Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

13:55, 09 lis 2015
same autorytety tutaj naspraszałaś

ciekawe co i ile zamówisz? ...po 3 zł ...to będa mieć po 5-10 cm wysokości ...jak przyjdą to się pochwal
jedyny problem zaraz po posadzeniu z takimi małymi, że jak chwast wybuji to można zadeptać
Milka 14:03, 09 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki, takie opinie z autopsji najlepsze są bo oparte na doświadczeniu

A mogła byś pokazać mi Twoją daglezję

Sfocę ją i ci wstawię, bo szukać jej w folderach ciężko, rośnie przy pergoli, teraz chyba ma 12m.
Nowe drzewa zabezpiecz palikami bambusowymi, to nie zdeptasz, albo innymi w miarę mocnymi.
sylwia_slomc... 14:14, 09 lis 2015

eee_taam napisał(a)
same autorytety tutaj naspraszałaś

ciekawe co i ile zamówisz? ...po 3 zł ...to będa mieć po 5-10 cm wysokości ...jak przyjdą to się pochwal
jedyny problem zaraz po posadzeniu z takimi małymi, że jak chwast wybuji to można zadeptać

No, a tu Cię zaskoczę bo jeśli będzie zgodne z opisem to są to rośliny po 30-40 cm 3-4 letnie,
a grabiki mają mieć od 50-80 cm i po 1 zeta

Zobaczymy jak zamówię i przyjdą czy takie będą.
sylwia_slomc... 14:17, 09 lis 2015

Milka napisał(a)

Sfocę ją i ci wstawię, bo szukać jej w folderach ciężko, rośnie przy pergoli, teraz chyba ma 12m.
Nowe drzewa zabezpiecz palikami bambusowymi, to nie zdeptasz, albo innymi w miarę mocnymi.

Irenko jak będą zgodne z opisem to tak źle nie będzie , żeby ich całkiem w trawie widać nie było mają mieć od 20-40 cm , a niektóre więcej. Graby do 80 cm
Teraz myślę nad miejscówką
14:19, 09 lis 2015
Milka napisał(a)

świetny pomysł ...też tak robiał ...znacze byliny wiosną jak zetnę żeby potem nie wyplewić zamaszyście ...ale paliki czasem są za wysokie i jak człowiek sie zapomni i za szybko schyli czy obróci to można sobie oko wybić ...albo w tyłek wbić jak się chce kucnąć .....ostatnio kupiłam noże plastikowe białe ...bo dużych znaczników nie było ....tylko nie wiem czy ten plastik mrozy zniesie .
sylwia_slomc... 14:20, 09 lis 2015

Moja trawa cała patykami upstrzona ha ha, ale za dwa lata już nie będzie

Nim remonty pokończę , żeby się móc wprowadzić to będę mieć drzewa ogromniaste i masę śpiewaków w ogrodzie......mam nadzieję
14:20, 09 lis 2015
sylwia_slomczewska napisał(a)

No, a tu Cię zaskoczę bo jeśli będzie zgodne z opisem to są to rośliny po 30-40 cm 3-4 letnie,
a grabiki mają mieć od 50-80 cm i po 1 zeta

Zobaczymy jak zamówię i przyjdą czy takie będą.

ooooo to deal dnia!
sylwia_slomc... 14:24, 09 lis 2015

Tfu tfu co by nie zapeszać
AgnieszkaW 14:58, 09 lis 2015

To teraz ja się wypowiem w sprawie drzew, znam je prawie wszystkie, wiele z nich z autopsji, więc mogę coś o nich powiedzieć. Przede wszystkim najważniejsza jest gleba, na której będą rosły - i dobrze wiem, o czym mówię/piszę. Na suchej, kamienistej i zasadowej pięknie będą rosły: jodła kalifornijska i jodła koreańska, daglezja, ale dopiero po dobrym zakorzenieniu, co trwa czasem kilka lat (oczywiście na zwykłej glebie będą rosły chyba jeszcze lepiej). Daglezja to olbrzym, przewyższa pozostałe drzewa, więc należy ją rozważnie sadzić. Z wymienionych najwolniej rośnie jodła koreańska (przynajmniej u mnie). Chojna tak, ale na bardziej wilgotnych stanowiskach i lepszych glebach, na suchych wygląda kiepsko. Buki uwielbiają kamienistą i zasadową glebę, ale w innej też będą rosły, lubię buki, Dąb czerwony jest w Polsce - szczególnie w Małopolsce - gatunkiem inwazyjnym - jak Barszcz Sosnowskiego, więc uważaj z nim, nie należy go absolutnie przenosić do lasu, bo jego siewki wypierają ze środowiska nasze rodzime dęby!

Cyprysików nie mam, ale wiem, że mogą nadmarzać w wietrznych okolicach (mnie się one nie podobają, ale to moje zdanie). Jeśli chciałabyś posadzić jakieś sosny, to osobiście polecam limbę. Wejmutki nie sadź, zaraz zniszczy ją rdza wejmutkowo-porzeczkowa - przenoszona z wiatrem z krzewów porzeczki nawet do 50-100 metrów. To chyba tyle, co miałam do powiedzenia w tej sprawie. Acha, jodły są bardziej wytrzymałe na wiatry od świerków. Pozdrawiam
Katkak 15:35, 09 lis 2015

Ooooooo mamo, ale odpowiedzi co do drzew . To teraz mów jaka decyzja, bo ciekawość mnie zżera .