Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Kasya 13:42, 25 sie 2018

Zgadza się, ale ja juz wędrowałam po różnych miejscach, ostatnie zeszłoroczne to placyk na piachu pod brzoza /słońce jest/ i efekt taki sam wiec juz mi się odechciało
Edit:
A wielokrotne próby chyba nie oznaczają bezproblemowej rosliny ?
Można próbować ale należy się przygotować na niepowodzenie żeby nie było rozczarowań
Toszka 14:21, 25 sie 2018

Wiesz co? Patrząc w wątki chorobowe i tematyczne to i zwykła tuja może okazać się problemowa
Gruszka_na_w... 19:20, 25 sie 2018

Sylwia, przepięknie się ognik przebarwił. Żałuję, że nie mam w ogrodzie miejsca, żeby zrobić mu rabatę solo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
malgorzata_s... 20:01, 25 sie 2018

Widoczki piękne i strat już nie widać prawieWrzosowo się zaczyna.
Wczesna ta jesień
sylwia_slomc... 20:13, 25 sie 2018

Toszka napisał(a)
no, nie do końca torf robi za drenaż...jedynie może skutecznie osuszać z racji swojej ogromnej zdolności do bardzo mocnego wiązania wody...i dodatkowo ”wyssie” z ziemi każdą jej kropelkę. Woda związana w torfie jest dla roślin niedostępna. Torf pogłębia zatem skutki suszy.
Torf z powodzeniem (bez skutków ubocznych jakie niesie) można zastąpić kompostem liściowym, tzw. ziemią liściową, która jest kwaśna (pod warunkiem nie uzycia bukowych i grabowych liści)

Tylko wiesz moja ziemia to klajster jak wody napije, więc ten dodany torf jednak wrzosom na korzyść wychodzi, ja nie daję dużo, a pomaga rozluźnić i trocinki takie już roczne przeleżane dodaję do tego, zupełnie inną konsystencję gruntu uzyskując, nie zbija się już na cegłę, jak mokre czy suche i ph pomaga właściwe uzyskać
sylwia_slomc... 20:15, 25 sie 2018

Kasya napisał(a)

Ja sypalam trochę torfu ale nie okrywalam na zimę
Pomału dojrzewam do wyzbywania się takich problematycznych roślin, szkoda mojej pracy
Będą u mnie tylko jako jesienna dekoracja
Ale wrzosowiska są piekne
Pokazuj

No widzisz, a u mnie tak posadzone okazują się bezproblemowe, poza wiosennym goleniem i jesiennym nakryciem nie mam z nimi żadnej roboty
sylwia_slomc... 20:16, 25 sie 2018

Toszka napisał(a)
Ja swoich wrzosów nigdy nie okrywałam. Uważam, że nie ma takiej potrzeby...i nigdy nie było. Powiem więcej - w tą koszmarną suszę i upały dwa lata temu nawet nie podlewałam. Uważam wrzosy za rośliny pionierskie i takie są. Najważniejsze to aby dać im się zasiedlić, a potem rosną sobie bezproblemowo.

Też tak uważam, ale jeszcze nakrywam bo u mnie wygwizdów, choć pomału i to się zmienia
sylwia_slomc... 20:17, 25 sie 2018

Mariposa napisał(a)
Ale super, że trafiłam na dyskusję o wrzosach, bo będę wiosną sadzić, a już miałam wątpliwości, bo tyle negatywnych opinii na temat ich uprawy się naczytałam.
Sylwio, pozdrawiam

Wrzosy są piękne, jesienią dają dużo radości
sylwia_slomc... 20:19, 25 sie 2018

Toszka napisał(a)

No wiele negatywnych opinii jest, ale one wynikają z pochopnych wniosków wyciągniętych po pierwszej porażce tudzież po ponawianych błędach przy sadzeniu.
A to na prawdę nie jest kłopotliwa roślina

Gdybym się poddała po pierwszym sadzeniu to dziś nie miałabym wrzosowiska, a w chwili obecnej mam je już w 5 miejscach założone
jolanka 20:20, 25 sie 2018

U mne wrzosy też wymarzają jak u Kasi. Zostało kilka a było ze 20