Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 23:00, 04 paź 2015

Tu była wycięta zaraz za bramką

Czyli pierwszy etap przygotowywania rowu do rewolucji zaczęty
sylwia_slomc... 23:06, 04 paź 2015

po podcięciu wiśni od razu więcej widać

sylwia_slomc... 23:08, 04 paź 2015

nie znam się na grzybach , a taki mi rośnie

hortensja pnąca wystrzeliła do góry i na boki

sylwia_slomc... 23:14, 04 paź 2015

dzisiejsza wyprawa leśna nie zaowocowała korzeniami bo te co były trzeba by chyba znowu ciągnikiem tachać, a nie mam takowego, przytachałam z młodym paprotki i mchy- mchy do makiety, paprotki obok
Ale było cudnie,
masę powalonych brzóz ale rozmiar przekraczający możliwość udźwignięcia

sylwia_slomc... 23:18, 04 paź 2015

a to w moim ogrodzie prawda, że podobny klimat

marzena 23:22, 04 paź 2015

Sylwia, zaglądam do Ciebie często, zwykle bez komentarza...jestem więc na bieżąco, ogrom prac wykonujecie, fajne pomysły masz, podziwiam

dodam, ze kilka, może ponad 10 lat temu też miałam sporo pracy z urządzaniem/planowaniem itp i muszę Ci powiedzieć, że do tej pory roboty mi nie brakuje w ogrodzie o takim areale jak Twój...
sylwia_slomc... 00:08, 05 paź 2015

Też jestem u Ciebie często Marzenko, bo ciekawi mnie jak tą powierzchnię ogarnąć, u mnie budżet i wiedza ciągle ograniczone choć są nadzieje na przyszłość, że to się zmieni w obu przypadkach. Tobie było łatwiej bo wiedzę miałaś w tym zakresie, a ja się uczę na błędach, pomysłów za dużo, żeby wszystkie zrealizować, a jeszcze powinno jedno do drugiego pasować
Z tym u mnie gorzej bo ja z tych kolekcjonerskich i mój ogród raczej nowoczesny nie będzie........już chyba bardziej nowatorski......u mnie mocno w naturę musi iść przynajmniej góra. Dzisiaj jak chłopaki w puszczy na ambonę leśników wleźli to stwierdzili, ze chcą taką zamiast planowanego szałasu i masz ci los. Szałas otoczyłabym krzewami i zrobiłoby się kameralnie i klimatycznie ścieżka z brzeziniaka miała jakby do niego prowadzić , a tu ambonę, jak ja to wkomponuję w ogród gdzie drzewa mikroskopijne? Chyba zostanie jedynie winobluszcz po niej puścić, ale się go boję, żeby mi całego ogrodu nie zarósł bo on niekontrolowany rośnie, a kontrolować go nie będzie czasu...........ech ja wolę szałas i wykonanie łatwiejsze, chyba żeby szałas z wbudowaną amboną, ale nie wiem czy EM dałby to radę konstrukcyjnie ogarnąć?
marzena 00:29, 05 paź 2015

Sylwia, ogarniesz, widzę to dziewczyno, oczywiście dasz radę !

ja też uczyłam się na błędach... na początku posadzilismy za dużo drzew i za blisko, trudno, niektóre są juz olbrzymie...ale oczywiście zostawiliśmy przestzreń przed domem od strony południowej i tu właśnie urządzałam ogród...i nadal urzadzam, bo ciągle coś zmieniam, ale to właśnie mi odpowiada

pozdrawiam miło, będzie dobrze !
sylwia_slomc... 00:43, 05 paź 2015

Marzenka fajnie, że wierzysz w moje siły, ale ja jak patrzę, a napatrzę się wcześniej u Was to przerażenie mnie ogarnia
marzena 00:49, 05 paź 2015

spokojnie, wiem coś o tym, jak to jest...
dasz/dacie radę ale nie od razu, trzeba czasu, wytrwałości, trochę konsekwencji itp, ale to jest dla ludzi
znasz przysłowie'nie od razu Krakow zbudowano'...
żadne takie, będzie jeszcze cudownie, widzę to...
tzrymaj się !