Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Anda 10:55, 28 lis 2018

Sylwia, czy ja Ci już pokazywałam taki żywopłot?

https://www.pinterest.de/pin/226305949999499058/

Masz naturalny ogród i wydaje mi się, że pasowałoby to do niego. Jeśli Cię to interesuje, to na pincie wyszukaj "benjes hecke". To rodzaj ekologicznego żywopłotu. Sam się od dołu kompostuje, a zbierać możesz do niego prawie wszystkie większe odpady z ogrodu, np. gałęzie, długie trawy. Jednocześnie jest to schronienie dla wielu owadów i zwierząt (ptaków, jaszczurek).
Pierwszy raz zobaczyłam taki żywopłot w Landhaus Ettenbuehl Mam za mały ogród, ale myślę, że chociaż kawałek takiego żywopłotu sobie zafunduję, jak już będę miała więcej przydatnych odpadów ogrodowych.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 11:11, 28 lis 2018

Anda napisał(a)
Tak, ale powtórki. Dlatego w necie cisza.

Dzięki, czyli przeszli już w sezon zimowy
sylwia_slomc... 11:12, 28 lis 2018

koliber napisał(a)

Sylwuś, Ty to musisz bardzo gościnna być Tyle gości naraz...

Raczej jestem, choć akurat Ci goście jak na razie do karmników nie zaglądają jeszcze Pewnie bym musiała kupić wóz zboża na zimę przy tych ilościach
Rumianka 11:13, 28 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak zakładali nowe słupy nie myślałam, ze takie dekoracje dostana od natury
Niesamowite widoczki...chciałam je policzyć z grubsza, ale dwoi i troi mi się w oczach, ha ha...
sylwia_slomc... 11:19, 28 lis 2018

Anda napisał(a)
Sylwia, czy ja Ci już pokazywałam taki żywopłot?

https://www.pinterest.de/pin/226305949999499058/

Masz naturalny ogród i wydaje mi się, że pasowałoby to do niego. Jeśli Cię to interesuje, to na pincie wyszukaj "benjes hecke". To rodzaj ekologicznego żywopłotu. Sam się od dołu kompostuje, a zbierać możesz do niego prawie wszystkie większe odpady z ogrodu, np. gałęzie, długie trawy. Jednocześnie jest to schronienie dla wielu owadów i zwierząt (ptaków, jaszczurek).
Pierwszy raz zobaczyłam taki żywopłot w Landhaus Ettenbuehl Mam za mały ogród, ale myślę, że chociaż kawałek takiego żywopłotu sobie zafunduję, jak już będę miała więcej przydatnych odpadów ogrodowych.

Ewo ty to jesteś skarbnicą po prostu. Bardzo mi się ten pomysł podoba, zastanawiam się jednak jak to robią, że im chwasty nie wrastają.
Ma w lasku koło szałasu stertę gałęzi letnia już , która była zostawiona właśnie dla jeży, jaszczurek, gronostaja i owadów, ale nawłoć i osty z ugoru sąsiada usiłują nią zawładnąć i cały sezon straszy, kosimy co się da, ale ogólnie kiepsko to wygląda i myślimy nawet nad spaleniem wiosną.
można by wykorzystać do takiego żywopłotu tylko jak powstrzymać chwasty?
Bo orobimy się, a potem zarośnie i efektu nie będzie zamierzonego, a fajnie by mogło górę od wiatrów zasłonić.
sylwia_slomc... 11:20, 28 lis 2018

Rumianka napisał(a)
Niesamowite widoczki...chciałam je policzyć z grubsza, ale dwoi i troi mi się w oczach, ha ha...

I one tak w bezruchu siedziały jak rzeźba dopóki nie podeszliśmy bardzo blisko
Anda 11:26, 28 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ewo ty to jesteś skarbnicą po prostu. Bardzo mi się ten pomysł podoba, zastanawiam się jednak jak to robią, że im chwasty nie wrastają.
Ma w lasku koło szałasu stertę gałęzi letnia już , która była zostawiona właśnie dla jeży, jaszczurek, gronostaja i owadów, ale nawłoć i osty z ugoru sąsiada usiłują nią zawładnąć i cały sezon straszy, kosimy co się da, ale ogólnie kiepsko to wygląda i myślimy nawet nad spaleniem wiosną.
można by wykorzystać do takiego żywopłotu tylko jak powstrzymać chwasty?
Bo orobimy się, a potem zarośnie i efektu nie będzie zamierzonego, a fajnie by mogło górę od wiatrów zasłonić.

Moze trzeba miec na poczatku duzo powietrza miedzy galeziami, zeby nie mialy podloza do zapuszczenia korzeni? Albo okryc czym na poczatku?

Na zdjeciu widac, ze wspina sie po tym jakis chwast, nie wiem, jak sie po polsku nazywa, to Winde po niemiecku.
Tam byly pola uprawne obok i chyba malo chwastow tam "lata" po prostu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 11:44, 28 lis 2018

Masz ogród przyjazny dla zwierząt - tabunami ciągną.

Nigdy w życiu nie widziałam tylu ptaków na jednym sznurku (poza kukułkami na drutach sporadycznie).

Fajnie podziałałaś z trocinami do kwasolubów - ja miałam moje dać w wielkie donice i zakopać ale nie zdążyłam.

Fajny ten naturalny wał żywopłotowy. Zrobię coś takiego tyle, że z gałęzi (te mus nazbierać).

EDIT: Winde - powój polny
zoja 11:46, 28 lis 2018

świetny ten żywopłot-kompostownik
Anda podsunęłaś mi pomysł co zrobić z badylami na które nie miałam już siły dzięki
Anda 11:50, 28 lis 2018

Zoja, to się bardzo cieszę

Już u siebie pokazywałam kiedyś ten żywopłot, ale znikł w tłumie Mam nadzieję, że wielu osobom przyda się ten pomysł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies