Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 15:35, 14 lis 2018

anpi napisał(a)
Sylwia a może do tej rabaty rozchodniki jakoś wkomponować,albo berberysy (myśląc o jesieni)

Hmmm rozchodniki i róże.....muszę się z tym przespać, bo nie wiem jak by wyglądała taka kombinacja. Widziałaś gdzieś taką Aniu?
Berberys odpada bo już mi kolce róż na tej rabacie przy plewieniu wystarczą;Myślę czy te rozchodniki w czasie mokrego roku mi tam nie wygniją przez wzgląd na ten spust rynnowy.
anpi 18:32, 14 lis 2018

Sylwia, zestawienie rozchodnika z różą możesz np. zobaczyć tu, to drugie zdjęcie dodane przez popcornAle faktycznie nie wiem jak sobie poradzi rozchodnik w zbyt mokrych warunkach,ale ostatnio susze są. I ich tak nie szkoda gdyby co, bo łatwe w rozmnażaniu
U mnie też wstawiłam zdjęcia,może niezbyt eksponujące to zestawienie,ale takie znalazłam ,a mam u siebie kilka takich zestawień,tylko bez zbytniego grupowania roślin i ograniczeń gatunków,które jednak dają większy efekt
sylwia_slomc... 20:30, 14 lis 2018

Aniu byłam napisałam u Ciebie. Dziękuję.
Gruszka_na_w... 20:37, 14 lis 2018

Sylwia, skoro to ma być rabata tymczasowa, z możliwością okresowego zalewania, to poszłabym w irysy syberyjskie. Wcześnie startują, po okresie kwitnienia i wycięciu pałek po kwiatostanach znakomicie imitują fontannowe trawy. Ścinasz liście późną jesienią i tylko tyle z nimi roboty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 20:48, 14 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, skoro to ma być rabata tymczasowa, z możliwością okresowego zalewania, to poszłabym w irysy syberyjskie. Wcześnie startują, po okresie kwitnienia i wycięciu pałek po kwiatostanach znakomicie imitują fontannowe trawy. Ścinasz liście późną jesienią i tylko tyle z nimi roboty.

Haniu tylko ta rabata wiosna całkiem niezła jest gorzej od lata do jesieni, chciałabym jednak jakiś kolor tam w tym okresie, bo po drugiej stronie schodów na lato są liliowce w różach i często serduszka się przebarwia, a tu mam dużą zieloną kule z buksa, niebieską jukę i tyle. Róże w tym sezonie chorowały trochę i słabo powtarzały. To był ogólnie trudny rok dla roślin.
Miejsce jest mokre tylko po deszczu, za to bardzo. Przez resztę dni sucho i wystawa pod ścianą pełna patelnia.
abiko 23:22, 14 lis 2018

To może idź w jesień..?Rozchodniki z różami u mnie są.. wyślę do okulisty
A jakby tam dosadzić właśnie jakieś trzcinniki, w miarę prosto stojące i astry.. wiesz, że jakieś się znajdą Do zimy dadzą radę, a bukszpan i tak tam jest największą ozdobą oprócz róży angielki co nie wiesz że masz
sylwia_slomc... 23:33, 14 lis 2018

Muszę coś sensownego tam wymyślić, do wiosny mam czas. Ty wiesz, że ja obrazami patrzę, a nie rozbieram na poszczególne rośliny
zawitka 08:40, 15 lis 2018

Tak Sylwia masz rację to Twój ogród a jeżeli chodzi o mnie to tylko chciałam podzielić się doświadczeniem .Lubię twój ogród widać w nim ciężką pracę i wiele można poczytać i nauczyć .Pozdrwiam i tak jak zawsze będę go odwiedzać choć czasami nie wpisując się
abiko 09:06, 15 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Muszę coś sensownego tam wymyślić, do wiosny mam czas. Ty wiesz, że ja obrazami patrzę, a nie rozbieram na poszczególne rośliny

Wiem, dlatego namaluj sobie może jak byś chciała a rośliny się dobierze pasuje mi tam róż.. tylko taki brudny i coś mocniejszego czerwony? i trawy..
Pszczelarnia 09:18, 15 lis 2018

Sylwia, ile tam jest miejsca, jakie ma wymiary?