia_slomc... 21:13, 10 sty 2017

Obiecałam dalsze wspomnienia to wspominamy początek lata

Gabriela 21:15, 10 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gabrysiu plan na ten sezon to zakupić gęstą siatkę i dołem dookoła puścić....pozostaje rów , ale może tego nie wyczają, w każdym razie będą miały trudniej

Wyczaja na bank.
sylwia_slomc... 21:16, 10 sty 2017

zaczyna się zmiana roślin dominujących w tym okresie w ogrodzie

sylwia_slomc... 21:41, 10 sty 2017

sylwia_slomc... 21:46, 10 sty 2017