Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Dorota123 09:56, 25 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kotka przesiedlona i dekoracja zmieniona

Pięknie
Wszędzie wdziera się szata jesienna, ja jeszcze się wzbraniam przed dekoracjami jesiennymi, ale to tylko kwestia czasu.
Dorota123 09:58, 25 sie 2018

Też wyszłam z założenia, że co roku wrzosowisko dosadzając będę miała w późniejszych latach tylko po kilka, kilkanaście sztuk do podmiany, a nie całe wrzosowisko od nowa, kieszeń domowa łatwiej taki wydatek zniesie
Nie wyobrażam sobie ogrodu żebym w nim wrzosów nie miała, dają tyle koloru do wiosny, nawet zimą
U mnie wrzosy od lat sadzę i nie mam żadnego. W ubiegłym roku przyłożyłam się, solidnie przygotowałam podłoże, okryłam ściółką ziemie i tak nie zadomowiły się u mnie.
sylwia_slomc... 10:45, 25 sie 2018

Katkak napisał(a)
To prawda, cudne są.

sylwia_slomc... 10:46, 25 sie 2018

Dorota123 napisał(a)
Pięknie
Wszędzie wdziera się szata jesienna, ja jeszcze się wzbraniam przed dekoracjami jesiennymi, ale to tylko kwestia czasu.

Może się dłużej pocieszę bo ten wrzosiec ponoć jednoroczny
sylwia_slomc... 10:49, 25 sie 2018

Dorota123 napisał(a)
U mnie wrzosy od lat sadzę i nie mam żadnego. W ubiegłym roku przyłożyłam się, solidnie przygotowałam podłoże, okryłam ściółką ziemie i tak nie zadomowiły się u mnie.

Przykro jak tyle starań na darmo idzie. A nie myślałaś zrobić sadzenia kilku wrzosów w płaskiej donicy w odpowiednim dla nich podłożu i z donicą w ziemię? Myślę, że u Ciebie przyczyną jest bardzo piaszczyste podłoże przez które do korzeni dostaje się mróz, donica stanowiła by barierę.....tak mi się wydaje....
gobasia 10:51, 25 sie 2018

widzę ,że wrzosy nie tylko mnie nie lubią ...U mnie to nawet kupione w doniczce nie żyją dłużej niż 3 dni,są chyba na mnie uczulone..hi hi hi
marba 10:53, 25 sie 2018

Kotka przesiedlona i dekoracja zmieniona

Aż by się chciało przysiąść i w letni dzień tu właśnie wypić poranną kawę. Fajne, przyciągające wzrok miejsce.
sylwia_slomc... 11:03, 25 sie 2018

gobasia napisał(a)
widzę ,że wrzosy nie tylko mnie nie lubią ...U mnie to nawet kupione w doniczce nie żyją dłużej niż 3 dni,są chyba na mnie uczulone..hi hi hi

A nie przelewasz ich czaseem Basiu? Bo trzy dni to naprawdę mało. Już chyba dłużej byś się nimi cieszyła zasuszając.
Toszka 11:05, 25 sie 2018

Sukcesem sadzenia wrzosów jest sprawdzenie ph na start i rozerwanie bryły korzeniowej. A potem staranne rozłożenie korzeni. Wrzosy zazwyczaj nie wymarzają, a schną zimą, bo niewydłubany torf zasycha i ściska korzenie nie dając im szans na rozrost.
Nasze polskie wrzosy zazwyczaj rosną na kwaśnych piaskach. Uwielbiają torowiska gdzie tylko piasek mają. Ważne by pod koniec lutego, a na przełomie marca krótko ściąć, by zastoiny wilgoci nie dały siedliska grzybom. W naturze, na przedwiośniu, wrzosy obżerane z zielonego są przez sarny i inną zwierzynę. Zdrowy, zadomowiony wrzos wytwarza silną mikoryzę i bardzooo dużą bryłę korzeniową. Jest ona zazwyczaj dwa razy szersza i głębsza niż sama krzewinka. Wrzos woli sucho. Nie znosi stałej wilgoci, bo ta go zabija. Pierwszy miesiąc od posadzenia trzeba regularnie podlewać. I z mojego doświadczenia dodam, że wrzosy najlepiej przyjmują się sadzone wiosną, a nie na jesieni.
Jeszcze dodam tylko o tym cięciu - ja tnę mocno, bardzo mocno. Tak mocno, że co roku przez pierwsze dwa miesiące zawsze myślę "zabiłam je". A one zawsze zielenią się bujnie i jeszcze silniej odrastają. I tak od ponad 8 lat.
sylwia_slomc... 11:05, 25 sie 2018

marba napisał(a)

Aż by się chciało przysiąść i w letni dzień tu właśnie wypić poranną kawę. Fajne, przyciągające wzrok miejsce.

A o dziwo Goście wolą siedzieć przy stole z koła, tutaj rzadko Ktoś usiądzie, jedynie Młodzież jak w karty zagra, lub Babcia czytając książkę, Ona to miejsce bardzo lubi