Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:36, 25 paź 2015

Katkak napisał(a)
Sylwiaja był tę nową rabatę z różanką połączyła, ale zastosowała między nimi jakiś przerywnik, np. w postaci ławeczki, czy jakiejś innej architektonicznej przegrody.

Coś pomyślę bo ławeczka ma być ciut wyżej w brzeziniaku
Mala_Mi 11:27, 25 paź 2015

cibora eragrostis

Jak dostałaś od cioci to musi zimować u nas.. i poszłam tym tropem i logiką, piszą, że ta odmiana zimuje.

W kwestii kształtu rabaty nic nie napiszę, bo już się pogubiłam w Twoich nasadzeniach.

Wąski przesmyk w stosunku do szerokich rabat wygląda ... nie ten teges.. ale to moje odczucie z oglądania fotek. W dodatku na razie proporcje rozmywa przytłaczająca ilość trocin.. A musi coś być na rabatach bo inaczej byś się z pieleniem za cholerę nie wyrobiła.

Dla mnie linie rabat są za bardzo poszarpane. Duży ogród wymaga proporcjonalnych linii .. u siebie jako początkujący porobiłam te same błędy i teraz ciągle walczę z liniami.. szkoda, że niektórych już nie poprawię z powodu.. dużych roślin..za dużych do przesadzenia.

Nie wiem czy nie byłoby dobrym pomysłem naniesienie jedna ogrodu na kratkę z papierem milimetrowym.. wtedy będzie widać wszystkie linie rabat. Mam wrażenie, że lecisz na tempo w czasie przed zimą i zaczyna się robić trochę chaotycznie.
Duży ogród to duże rabaty, duże łuki. Wąski przesmyk przy różance jest do niczego.. zmniejsz rabatę pod siaką.. nie łącz ich bo będziesz biegać na około...
Niby wyjdzie zakątek zapomniany za rabatą, ale nie masz nawadniania, bieganie z konewkami czy z wężem po takim areale.. rodzi konieczność jak najkrótszych dojść do rabat.

Sorki.. ale ..
I co to za wąski pasek trawnika.. ani go kosić, ani to ozdobne, ani praktyczne.... czerwone zasłoniło pasek trawnika o szerokości 20-30 cm!!!!!

Nie gniewaj się, ale pytałaś sie to piszę, mi sienie podoba kształć rabat przy różance.
jona 11:29, 25 paź 2015

Jeżeli nie ławeczka, to można jakieś siedzisko w postaci pnia, kamienia...
Może nawet na odwrót: ławeczka koło róż, a siedzisko koło brzóż, bo tam bardziej naturalistycznie.
Koło róż, szczególnie tych pachnacych, warto posiedzieć
Kondzio 14:10, 25 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Chryzantemki mi się rozwijają

Tą obiecałam Kondziowi pokazać

jest niezawodna, wysoka i zawsze ma masę kwiatów przy których się pszczółki uwijają

tu też ją mam

posadziłam w zeszłym sezonie tylko trzy szczepeczki

śliczny
sylwia_slomc... 15:38, 25 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)
cibora eragrostis

Jak dostałaś od cioci to musi zimować u nas.. i poszłam tym tropem i logiką, piszą, że ta odmiana zimuje.

W kwestii kształtu rabaty nic nie napiszę, bo już się pogubiłam w Twoich nasadzeniach.

Wąski przesmyk w stosunku do szerokich rabat wygląda ... nie ten teges.. ale to moje odczucie z oglądania fotek. W dodatku na razie proporcje rozmywa przytłaczająca ilość trocin.. A musi coś być na rabatach bo inaczej byś się z pieleniem za cholerę nie wyrobiła.

Dla mnie linie rabat są za bardzo poszarpane. Duży ogród wymaga proporcjonalnych linii .. u siebie jako początkujący porobiłam te same błędy i teraz ciągle walczę z liniami.. szkoda, że niektórych już nie poprawię z powodu.. dużych roślin..za dużych do przesadzenia.

Nie wiem czy nie byłoby dobrym pomysłem naniesienie jedna ogrodu na kratkę z papierem milimetrowym.. wtedy będzie widać wszystkie linie rabat. Mam wrażenie, że lecisz na tempo w czasie przed zimą i zaczyna się robić trochę chaotycznie.
Duży ogród to duże rabaty, duże łuki. Wąski przesmyk przy różance jest do niczego.. zmniejsz rabatę pod siaką.. nie łącz ich bo będziesz biegać na około...
Niby wyjdzie zakątek zapomniany za rabatą, ale nie masz nawadniania, bieganie z konewkami czy z wężem po takim areale.. rodzi konieczność jak najkrótszych dojść do rabat.

Sorki.. ale ..
I co to za wąski pasek trawnika.. ani go kosić, ani to ozdobne, ani praktyczne.... czerwone zasłoniło pasek trawnika o szerokości 20-30 cm!!!!!

Nie gniewaj się, ale pytałaś sie to piszę, mi sienie podoba kształć rabat przy różance.

Super Aniu .....bo też mi si wydawało że ten przesmyk trawy wyszedł za wąsko to trzeba go zlikwidować i te mi się już dziś tak wydaje, że lepiej jak go nie będzie .....i wygodniej

Ten pasek trawy co go podkreśliłaś na czerwono już tam nie istnieje bo wczoraj poszedł pod trociny, tydzień temu brakło nam włókniny i dlatego na tydzień tak zostało , ale jeszcze za dwa tygodnie będzie tam drobna zmiana bo do koszenia nie do końca wygodnie na przyszłość i planuję połączyć trocinówkę z za rabaty z tą maleńką na której jest zielony perukowiec bo jak rośliny urosną to się nie przejedzie. Uczę się ile mogę.......i może ciut przed zimą jeszcze gonię bo od stycznia nie będę już miała w tygodniu czasu na ogród i zostaną tylko soboty .......na wszystko, a Sama wiesz ile u mnie do ogarnięcia i ile jeszcze do zrobienia. Na razie staram się wyeliminować w miarę możliwości manewry z kosiarką między roślinami, a siatką. Trociny się zestarzeją i za rok o tej porze nie będą już świecić, za to roślinki przez ten czas podrosną i zaczną pomału grać pierwsze skrzypce w ogrodzie bo o to przecież chodzi
sylwia_slomc... 15:39, 25 paź 2015

jona napisał(a)
Jeżeli nie ławeczka, to można jakieś siedzisko w postaci pnia, kamienia...
Może nawet na odwrót: ławeczka koło róż, a siedzisko koło brzóż, bo tam bardziej naturalistycznie.
Koło róż, szczególnie tych pachnacych, warto posiedzieć

Coś się pomyśli w tym temacie
sylwia_slomc... 15:41, 25 paź 2015

Kondzio napisał(a)
śliczny

To na wiosnę się przypomnij gdyby mi się zapomniało przypadkiem
sylwia_slomc... 16:27, 25 paź 2015

Ania ma rację, że kształt wyjdzie bardzo udziwniony jak połączę z różanką, a z drugiej strony wyżej też ma być taki jęzor jak się trocinówkę podciągnie w górę do łąki kwietnej , no i jak perukowca dosypię trocinami niżej to też będzie taki mniejszy jęzor, ale największy by był z różanki. Kształt wyjdzie podobny może do grzebienia, ale tam za różanką jest mocno nierówno i jeszcze pod górę i źle jest kosić ,a w przyszłym sezonie ten obowiązek ma spocząć na eMie i starszym synu i staram się im to ułatwić bo wiadomo, że Oni nie będą zwracać uwagi na małe roślinki.......więc roślinki się staram osłonić przed Nimi hi hi trochę też chciałabym stworzyć takie kulisy przysłaniające od dołu łąkę kwietną , żeby była taką niespodzianką jak się wejdzie za różankę i przyszłą bacówkę, bokami są posadzone drzewa i iglaki przed nimi niższe krzewy, a na przód by były niskie krzewinki i zimozielone no i róże z trawami, za kilka lat nie będzie widać trocin na rabacie, ani jak na dłoni kształtu rabat..........takie przynajmniej mam założenie. Chciałam się też wciąć z rabatą trochę w trawę, żeby jak rośliny urosną nie sprawiała wrażenia długiego węża. No i teraz nie wiem
Za łąką kwietną ma być część leśno dzika i szałas chłopaków z amboną.
Różanka ma jednocześnie stworzyć taki zakątek przed bacówką. Fajnie, że działka nie jest płaska ,ale to duże utrudnienie przy planowaniu ogrodu i jego wykonaniu
Podobają mi się ogrody tarasowe, ale na to nie pozwalają mi przepisy i urzędy i tak się męczę. Mogę zrobić wszystko co pozwala odtworzyć do stanu pierwotnego. Nie łatwy ten mój ogród .....oj nie łatwy......ale go kocham I walczę
Rumianka 18:37, 25 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
[img
a trzmielinkę już wiatr otrzepuje.....eM ją dzisiaj pierwszy raz w tych kolorach zobaczył i zachwycił się bo On uwielbia czerwienie

Trzmielina też mnie zachwyca bardzo i wczoraj eM mi kupił, teraz tylko dobre miejsce jej znajdę i posadzę, a co...
sylwia_slomc... 18:48, 25 paź 2015

Super prezent od eMusia