Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Monia81 07:58, 03 lis 2017

Pięknie, kolorowo, jesiennie pomysły na karmiki super, dalie, dziwaczki, kany, mieczyki u mnie we wtorek wykopane, teraz się przesuszają, a później w słomę i do piwniczki pozdrowionka zostawiam
sylwia_slomc... 09:27, 03 lis 2017

katel napisał(a)
Pędzi u Ciebie wątek, nadgonić nie mogę jesień masz piękną, jeszcze tyle liści na drzewach. Ciekawe co strzeliło tym kamczackim, że się teraz wyrwały z kwitnieniem - za ciepło może mają?

Ja myślę, że suche lato potraktowały jak zimę , a teraz ciepło i mokro to myślą, że wiosna...
Nie nadganiaj, co ważniejsze w wizytówce jest
sylwia_slomc... 09:29, 03 lis 2017

Monia81 napisał(a)
Pięknie, kolorowo, jesiennie pomysły na karmiki super, dalie, dziwaczki, kany, mieczyki u mnie we wtorek wykopane, teraz się przesuszają, a później w słomę i do piwniczki pozdrowionka zostawiam

Wykopujesz dziwaczki??? Ja zawsze miałam z corocznego siewu w grunt, a teraz nasionka dostałam to znowu będą mam nadzieję
Nie wiedziałam, że można kłącze przechować, jak się zachowują w drugim roku???
Monia81 09:38, 03 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wykopujesz dziwaczki??? Ja zawsze miałam z corocznego siewu w grunt, a teraz nasionka dostałam to znowu będą mam nadzieję
Nie wiedziałam, że można kłącze przechować, jak się zachowują w drugim roku???

Sylwuś ja wykopałam w tamtym roku na próbę te dziwaczki i w taki sam sposób przechowywałam przez zimę jak dalie, nic im nie było zauważyłam też, że te z siewu są niższe, a te z kłączy miałam w tym roku wysokie, miały z 1,70 metra i piękne kopuły były kwitnące, potężne krzaczory były, musiałam im podpory dać
Mirka 10:15, 03 lis 2017

Jesień urokliwa w Szmaragdowej. Sylwia ciekawe czy magnoliom pąki nie zmarzną? Mogą w przyszłym roku nie zakwitnąć? Powiedz czy liliowce na zimę ścinasz?
sylwia_slomc... 10:42, 03 lis 2017

Monia81 napisał(a)

Sylwuś ja wykopałam w tamtym roku na próbę te dziwaczki i w taki sam sposób przechowywałam przez zimę jak dalie, nic im nie było zauważyłam też, że te z siewu są niższe, a te z kłączy miałam w tym roku wysokie, miały z 1,70 metra i piękne kopuły były kwitnące, potężne krzaczory były, musiałam im podpory dać

Dzieki za informacje , dobrze wiedzieć takie rzeczy
sylwia_slomc... 10:43, 03 lis 2017

Mirka napisał(a)
Jesień urokliwa w Szmaragdowej. Sylwia ciekawe czy magnoliom pąki nie zmarzną? Mogą w przyszłym roku nie zakwitnąć? Powiedz czy liliowce na zimę ścinasz?

No właśnie tym się martwię bo to ta moja najpiękniejsza
Ja liliowców nie obcinam, bo kołderka z liści karpy osłania, a wiosną tylko w rękawicy zbieram raz dwa i gotowe
Teraz na żółto świeciły
Mirka 11:21, 03 lis 2017

Ja liliowce obcinam i jeszcze hehe jeszcze mi nigdy nie zmarzły. Wszystko co się da teraz do przerobienia na kompot wycinamy. Hehe jeszcze nawet nie zaczęłam. Plan na jutro mam czyszczenie rabat ale czy pogoda dopisze? Cebulki nie posadzone jak żyć ech☺️
Urszulla 13:50, 03 lis 2017

To chyba też liliowców nie będę obcinała
abiko 13:59, 03 lis 2017

A ja w tym roku pierwszy raz obcięłam niektóre liliowce i hosty też. Bo zawsze robiłam tak jak Ty, zbierałam na wiosnęW tym roku eksperymentuję.