Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

anpi 01:03, 28 lis 2018

SylwiaCiebie to wszystko tabunami nawiedza...i ptaki i krety...Te ostatnie to jednak przesadziły deko...! Widocznie tych dżdżownic to też tam masz od groma i jeszcze coś zostanieTak na poważnie ,to współczuję!U mnie na razie na ugorze buszują.
Prymulki i u mnie w pąkach i kwitnące niektóre.Ale te Twoje pięknym kolorkiem się zapowiadają
dana1s 07:46, 28 lis 2018

Sylwuś u mnie nigdy kretów nie było, a po ostatniej wizycie w ogrodzie mam same kopce . Tak dużych jak Twoje ni,e za to ogromną ilość. Chemia pójdzie w ruch, bo zjedzą mi pół ogrodu...
Pięknie uchwyciłaś ptasie girlandy
sylwia_slomc... 09:57, 28 lis 2018

Bogdzia napisał(a)
Super te ptasie łańcuchy.

Jak zakładali nowe słupy nie myślałam, ze takie dekoracje dostana od natury
sylwia_slomc... 10:01, 28 lis 2018

daszum napisał(a)
Dwie godziny mnie nie było, a tutaj 3 strony nowości

Patrzę na zdjęcia i podziwiam ogrom pracy, który wykonaliście przygotowując ogród do zimy. U mnie też wyjątkowo pojawił się kret, ale moje szkody są znikome w stosunku do Twoich.

Zdjęcia ptaków rewelacyjne.

Wiosną od nowa trzeba trawę dosiewać, a wtedy to jest trudne, bo u nas koszenie jakoś tak końcem marca lub samym początkiem kwietnia się zaczyna, trawa tak szybko wtedy idzie w górę, że to koszenie przynajmniej raz na tydzień lub półtora, z reguły nasiona jeszcze słabo kiełkują( szczególnie jak susza) bo my nie podlewamy, nie ma jak i potem jak em kosi to te nasiona lądują zupełnie gdzie indziej niż były posiane
a wstrzymać z koszeniem się nie może bo by wcale kosiarka nie ujechała......ot takie uroki ogrodu w polach w naszym rejonie
sylwia_slomc... 10:03, 28 lis 2018

Urszulla napisał(a)
Kretowiska takie jakby się całe stado pod ziemią urządzało. Współczuję już strat.

Ula bo to pewnie jest całe stado, jak tak dalej pójdzie to własny rekord z kretówami pobijemy....już raz było 180 kopcy
sylwia_slomc... 10:08, 28 lis 2018

anpi napisał(a)
SylwiaCiebie to wszystko tabunami nawiedza...i ptaki i krety...Te ostatnie to jednak przesadziły deko...! Widocznie tych dżdżownic to też tam masz od groma i jeszcze coś zostanieTak na poważnie ,to współczuję!U mnie na razie na ugorze buszują.
Prymulki i u mnie w pąkach i kwitnące niektóre.Ale te Twoje pięknym kolorkiem się zapowiadają

Aniu tak to jest jak ogród jak wyspa w polach stoi, spokój cisza, nikt pola nie orze. Ponieważ 4 letnia walka z nimi nic nie dała bo co roku się historia powtarza to teraz nawet walki nie podjęłam....
będzie porównanie czy jakikolwiek efekt poprzednich starań był. Dżdżownic mamy od groma i trochę bo trawy przy koszeniu nie zbieramy i one to wszystko w sezonie przerabiają i się mnożą. Wiosną pokazywałam ile na m2 było. z nich się cieszę bo to oznacza więcej próchnicy, ale krety to bym z chęcią pogoniła gdzie pieprz rośnie. Wybaczcie mi na nie utyskiwania kolejny raz, ale jak te obrazki widzę to mnie w dołku ściska
sylwia_slomc... 10:10, 28 lis 2018

dana1s napisał(a)
Sylwuś u mnie nigdy kretów nie było, a po ostatniej wizycie w ogrodzie mam same kopce . Tak dużych jak Twoje ni,e za to ogromną ilość. Chemia pójdzie w ruch, bo zjedzą mi pół ogrodu...
Pięknie uchwyciłaś ptasie girlandy

Danusiu krety i nornice to w zasadzie jedyne stworzenia z którymi w ogrodzie do tej pory chemią walczyłam bez ograniczeń, jak widać nic nie dało Co roku ich więcej na zimę przychodzi
Zastanawiam się czy kret ma naturalnych wrogów nie licząc człowieka?
sylwia_slomc... 10:38, 28 lis 2018

Ktoś mi powie czy ostatnie dwie niedziele leciała w TV Maja?
Bo w necie od 2 tygodni nowych odcinków brak
Anda 10:39, 28 lis 2018

Tak, ale powtórki. Dlatego w necie cisza.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
koliber 10:54, 28 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Takie łańcuchy choinkowe witały nas w sobotę rano przed ogrodem

Sylwuś, Ty to musisz bardzo gościnna być Tyle gości naraz...