Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

zoja 06:02, 25 sie 2018

Jakie piekne widoki!
...i o synach doczytalam - wielkie brawa!!! Oby wiecej takich matek - dzieci obu plci, bo teraz to roznie bywa...

Milej soboty!
Kasya 07:31, 25 sie 2018

Dobrze ci zimują wrzosy ?
Ja juz zrezygnowałam z sadzenia
U mnie właściwie wszystkie wypadają
Nawet te które przeżyją są brzydkie
Tylko do donic będę kupować
Ale szkoda bo ślicznie wyglądają
sylwia_slomc... 08:58, 25 sie 2018

zoja napisał(a)
Jakie piekne widoki!
...i o synach doczytalam - wielkie brawa!!! Oby wiecej takich matek - dzieci obu plci, bo teraz to roznie bywa...

Milej soboty!

Dzięki
sylwia_slomc... 09:03, 25 sie 2018

Kasya napisał(a)
Dobrze ci zimują wrzosy ?
Ja juz zrezygnowałam z sadzenia
U mnie właściwie wszystkie wypadają
Nawet te które przeżyją są brzydkie
Tylko do donic będę kupować
Ale szkoda bo ślicznie wyglądają

Czasem się zdarzy, że któyś umarznie , ale na kilkadziesiąt sztuk świeżo sadzonych czasem jest to 3-4 zmarznięte, ja na zimę nakrywam chrustem malinowym lub workami raszlowymi A te które sadzone rok wcześniej jeszcze mi nigdy nie wymarzły, nawet tej zimy, choć mrozy były duże po 20 stopni nawet przez 2 tygodnie, a śniegu prawie wcale. Prawie bo dwa razy za całą zimę po 5 cm spadło.
Wrzosy w większości dały radę, ale nie zawsze tak było. W pierwszym roku straciłam prawie wszystkie bo posadziłam prosto w mój grunt rodzimy
Teraz już wiem, że dołek musi być wymieszany z odrobiną trocin i torfu kwaśnego i wierzchem trocinami ziemia przykryta.
daszum 09:10, 25 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas jest podział obowiązków w domu Ja jestem jedna i trzech facetów, nie wychowam Ich, że kobieta ma tyrać w pracy i w domu , a chłop przyjdzie z roboty i leży....u nas tak nie ma, każdy ma coś do zrobienia i oczekujemy, że będzie zrobione.
Wspólnie mieszkamy, Wszyscy brudzą więc Wszyscy sprzątają. Tu nie hotel. W sezonie w domu absolutne minimum jest robione coby nie zarosnąć, zimą i jak leje odgruzowujemy na tip top z odsuwaniem mebliNo i na każde Święta ma być na błysk

Sylwia chylę przed Tobą czoła. Ja niestety na tym polu nie mam zbyt wielkich osiągnięć.
daszum 09:14, 25 sie 2018

Śliczne widoki z ogrodu , kolorowo, iglasto i liściasto. Wrzosy cudne, ja nie mam ani jednego.
Katkak 09:32, 25 sie 2018

Ogród zachwyca Sylwuś. Dobrze, że wrzosy dosadziłaś. Ja mam swoje od 2013r, ale w tym roku dwa wywaliłam, bo straszyły. No, ale uzupełniłam je już. Tyle, że moje wrzosowisko to w porywach 9sztuk.
sylwia_slomc... 09:36, 25 sie 2018

Danusiu cóż Ci mogę powiedzieć, gdyby się nie udało takie wychowywanie to byłabym służącą trzech zdrowych chłopa, którym rączek nie uciupało. Rola "służącej czy niewolnicy" choćby z miłości nie do końca mi odpowiada, biorąc pod uwagę ilość obowiązków w domu, ogrodzie, prace remontowe, zakupy. Poza tym, uważam , że naszą rolą jako rodziców jest nauczyć dzieci życia, a nie tylko korzystania z niego. W życiu niczego nie dostajemy za darmo i samo się nie robi
sylwia_slomc... 09:40, 25 sie 2018

Katkak napisał(a)
Ogród zachwyca Sylwuś. Dobrze, że wrzosy dosadziłaś. Ja mam swoje od 2013r, ale w tym roku dwa wywaliłam, bo straszyły. No, ale uzupełniłam je już. Tyle, że moje wrzosowisko to w porywach 9sztuk.

Też wyszłam z założenia, że co roku wrzosowisko dosadzając będę miała w późniejszych latach tylko po kilka, kilkanaście sztuk do podmiany, a nie całe wrzosowisko od nowa, kieszeń domowa łatwiej taki wydatek zniesie
Nie wyobrażam sobie ogrodu żebym w nim wrzosów nie miała, dają tyle koloru do wiosny, nawet zimą
Katkak 09:52, 25 sie 2018

To prawda, cudne są.