Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 19:34, 17 sty 2018

pawel_snopek napisał(a)
Fajnie że propozycja 3 wygrała ona ma coś w sobie

wstępnie wygrała, chyba, że mi Ktoś zaproponuje coś ciekawszego
Ciągle czekam, nie wykluczam , że mogą być koła lub inne kształty, ale ja po prostu innego pomysłu już nie mam
Zmierzyłam warzywnik pi razy drzwi i wychodzi mi 10m/10m czyli około 100 m2 powierzchni
sylwia_slomc... 19:35, 17 sty 2018

yolka napisał(a)
wersja kwadraciki i prostokąty jest bardziej dostępna i pasująca do charakteru Twojego ogrodu
Ale wydaje mi się bardzo oficjalna....
sylwia_slomc... 19:36, 17 sty 2018

Gosialuk napisał(a)
Jestem za wersją 2. Jakoś tak do płotka mi pasuje. I według mnie funkcjonalna jest bardziej. Zdjęcia z pełni sezonu super - dużo dobra wszelakiego tam ci rosło.

Post wyżej napisałam
Rosną warzywa bo co sezon cały kompostownik dostają do jedzenia, a i nad zmiana struktury tej gleby pracujemy
sylwia_slomc... 19:38, 17 sty 2018

Magleska napisał(a)
Dla mnie osobiście wersja druga najbardziej się podoba może temu ,że lubię proste linie świetny ten Twój warzywnik
Na pewno ze ścieżkami będzie bardziej funkcjonalny

Madziu wiem , ze do Ciebie bardziej ta wersja przemawia, mnie tez się podoba, ale nie wiem czy mi do ogrodu pasuje
sylwia_slomc... 19:43, 17 sty 2018

Wendy79 napisał(a)
To i ja się jeszcze wypowiem... Na pierwszy rzut oka układ nr 3 jest najfajniejszy, bo osobiście wolę dobry dostęp do warzyw, ale z doświadczenia ścieżki 30-40 cm uważam za za wąskie, jeśli chce się swobodnie z taczką lawirować ( a chce się?). Ja mam ok.50-cio cm ścieżki główne i mi najczęściej z pełną taczką kompostu ciężko wykręcić. Małe ścieżki mam na dwie stopy, tak żeby stanąć.
Od razu przyszedł mi też do głowy (jeśli chodzi o układ rabat) ogród warzywny za murem https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/ogrod-z-jalowcowym-bonsai-i-wspanialy-warzywnik-za-murem-odc-434,741625.html
Widziałaś może?

Zaraz sobie obejrzę Dziękuję
My taczkami kompost rozwozimy jesienią lub wczesną wiosną jak już, albo jeszcze na rabatach nic nie ma. Ścieżki mi do tego nie bardzo potrzebne w sezonie chodzę po warzywniku z koszyczkiem lub ducką...jakoś tak mi wygodniej
Taczki tylko przy wycince kapusty i wykopywaniu dalii, a wtedy to już mam warzywnik prawie pusty. Dlatego myślę , że mi taka szerokość wystarczy, żeby swobodnie się po warzywniku suchą nogą poruszać

Edit.
ObejrzałamŚliczny ten warzywnik, podobny do mojej wersji nr 2 tylko w środku koło zamiast kwadratu czy prostokąta
sylwia_slomc... 20:50, 17 sty 2018

Dzisiejszaaura wiele do życzenia pozostawiała , rano słońce i cieplutko....jak się ni może do ogrodu iść to ładnie. Po południu zrobiło się zimno, wietrznie i śnieżyca
W ogrodzie okazało się , ze jak pojawił się śnieg to natychmiast pojawił się też uszaty...jakiś taki wielki tym razem , nie mam pojęcia jak mu się udało przeleźć przez siatkę, ale widać było po śladach , że długo szukał wejścia...podejrzewam jednak rów
bo wyjścia również długo szukał, a uciekał jak nie wiem jak mnie zobaczył.....pomogłam mu krzykiem
A potem zrobiłam obchód i okazało się, że nocował w szałasie...uwierzycie...ja nie mogłam oczom uwierzyć, zgrzebał w kąciku trociny i włókninę wykopał płytki dołek i w nim spał.
A potem zrobił obchód po ogrodzie i poprzycinał niektóre krzewy....pal sześć krzewy, ale wyobcinał wszystkie dolne gałązki u brzózek w brzeziniaku
Efekt był taki, że w tej zimnicy owijaliśmy przez dwie godziny brzózki, buki i graby siatka z czołówkami na głowach A już myślałam , ze będzie spokój
Ten Antydzik jest dobry bo działa, ale nie pod śniegiem niestety

Apro po Ktoś wie czy jeśli teraz gałązki derenia wsadzę do wody lub ziemi to coś z tego będzie? Bo derenie też mi obgryzł
Katkak 20:59, 17 sty 2018

Sylwuś próbuj z gałązkami derenia, ja przecież bez ukorzeniłam o tej porze
AgataM 21:05, 17 sty 2018

Sylwio, zrób sobie taki warzywniak żeby był wygodny, praktyczny i dostęp do wszystkich warzyw był dobry. Ścieżki też wymagają pielęgnacji, więc za dużo ich nie rób. Może podziel po prostu na cztery poletka i zasiej lub wsadź obok siebie warzywa dla siebie przyjazne i ciesz się jak rosną. Możesz to obsadzić dokoła Różnymi gatunkami słoneczników i dalii
Urszulla 21:05, 17 sty 2018

A to bestia, w szałasiku waletował i na bezczelnego się stołował. A taki miły zwierzaczek jak kica daleko
Katkak 21:13, 17 sty 2018

Co do warzywnika moim zdaniem zdecydowanie wersja nr 2