Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:31, 15 lis 2018

zawitka napisał(a)
Tak Sylwia masz rację to Twój ogród a jeżeli chodzi o mnie to tylko chciałam podzielić się doświadczeniem .Lubię twój ogród widać w nim ciężką pracę i wiele można poczytać i nauczyć .Pozdrwiam i tak jak zawsze będę go odwiedzać choć czasami nie wpisując się

Przecież ja wiem, że rady płyną od sercaJa po prostu muszę dostosować to co bym chciała do tego co mogę przy takim obszarze i dlatego część zadań zostawiamy naturzeZawsze miło mi Cię widzieć
sylwia_slomc... 10:34, 15 lis 2018

abiko napisał(a)

Wiem, dlatego namaluj sobie może jak byś chciała a rośliny się dobierze pasuje mi tam róż.. tylko taki brudny i coś mocniejszego czerwony? i trawy..

W różach jest róż, czerwień, brzoskwinia, błękity w irysach, pomarańcz w lili( zapomniałam, że też jest po prawej stronie)
Trawy powiadasz.....do przemyślenia....
sylwia_slomc... 10:38, 15 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Sylwia, ile tam jest miejsca, jakie ma wymiary?

Ewka tak na szybko patrząc po chodniku to jakieś 2,5 m na 4,5/5 metrów.
Z przodu są róże, buks i juka, z tyłu te nieszczęsne irysy i chryzantema.
A może tylko irysy odmłodzić.....na parę lat by starczyło, tylko jesieni dalej nie załatwia
Anda 12:28, 15 lis 2018

Sylwia, a jeszcze mi się przypomniało, że ostatnio wywaliłam na rabacie pod oknem kuchennym weigelie i posadziłam tam różę. I wiesz, co obok rośnie? Rozchodniki To miejsce jest bardzo suche, latem jest tam patelnia, więc o rozchodniki się nie martwię. Jedynie o róże muszę zadbać, żeby się dobrze ukorzeniła.

Na twojej rabacie są takie niejednorodne warunki. Jednocześnie może być mokro i sucho. Hmm, a może Sidalcea oregana?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 17:04, 15 lis 2018

Anda napisał(a)
Sylwia, a jeszcze mi się przypomniało, że ostatnio wywaliłam na rabacie pod oknem kuchennym weigelie i posadziłam tam różę. I wiesz, co obok rośnie? Rozchodniki To miejsce jest bardzo suche, latem jest tam patelnia, więc o rozchodniki się nie martwię. Jedynie o róże muszę zadbać, żeby się dobrze ukorzeniła.

Na twojej rabacie są takie niejednorodne warunki. Jednocześnie może być mokro i sucho. Hmm, a może Sidalcea oregana?

Musiałam wygooglać bo łaciny nie znam, ale on cudny
Party girl widzę, że można w necie dostać w formie nasion.
Powiem szczerze nie widziałam go jeszcze w realu. Ciekawe czy ktoś ma. Bo bym chętnie siewki odkupiła
Dzięki Ewo
Ania mi już pokazała jak wygląda takie połączenie i pewnie bym tak zrobiła gdyby nie nieszczęsna rynna....
Anda 17:09, 15 lis 2018

Do irysów by pasowała My mieliśmy w szkółce latem, ale szybko zeszły. Ja mam w ogrodzie dziki ślaz Malva sylvestris var. mauritiana i tej Siadalcea już nie potrzebuję.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 17:27, 15 lis 2018

Anda napisał(a)
Do irysów by pasowała My mieliśmy w szkółce latem, ale szybko zeszły. Ja mam w ogrodzie dziki ślaz Malva sylvestris var. mauritiana i tej Siadalcea już nie potrzebuję.

Spróbuję gdzieś upolować może się uda
sylwia_slomc... 18:13, 15 lis 2018

Dzień dzisiejszy zaliczam do udanych.
Bo udało mi się ściąć gunnerę i wstępnie zabezpieczyć, ponoć od jutra ma przymrozić.
ściąć badyle na rabatach wokół gunnery w tym werbenę hastatę, którą od razu wytrzepałam na łące i nie ukrywam, że liczę na jej moc
Do karmników nasypałam, ptaki uwijały się dziś jak szalone jak by czuły, że załamanie pogody będzie.
Posprzątałam część dekoracji, głównie gipsowe i ceramiczne. Taczka przejechałam po ogrodzie i ładowałam. Pełna taczkę zwiozłam z dużego, a drugie tyle zniesione z podwórka.....reszta pewnie jeszcze ze dwie taczki zapakuję, ale to już jutro lub w sobotę, metalowym dekoracjom nic na przymrozku nie będzie.
Plandeka do zakrycia bacówki nabyta i nawet zaniesiona, ale czeka do soboty.
Sobota na bank będzie mocno ogrodowa dla mnie bo planuję rabaty dalej sprzątać. Zima mnie w ogrodzie mało, a wiosna będzie roboty mniej, bo zawsze mam niewyróbkę wtedy.

Coś z kolorów jeszcze póki są
fotki zeszłotygodniowe

sylwia_slomc... 18:19, 15 lis 2018

w bacówce grzyby rosną

sylwia_slomc... 18:21, 15 lis 2018