Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 14:28, 17 sty 2018

mira napisał(a)
Wzbrania się bo chce trochę odpocząć a Ty go z jednego frontu na drugi, apeluję o wypoczynek dla M

pozdrawiam

Miruś mój eM nie może mieć wolnego czasu i się nudzićLubi adrenalinę i jak jej nie ma to Go nosi po ludziachWolę jak te siły spożytkuje u nas
AgataM 14:31, 17 sty 2018

Sylwio, kto ma lepszą rękę do warzyw Ty czy babcia? Bo fasolka- rewelacja. Rośnie jak na drożdżach I ziemia u Ciebie dobra... U mnie piach. W tym roku sypiemy obornik w granulacie.
Anda 14:49, 17 sty 2018

Swietny Twój warzywnik A dalie jak marzenie
Ja też za 3
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
pawel_snopek 16:08, 17 sty 2018

Fajnie że propozycja 3 wygrała ona ma coś w sobie
yolka 17:07, 17 sty 2018

wersja kwadraciki i prostokąty jest bardziej dostępna i pasująca do charakteru Twojego ogrodu
Gosialuk 17:35, 17 sty 2018

Jestem za wersją 2. Jakoś tak do płotka mi pasuje. I według mnie funkcjonalna jest bardziej. Zdjęcia z pełni sezonu super - dużo dobra wszelakiego tam ci rosło.
Magleska 19:20, 17 sty 2018

Dla mnie osobiście wersja druga najbardziej się podoba może temu ,że lubię proste linie świetny ten Twój warzywnik
Na pewno ze ścieżkami będzie bardziej funkcjonalny
sylwia_slomc... 19:31, 17 sty 2018

AgataM napisał(a)
Sylwio, kto ma lepszą rękę do warzyw Ty czy babcia? Bo fasolka- rewelacja. Rośnie jak na drożdżach I ziemia u Ciebie dobra... U mnie piach. W tym roku sypiemy obornik w granulacie.

Babcia warzyw wcześniej nie wiele siała , bo w polu były buraki pastewne, ziemniaki , zboże i łąka. Jak coś posiała to w rządkach miedzy ziemniakami i albo urosło, albo nie. Babci nigdy nie zależało na tym, żeby to jakoś wyglądało miała inne priorytety niż ja. Prowadziła gospodarstwo z inwentarzem, nie miała czasu na kfiotki

Fasolka w rządkach mojej ręki , babcine pojedyncze gdzieś pomiędzy innymi roślinami się trafiają
sylwia_slomc... 19:32, 17 sty 2018

Anda napisał(a)
Swietny Twój warzywnik A dalie jak marzenie
Ja też za 3

Dzięki za pochwały Staram się żeby było ładnie bo szczerze mówię uprawa warzyw nie jest moim hobby
Wendy79 19:34, 17 sty 2018

To i ja się jeszcze wypowiem... Na pierwszy rzut oka układ nr 3 jest najfajniejszy, bo osobiście wolę dobry dostęp do warzyw, ale z doświadczenia ścieżki 30-40 cm uważam za za wąskie, jeśli chce się swobodnie z taczką lawirować ( a chce się?). Ja mam ok.50-cio cm ścieżki główne i mi najczęściej z pełną taczką kompostu ciężko wykręcić. Małe ścieżki mam na dwie stopy, tak żeby stanąć.
Od razu przyszedł mi też do głowy (jeśli chodzi o układ rabat) ogród warzywny za murem https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/ogrod-z-jalowcowym-bonsai-i-wspanialy-warzywnik-za-murem-odc-434,741625.html
Widziałaś może?