Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Aurelllia 23:13, 03 lis 2017

Już jedzonko ptaszki dostają ? Ojej chyba powoli trzeba zacząć coś im przygotowywać Sylwia jak Ty sobie poradzisz z wykopaniem takiej ilości dalii - jakiś robotników sezonowych trzeba nająć hahahha - żartuje Cudne te dalie
Urszulla 08:46, 04 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Taka stołówkę opróżniły w trzy dni

plus wszystkie karmniki napełnione dwukrotnie

W jakich łupinach masz te nasionka na brytfance
Urszulla 08:46, 04 lis 2017

Ciągle mi się posty dubluja

Bardzo jestem ciekawa jak Twój ogród się zmieni za 3-5 lat. Drzewa zrobią niesamowitą różnicę.
jona 08:48, 04 lis 2017

Też nie mogę się rozstać z daliami. Mam tylko dwa krzaki więc dylemat mniejszy. Z jednego dodatkowo zrobiłam olbrzymi bukiet, więc łatwiej się z nim rozstać. U Ciebie jednak ilości dali wielkie . Cały dom byś zakwieciła bukietami
Ptaki pożerają wielkie ilości ziarna, jak się przyzwyczają. Zimą u mnie zjadały pół kilograma słonecznika dziennie.
sylwia_slomc... 19:22, 04 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Grzybów będziesz miała jesienią i przez zimę, i w kolejnym sezonie dużo, bo ściółkę masz celulozową, kora, pieńki i woda. Do tego odpowiednia temperatura i rosną.
To ich zadanie w przyrodzie, a czy się bać? Jeżeli nie jesteś uczulona na zarodniki , to nie ma powodu, a rośliny? Jak zdrowe, to nic im nie będzie, a jak niedożywione, to prędzej czy później paść mogą i bez grzybów.

Możesz pryskać przeciw grzybom, ale przy takim areale i tylu drewnianych konstrukcjach, syzyfowa praca.

Ja bym podziwiała.

Haniu dzięki za podpowiedź. Dzisiaj chciałam Abiko pokazać , a tam już ich nie ma, za to są kawałek dalej takie same dotknęłam palcem i calusi miałam pomarańczowy.
Nie będę pryskać bo to faktycznie niewiele da.
Magleska 19:26, 04 lis 2017

Pierwszy krok do dokarmiania zrobiłam ,zakupiłam w L różniste ziarenka dla ptaszków i takie kule pozlepiane ..... ale nie mam karmników .....Może jutro do LM podjadę lub Casto ...... bo nic nie mam takiego ,żeby zrobić samemu ....
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 19:31, 04 lis 2017

JoannA napisał(a)

Moim zdaniem to śluzowiec.

Wszystko na to wskazuje, a z tego co czytam to raczej mi pomagać będą niż szkodzićDziękuję za rozpoznanie
danuta_szwajcer 19:31, 04 lis 2017

Ach te Twoje dalie, tez bym miała dylemat czy ciąc: Piękne kolory Pozdrawiam
sylwia_slomc... 19:32, 04 lis 2017

Aurelllia napisał(a)
Już jedzonko ptaszki dostają ? Ojej chyba powoli trzeba zacząć coś im przygotowywać Sylwia jak Ty sobie poradzisz z wykopaniem takiej ilości dalii - jakiś robotników sezonowych trzeba nająć hahahha - żartuje Cudne te dalie

Wykopane co do jednej
Ale truskawki poczekać muszą do soboty
sylwia_slomc... 19:33, 04 lis 2017

Urszulla napisał(a)

W jakich łupinach masz te nasionka na brytfance

W połówkach kokosaNasze ptaszki kokos też uwielbiają