Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Bogdzia 10:37, 27 lis 2018

AgataM napisał(a)

Kiedyś juki wiązałam gumkami recepturami. Później stwierdziłam, że nie ma sensu. Łopatą odcinałam tylko te kępy, które w lecie kwitły.

Tez uważam że wiazanie nie ma sensu.Wytrzymaja nasze zimy. Czasem ludzie maja stare egzemplarze które juz zamierają bo kwitły a oni myślą ze ich zły wyglad jest spowodowany mrozem, a tak przeciez nie jest, szkoda pracy.
dominika_ 11:05, 27 lis 2018

To ja dopytam, a co to są owe Emy?
sylwia_slomc... 17:03, 27 lis 2018

Kindzia napisał(a)
Toś poszarpała znowu z robotą, jak ogród masz do zimy w pełni przygotowany!

Mam kopce z kompostu na różach i zawsze chwasty rosły sobie jak zwykle. W tym roku miałam szał z jakimś gęstym dziadostwem. Męczyłam się z tym paskudztwem 3 tygodnie. Co oplewiłam, za tydzień od nowa kożuch...ręce mi opadały. Psikłam Chwastoksem, bo Starane nie dawało rady. Na razie spokój. Różom nie zaszkodziło, ale dorosłe osobniki mam, pewnie z młodymi sadzonkami nie eksperymentowałabym. Chociaż mam tam 3 młode powojniki i żyją.

Kindziu dzisiaj zdążyłam skończyć wreszcie okrywanie wrzosowiska. Aga namówiła mnie na więcej wrzosów, faktycznie całkiem nieźle u mnie rosną na razie. Koło 100 szt w tym sezonie dosadziłam i tyleż więcej mam do nakrywania i do cięcia wiosną.
Mam nadzieję nie musieć okrywać jak drzewa podrosną i w ogrodzie się zaciszniej zrobi, cięcia nie uniknę, ale uwielbiam jesienią wrzosy więc będę ciąć, a i Agusię trzymam za słowo
Róże zakopcowałam trocinami, zobaczymy jak przezimują. Jak będą kaprysić to to jest ostatnie ich kopcowanie
Zostało mi jeszcze na dużym ogrodzie je przyciąć i już tylko sprzątanie bylinówek. Potem może być zima
daszum 17:03, 27 lis 2018

Czytam, czytam i dalej nie wiem o co chodzi z tą melasą. Ja szukam kandydata na e-ma, więc mus kupić melasę Może się jakiś przyklei
sylwia_slomc... 17:07, 27 lis 2018

Bogdzia napisał(a)

Tez uważam że wiazanie nie ma sensu.Wytrzymaja nasze zimy. Czasem ludzie maja stare egzemplarze które juz zamierają bo kwitły a oni myślą ze ich zły wyglad jest spowodowany mrozem, a tak przeciez nie jest, szkoda pracy.

Nie Bożenko nie chodzi mi o wygląd starych karp, ale o liście czarne od sadzy po zimie, długo potem wiosną takie brudne są. A tak rozpuszczam i od razu ładne niebieskie i śniegiem nie umęczonePrzypominam sobie też, że gdzieś czytałam juka nie lubi w korzeniu zimą wody, a u nas gliniasto, jak związane to mają suszej w korzeniach, jak trawy
sylwia_slomc... 17:08, 27 lis 2018

dominika_ napisał(a)
To ja dopytam, a co to są owe Emy?

Tu znajdziesz Dominiczko, ostatnio dużo o nich piszą
http://ekologiawogrodzie.pl/nawozy/nawozy-gotowe/probio-emy-pozyteczne-mikroorganizmy/
sylwia_slomc... 17:22, 27 lis 2018

daszum napisał(a)
Czytam, czytam i dalej nie wiem o co chodzi z tą melasą. Ja szukam kandydata na e-ma, więc mus kupić melasę Może się jakiś przyklei

Koniecznie
Danusiu o melasie znajdziesz między innymi w tym wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4179-skoncentrowany-wyciag-z-kompostu-anhk
a mnie potrzebna do produkcji eMów właśnie
malgorzata_s... 17:33, 27 lis 2018

daszum napisał(a)

PadłamJak Ty Emów produkujesz to i robota idzie z wieloma Emami
Jeden dodatkowy by mi się przydał
sylwia_slomc... 17:50, 27 lis 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)

PadłamJak Ty Emów produkujesz to i robota idzie z wieloma Emami
Jeden dodatkowy by mi się przydał

Gosia nie mów głośno bo się jeszcze EMuś dowie i zgniewa, a szkoda by było takiego zdolnego Faceta się z domu pozbywać no i nadal tak zakochanego
daszum 18:37, 27 lis 2018

Zajrzałam do wskazanego wątku i się rozczarowałam
Ja e-ma zastępczego szukam a tu rozważania o Emusiach z kompostu