Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:21, 25 sie 2018

Kasya napisał(a)
Ja uważam ze jest kłopotliwa, u mnie
Wypadają mi po zimie wszystkie, jak nie w pierwszym roku to w drugim, nawet takie ci to wyglądały na zadomowione
a jesli żyją to są w połowie brązowe czyli brzydkie
Wiec może nie warto uogólniać, kto chce niech sprawdza jak u niego sobie poradzą, ja musiałam sprawdzić

No nic na siłę nie ma sensu sadzić, może im faktycznie coś nie odpowiada, ja dosadzam rośliny które się już sprawdziły u mnie. U sąsiadki na przeciwległym zboczu już się wrzosy nie udają, tam rosną świetnie lawendy i cisy. A u mnie lawenda wegetuje
sylwia_slomc... 20:22, 25 sie 2018

Nowa12 napisał(a)
Też uważam że wrzosy są bezproblemowe. Ja posadziłam je na niewielkim podwyższeniu i przez pierwszy rok okryłam stroiszem. Po zimie wyglądają kiepsko ale wystarczy je przyciąć i pięknie sie odbudowują. Ziemię torfową zmieszałam z inną i czasem tylko nawóz do kwasnolubnych. Jedyny błąd jaki popełniłam to za gęsto je posadziłam. Nie sądziłam że tak się rozrosną i że żaden nie wypadnie. Wbrew wszelkim regułom posadziłam mix kolorów i odmian ale tak mi się podoba . Wiosną i latem piekne odcienie zieleni a jesienią różu, bieli i fioletów. Dla mnie to obowiązkowe rośliny do ogrodu. Zdobią ogród do zimy. A na rynku jest tyle cudnych odmian że jest w czym wybierać.

Też kolorami namieszałam, tak jak lubię
sylwia_slomc... 20:25, 25 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, przepięknie się ognik przebarwił. Żałuję, że nie mam w ogrodzie miejsca, żeby zrobić mu rabatę solo.

Mam trzy ogniki w ogrodzie, a tylko ten się tak stara Ale dwa pozostałe to jeszcze maluchy przy nim
sylwia_slomc... 20:26, 25 sie 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Widoczki piękne i strat już nie widać prawieWrzosowo się zaczyna.
Wczesna ta jesień

Gosiu u mnie bardzo wczesna, ale może za to zdążę się nią nacieszyć Berberysy łapią kolorki, szczególnie ten przy mostku
sylwia_slomc... 20:27, 25 sie 2018

jolanka napisał(a)
U mne wrzosy też wymarzają jak u Kasi. Zostało kilka a było ze 20

A nakrywałaś czy nie na zimę?
jolanka 20:32, 25 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

A nakrywałaś czy nie na zimę?

Były nakryte świerkowymi gałązkami. Zostało kilka białych, różowe, fioletowe kaput
paulina_ns 20:38, 25 sie 2018

Piękny zachód słońca ja wrzosów nie ma, jedynie jednego zakupiłam do doniczki, piękne są, a w dużej ilości to już w ogóle.
sylwia_slomc... 20:39, 25 sie 2018

jolanka napisał(a)

Były nakryte świerkowymi gałązkami. Zostało kilka białych, różowe, fioletowe kaput

I to w jednym miejscu były wszystkie posadzone czy w różnych częściach ogrodu? Staram się dociec czemu jedne żyją, a drugie nie....
sylwia_slomc... 20:41, 25 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Piękny zachód słońca ja wrzosów nie ma, jedynie jednego zakupiłam do doniczki, piękne są, a w dużej ilości to już w ogóle.
Ja z kolei mam dosłownie dwa wrzośce, posadziłam kilka sztuk, ale tylko dwa przetrwały, wymarzają u mnie. A szkoda bo ładne.
Agania 20:58, 25 sie 2018

Toszka napisał(a)

Trzeba próbować i analizować niepowodzenia

Uwielbiam takie podejście Toszko, akurat z wrzosami mam sukces, na razie poddałam się z ciemiernikami, ale do nich wrócę

Sylwuś jak się cieszę, że już lepiej u Ciebie...ogród masz piękny....pamiętaj, że zdrowie najważniejsze...pasja tylko dodaje skrzydeł

Całuję