Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:43, 08 lis 2015

Dzięki Kasia.
anka_ 21:45, 08 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

A jak się u Ciebie spisują?

Moje sadzone do donic w tamtym roku, bezproblemowe. Kupowałam małe, bo leśniczy powiedział, że duże mają problem z przyjęciem się. Ale u niego cały lasek (ma plantację na choinki świąteczne) i mi się bardzo podobają.

Z tej listy to chyba najbardziej problemowe są jodły, dużo osób na forum narzeka. Choć osobiście uważam, że to problem stanowiska, a nie gatunku. Jodły lubią przestrzeń.
Dęba czerwonego też mam (nawet dwa), pięknie się wybarwia. ale dopiero rok, więc trudno o opinie.

Wejmutkę to wiesz, że od porzeczek bardzo daleko trzeba?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 22:25, 08 lis 2015

Znalazłam sobie w necie grabiki po 1zł

ale tak myślę sobie.....bo wq tej szkółce mają taniusio też inne rośliny......a koszt wysyłki byłby jeden

Co myślicie o takich macie z nimi jakieś doświadczenia.....bo szykuję się jutro zamówić

dąb czerwony szypułkowy
daglezja zielona
jodła koreańska
jodła turecka
jodła kalifornijska
cyprys lawsona columnaris
sosna wejmutka
choina zachodnia tsuga canadensis
buk purpurowy czerwony

większość po ok 3 zł bo z gołym korzeniem , z gruntu świeżo kopane zabezpieczone żelem z ukorzeniaczem

Czekam na opinie

Jodły tureckiej nie znam, Kaukaz i koreańska u mnie ładnie rosną, daglezja..to prawdziwa piękność, sosny wejmutki są wrażliwe, możesz zamienić na himalajską, lawiny mogą przemarzać, pozostałe niewymienione spoko
sylwia_slomc... 22:41, 08 lis 2015

anka_ napisał(a)

Moje sadzone do donic w tamtym roku, bezproblemowe. Kupowałam małe, bo leśniczy powiedział, że duże mają problem z przyjęciem się. Ale u niego cały lasek (ma plantację na choinki świąteczne) i mi się bardzo podobają.

Z tej listy to chyba najbardziej problemowe są jodły, dużo osób na forum narzeka. Choć osobiście uważam, że to problem stanowiska, a nie gatunku. Jodły lubią przestrzeń.
Dęba czerwonego też mam (nawet dwa), pięknie się wybarwia. ale dopiero rok, więc trudno o opinie.

Wejmutkę to wiesz, że od porzeczek bardzo daleko trzeba?

Nie wiedziałam , ale to nie problem w moim przypadku
sylwia_slomc... 22:44, 08 lis 2015

Agania napisał(a)

Jodły tureckiej nie znam, Kaukaz i koreańska u mnie ładnie rosną, daglezja..to prawdziwa piękność, sosny wejmutki są wrażliwe, możesz zamienić na himalajską, lawiny mogą przemarzać, pozostałe niewymienione spoko

Dzięki w takim razie z wejmutki rezygnuję, a wezmę sobie dwie daglezje, himalajkę już mam i śliczna choć malusia
Karol99 22:48, 08 lis 2015

Znalazłam sobie w necie grabiki po 1zł

ale tak myślę sobie.....bo wq tej szkółce mają taniusio też inne rośliny......a koszt wysyłki byłby jeden

Co myślicie o takich macie z nimi jakieś doświadczenia.....bo szykuję się jutro zamówić

dąb czerwony szypułkowy
daglezja zielona
jodła koreańska
jodła turecka
jodła kalifornijska
cyprys lawsona columnaris
sosna wejmutka
choina zachodnia tsuga canadensis
buk purpurowy czerwony

większość po ok 3 zł bo z gołym korzeniem , z gruntu świeżo kopane zabezpieczone żelem z ukorzeniaczem

Czekam na opinie

Daglezja śliczna, bardzo bym ją chciał ale nie mam juz miejsca
Dąb czerwony- prześliczny, tylko musisz mu naprawdę dać dużo miejsca do rozsrastania, bo jako solitier wygląda najładniej.
Jodła koreanska jest śliczna i właściwie bezproblemowa tylko nie lubi suszy, wtedy wolno rośnie.
Z Kalifornijskiej na pewno bedziesz zadowolona, to najmniej wymagająca z jodeł.
Cyprysiki super do ciecia tylko duzo podlewac.
Buk purpurowy prawdziwe cudo Tylko nie znosi zalewania.
Choina jest bardzo ładna ale najlepiej wyglada w grupie.
Sosna wejmutka ładna, ale to też ogromne drzewo, jeśli masz porzeczki musisz posadzić ją z dala od niej, bo jest podatna na rdzę wejmutkowo-porzeczkową.

czekamy na fotki roslinek

Karol99 22:50, 08 lis 2015

Oj widzę że się troche spóźniłem z odpowiedzią
sylwia_slomc... 23:02, 08 lis 2015

Karol99 napisał(a)

Daglezja śliczna, bardzo bym ją chciał ale nie mam juz miejsca
Dąb czerwony- prześliczny, tylko musisz mu naprawdę dać dużo miejsca do rozsrastania, bo jako solitier wygląda najładniej.
Jodła koreanska jest śliczna i właściwie bezproblemowa tylko nie lubi suszy, wtedy wolno rośnie.
Z Kalifornijskiej na pewno bedziesz zadowolona, to najmniej wymagająca z jodeł.
Cyprysiki super do ciecia tylko duzo podlewac.
Buk purpurowy prawdziwe cudo Tylko nie znosi zalewania.
Choina jest bardzo ładna ale najlepiej wyglada w grupie.
Sosna wejmutka ładna, ale to też ogromne drzewo, jeśli masz porzeczki musisz posadzić ją z dala od niej, bo jest podatna na rdzę wejmutkowo-porzeczkową.

czekamy na fotki roslinek

Dzięki Karolu, ależ Ty masz rozległą wiedzę

czyli buka posadzę na górze , żeby powodzią nie był zagrożony, a cyprysiki mogły by być niżej. Dęba bym dała na tle zwykłych zielonych żeby był z dala widoczny......dałeś mi do myślenia
23:11, 08 lis 2015
Dzieki za info o brzozach Sylwia
Pozdrowionka ślę
Karol99 23:12, 08 lis 2015

Dzięki Karolu, ależ Ty masz rozległą wiedzę

czyli buka posadzę na górze , żeby powodzią nie był zagrożony, a cyprysiki mogły by być niżej. Dęba bym dała na tle zwykłych zielonych żeby był z dala widoczny......dałeś mi do myślenia