Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:36, 17 sty 2018

Katkak napisał(a)
Sylwuś próbuj z gałązkami derenia, ja przecież bez ukorzeniłam o tej porze

Wsadziłam do wody niech stoją, będzie to będzie , a nie to trudno
Kasiu wyobraź sobie , że uwiązałam wczoraj słoninkę do gałązki na jabłonce na drucie i mocno owinęłam, a dzisiaj nie ma słoninki, druta i gałązki, coś ją urwało. Znalazłam spory kawałek dalej już bez słoninki , ale z drutem. Teraz się i ta gałązka moczy.
Ciekawe co to, bo kot na tak cienką gałązkę nie byłby w stanie się dostać, a drut był dość długi.
sylwia_slomc... 21:38, 17 sty 2018

AgataM napisał(a)
Sylwio, zrób sobie taki warzywniak żeby był wygodny, praktyczny i dostęp do wszystkich warzyw był dobry. Ścieżki też wymagają pielęgnacji, więc za dużo ich nie rób. Może podziel po prostu na cztery poletka i zasiej lub wsadź obok siebie warzywa dla siebie przyjazne i ciesz się jak rosną. Możesz to obsadzić dokoła Różnymi gatunkami słoneczników i dalii

Chyba tak właśnie zrobię myślę, że te szczeliny między płytami wypełnię macierzanką...bardzo polubiłam tą roślinkę
sylwia_slomc... 21:40, 17 sty 2018

Urszulla napisał(a)
A to bestia, w szałasiku waletował i na bezczelnego się stołował. A taki miły zwierzaczek jak kica daleko

A byliśmy wczoraj u góry inie zdradził się , że tam siedzi
Ula nieraz jak ogladam filmy i widze ogrody w szczerych polach lub pod lasem , a bez ogrodzenia, zastanawiam się jak to się dzieje...tam zające i sarny roślin nie ogryzają???
sylwia_slomc... 21:44, 17 sty 2018

Katkak napisał(a)
Co do warzywnika moim zdaniem zdecydowanie wersja nr 2

Myślę, że główne trakty będą jak w drugiej , a przekątne węższe i z czegoś innego....myślę jeszcze , pewnie też w trakcie prac wyjdzie jak będzie lepiej
Chciałabym te potłuczone płyty układać prostymi ściankami na brzegach, a w przestrzeń pomiędzy nimi w środek coś innego...jak myślisz?
sylwia_slomc... 21:44, 17 sty 2018

Coś czuję, że warzywnik i rów sporo czasu w tym sezonie pochłoną
abiko 12:33, 18 sty 2018

Zapadła już decyzja.. ? Dla mnie oczywiście 2 ale.. no jest ale dlaczego jednak 3 lub 1. Popatrz jak masz wejście, z boku. Nie widzę ani manewrowania taczkami przy 2 i jak patrzyłam jak wchodzimy do warzywniaka zawsze, to idziemy po skosie.. praktyczna jesteś, będziesz chodzić i tak po skosie zobaczysz Dlatego 3
zoja 13:11, 18 sty 2018

Sylwia skoro macie to orać glebogryzarką to chyba wersja 2 najpraktyczniejsza
sylwia_slomc... 14:25, 18 sty 2018

abiko napisał(a)
Zapadła już decyzja.. ? Dla mnie oczywiście 2 ale.. no jest ale dlaczego jednak 3 lub 1. Popatrz jak masz wejście, z boku. Nie widzę ani manewrowania taczkami przy 2 i jak patrzyłam jak wchodzimy do warzywniaka zawsze, to idziemy po skosie.. praktyczna jesteś, będziesz chodzić i tak po skosie zobaczysz Dlatego 3

Też mi się wydaje, ze na trójce stanie tylko myślę czy by się nie dało zrobić skosów jakichś takich demontowanych na czas gryzienia. Masz rację, że po skosie, bo przy tych kilometrach co tu robimy to skracamy sobie drogę jak tylko się da
sylwia_slomc... 14:26, 18 sty 2018

zoja napisał(a)
Sylwia skoro macie to orać glebogryzarką to chyba wersja 2 najpraktyczniejsza

Byłoby wygodniej glebogryzować, ale nie wiem jak z funkcjonalnością na co dzieńA to dla nas ważne
sylwia_slomc... 14:40, 18 sty 2018

Kupione z myślą o 21 i 22, ale ile zpachu w domu