Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 15:53, 09 lis 2015

AgnieszkaW napisał(a)
To teraz ja się wypowiem w sprawie drzew, znam je prawie wszystkie, wiele z nich z autopsji, więc mogę coś o nich powiedzieć. Przede wszystkim najważniejsza jest gleba, na której będą rosły - i dobrze wiem, o czym mówię/piszę. Na suchej, kamienistej i zasadowej pięknie będą rosły: jodła kalifornijska i jodła koreańska, daglezja, ale dopiero po dobrym zakorzenieniu, co trwa czasem kilka lat (oczywiście na zwykłej glebie będą rosły chyba jeszcze lepiej). Daglezja to olbrzym, przewyższa pozostałe drzewa, więc należy ją rozważnie sadzić. Z wymienionych najwolniej rośnie jodła koreańska (przynajmniej u mnie). Chojna tak, ale na bardziej wilgotnych stanowiskach i lepszych glebach, na suchych wygląda kiepsko. Buki uwielbiają kamienistą i zasadową glebę, ale w innej też będą rosły, lubię buki, Dąb czerwony jest w Polsce - szczególnie w Małopolsce - gatunkiem inwazyjnym - jak Barszcz Sosnowskiego, więc uważaj z nim, nie należy go absolutnie przenosić do lasu, bo jego siewki wypierają ze środowiska nasze rodzime dęby!

Cyprysików nie mam, ale wiem, że mogą nadmarzać w wietrznych okolicach (mnie się one nie podobają, ale to moje zdanie). Jeśli chciałabyś posadzić jakieś sosny, to osobiście polecam limbę. Wejmutki nie sadź, zaraz zniszczy ją rdza wejmutkowo-porzeczkowa - przenoszona z wiatrem z krzewów porzeczki nawet do 50-100 metrów. To chyba tyle, co miałam do powiedzenia w tej sprawie. Acha, jodły są bardziej wytrzymałe na wiatry od świerków. Pozdrawiam

Ale się cieszę, że zajrzałaś do mnie
Twoja opinia jest bardzo cenna bo wiem już teraz mniej więcej co gdzie posadzić. U mnie ziemia kl 2 i 3 dużo gliniastej , ale też czarnej trochę. ph na jesieni sprawdzałam to też będzie wskazówka. Dęby rodzime mam 3 i non stop łapią mączniaka mimo oprysków.....najbardziej problematyczne u mnie.
Z wejmutki i cyprysów zrezygnowałam
sylwia_slomc... 16:15, 09 lis 2015

Katkak napisał(a)
Ooooooo mamo, ale odpowiedzi co do drzew . To teraz mów jaka decyzja, bo ciekawość mnie zżera .

No to zamówiłam

40 grabów 60-100 cm po 1 zł szt
2x2 dąb czerwony 20-40 cm po 1 zł za dwa
1 daglezja zielona pseudotsuga menziesii40-60 cm za 1,90 zł szt
1 daglezja zielona pseudotsuga carriere 50-80cm za 3,30 zł szt
1 jodła koreańska 20-40 cm w doniczce jako jedyna 6,99 zł szt
1 jodła turecka 20-40 cm za 3 zł szt
2x jodła kalifornijska 30-50 cm za 4 zł szt
2x choina zachodnia tsuga canadensis 30-60 cm za 3,20 zł szt
2x buk purpurowy czerwony 30-50 cm po 4 zł szt

Niech się przyjmie tylko połowa to i tak będzie nieźle za te pieniądze

Wielkość ocenimy jak odbiorę paczkę
roma2 16:20, 09 lis 2015

Trzymam kciuki za ładne sadzonki! Wlazłam, bo chciałam odradzić wejmutkę, choć śliczna! W zeszłym roku po drodze z działki widziałam całe mnóstwo umierających naprawdę dużych wejmutek. Ale, na szczęście mądre głowy były szybsze! Buziole!
sylwia_slomc... 16:33, 09 lis 2015

roma2 napisał(a)
Trzymam kciuki za ładne sadzonki! Wlazłam, bo chciałam odradzić wejmutkę, choć śliczna! W zeszłym roku po drodze z działki widziałam całe mnóstwo umierających naprawdę dużych wejmutek. Ale, na szczęście mądre głowy były szybsze! Buziole!

Dzięki , że czuwasz
roma2 17:05, 09 lis 2015

To dla mnie odpoczynek od wszelakich smuteczków. Cieszę się, że tyle planów i zamierzeń u Ciebie. Zawsze trzymam kciuki za pomyślność i powodzenie takich pozytywnych i wrażliwych ludzi jak Wy. I to żadna kurtuazja Sylwio!
Pszczelarnia 17:06, 09 lis 2015

A to będzie dużo pięknych drzew w Szmaragdowej Dolinie.
Tyle cennych podpowiedzi.
Milka 17:11, 09 lis 2015

Podoba mi się zamówienie
sylwia_slomc... 17:37, 09 lis 2015

roma2 napisał(a)
To dla mnie odpoczynek od wszelakich smuteczków. Cieszę się, że tyle planów i zamierzeń u Ciebie. Zawsze trzymam kciuki za pomyślność i powodzenie takich pozytywnych i wrażliwych ludzi jak Wy. I to żadna kurtuazja Sylwio!

Dzięki Romeczko Buziak wielki
sylwia_slomc... 17:46, 09 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
A to będzie dużo pięknych drzew w Szmaragdowej Dolinie.
Tyle cennych podpowiedzi.

Mam nadzieję , że w przyszłości będzie pięknie bo ja tak na wyczucie sadzę Jak mi pasuje , ale jak małe to ciężko stwierdzić jak to kiedyś będzie wyglądało u mnie, a na duże przy tym areale mnie nie stać. jedno wiem wywalam jesiona.....tak dobrze czytacie .....ja wywalam roślinę z ogrodu......to wpływ Ogrodowiska i na jego miejsce będzie najprawdopodobniej jeden z buków.
Jesiony mi się nie podobają zdecydowanie......chyba dlatego, że z wyglądu liście mi się z orzechem kojarzą Orzechy u mnie też na wylocie......chyba , że wszystkie skulkuję ale to bym sobie tylko roboty z cięciem dodała Są na tym czas przez wzgląd na babcię Śmieciuchy okropne
sylwia_slomc... 17:48, 09 lis 2015

Milka napisał(a)
Podoba mi się zamówienie

Mnie też dobrze, że poradziliście mi, bo bym kupiła tą wejmudkę .....na fotach mi się podobałaA tak jeden kłopot mniej