Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

MalgosiaW 07:32, 28 sie 2018

Witam. Zachwycam się pięknymi jeżówkami I nasuwa mi się pytanie. Jak radzisz sobie ze ślimakami? Może ich nie masz?

U mnie plaga, za siatką mam rów melioracyjny i nieużytki. Mają ślmaki raj, ale na wyżerkę to przychodzą do mnie. Sypię granulkami, ale i tak jeżówki obgryzły do korzeni
abiko 09:47, 28 sie 2018

Ładnie ogród wygląda.. nawet jak jesień się zbliża.
Mój za to stał się nijaki.jakoś nie wiele w nim cieszy.
Agania 10:28, 28 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudowne masz zawilce i fajnie im z hortensjami
sylwia_slomc... 10:32, 28 sie 2018

MalgosiaW napisał(a)
Witam. Zachwycam się pięknymi jeżówkami I nasuwa mi się pytanie. Jak radzisz sobie ze ślimakami? Może ich nie masz?

U mnie plaga, za siatką mam rów melioracyjny i nieużytki. Mają ślimaki raj, ale na wyżerkę to przychodzą do mnie. Sypię granulkami, ale i tak jeżówki obgryzły do korzeni

Witaj, u mnie ślimaków nie ma w dużej ilości, a każdego jakiego spotkam bezdomnego, likwiduję, natomiast skorupkowe wysyłam rowem dalej( do tych mam sentyment z dzieciństwa)
Jeśli się wiosną pojawia więcej też sypię granulki, szczególnie w podwórku od strony krzaczorów sąsiada. bo stamtąd wyłażą. Ale nie jakoś dużo tylko w strategicznych miejscach. Tam gzie mam cegłę, lub drewno w dużych kawałkach , bo te bezdomne w dzień i suszę pod takimi elementami w ogrodzie się chowają i rozmnażają.
Do tego mam sprzymierzeńców żaby i jeża, które pomagają ograniczyć populację( między innymi tego granulatu używam tak niewiele)

A jeżówki mam posadzone na rabacie wysypanej kamieniem. Kamień się nagrzewa, ślimaki po gorącym nie pójdą bo wyschną, i dookoła mam rabaty trocinami wysypane z tego co widzę te powierzchnie też nie są przez nie lubiane
sylwia_slomc... 10:33, 28 sie 2018

abiko napisał(a)
Ładnie ogród wygląda.. nawet jak jesień się zbliża.
Mój za to stał się nijaki.jakoś nie wiele w nim cieszy.

Aguś u mnie astry samosiejki, werbena hastata i wrzosy ratują sytuację. Róże w tym roku kiepsko kwitną.
sylwia_slomc... 10:34, 28 sie 2018

Agania napisał(a)

Cudowne masz zawilce i fajnie im z hortensjami

A jeden co kupiłam rok temu wysoki w tym sezonie u mnie ma 10 cm i masę pączków.....nie wiem co mu się stało, że tak skarlał bo akurat te były podlewane w suszę.
MalgosiaW 11:13, 28 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Witaj, u mnie ślimaków nie ma w dużej ilości, a każdego jakiego spotkam bezdomnego, likwiduję, natomiast skorupkowe wysyłam rowem dalej( do tych mam sentyment z dzieciństwa)
Jeśli się wiosną pojawia więcej też sypię granulki, szczególnie w podwórku od strony krzaczorów sąsiada. bo stamtąd wyłażą. Ale nie jakoś dużo tylko w strategicznych miejscach. Tam gzie mam cegłę, lub drewno w dużych kawałkach , bo te bezdomne w dzień i suszę pod takimi elementami w ogrodzie się chowają i rozmnażają.
Do tego mam sprzymierzeńców żaby i jeża, które pomagają ograniczyć populację( między innymi tego granulatu używam tak niewiele)

A jeżówki mam posadzone na rabacie wysypanej kamieniem. Kamień się nagrzewa, ślimaki po gorącym nie pójdą bo wyschną, i dookoła mam rabaty trocinami wysypane z tego co widzę te powierzchnie też nie są przez nie lubiane

Dziękuję za pomysł z kamykami i trocinami Spróbuję, bo na jeże i żaby nie mogę liczyć przez łownego psa
sylwia_slomc... 11:28, 28 sie 2018

MalgosiaW napisał(a)

Dziękuję za pomysł z kamykami i trocinami Spróbuję, bo na jeże i żaby nie mogę liczyć przez łownego psa

Nie ma za co Warto spróbować w walce o zdrowe i dorodne rośliny
Dorota123 13:50, 28 sie 2018

Ogród pięknie Wam kwitnie, odwdzięcza się za pracę, podlewanie, jednym słowem za dbanie o niego. Zawilce masz piękne.
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 14:22, 28 sie 2018

Dorota123 napisał(a)
Ogród pięknie Wam kwitnie, odwdzięcza się za pracę, podlewanie, jednym słowem za dbanie o niego. Zawilce masz piękne.
Pozdrawiam

Zawilce muszę dokupić zdecydowanie, w zeszłym roku na próbę wzięłam, ale widzę, że się sprawdziły więc dosadzę jeszcze