Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 11:45, 10 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Doczytałam, że zamówienie na drzewka poszło. Niech się przyjmą wszystkie
A wiatrak już dojechał?

Wiatrak pewnie na dniach bo jutro święto, ale podejrzewam, ze w tym tygodniu będzie. Na roślinki czekam
Karol99 11:45, 10 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Śliczny Ewka , cały czas się zastanawiam nad tymi trzema zwykłymi u mnie......non stop mączniak.....ale rosną już 3 rok i mnie przerosły i ciut mi ich żal,............... z drugiej strony jak ich teraz nie wyciepię to potem za późno będzie

Pamiętaj też o tym, że choroba może się przenosić na inne liściaste i wszystkie będą zarażone maczniakiem
sylwia_slomc... 12:02, 10 lis 2015

Rumianka napisał(a)
Jak popatrzyłam na tego dęba czerwonego, to aż mnie chęć wzięła na taki, ale gdzie ja u siebie mogłabym wcisnąć?

A jakbyś go dała przy którejś ławeczce tak z boku to latem można by w jego cieniu przysiąść
sylwia_slomc... 12:10, 10 lis 2015

07_Rene napisał(a)
Sylwio, nadrobić u Ciebie to problem 20 stron minęło, a wiatraka nie ma Za to mega zakupy Dąb czerowny bezproblemowy i uroczy.
Odmiosę się do tego co napisała AgnieszkaW, że jest to gatunek inwazyjny w Małopolsce. U mnie go jeszcze nie widuje w lasach (ani raz nie spotkałam go w mojej okolicy), ale jak jedziemy na Śląsk do teściów to widzę, że jest ich mnóstwo wszędzie -szczególnie w okolicy Katowic i Pszczyny.

Renia do ogrodu go zapraszam nie do lasu, do lasu bym eksmitowała te zwykłe co mi mączniakiem sieją o ile udałoby się je jeszcze wykopać

Czerwonych w naszej okolicy nie ma
sylwia_slomc... 12:11, 10 lis 2015

eee_taam napisał(a)

też nie mój klimat ale warto takie coś zobaczyć

Zwraca mocno na siebie uwagę.......taki ogrodowy ekshibicjonizm trochę.....
sylwia_slomc... 12:14, 10 lis 2015

07_Rene napisał(a)

Wyciep i nie patrz za siebie
Kup sobie coś bardziej wyrafinowanego Takich dębów pełno w lasach, a u Ciebie ogród ma być

Renia ja ich nie chciałam wcale ....to eM przywiózł z pierwszymi brzózkami i grabikiem i uparł się wsadzić.....już mu wczoraj zapowiedziałam , że te czerwone sadzę obok nich i jak się tylko przyjmą to te chore mają eksmisję, choć , zal mi trochę bo już spore i gdyby nie chorowały to pewnie bym je zostawiła.....jak to ja
sylwia_slomc... 12:17, 10 lis 2015

Karol99 napisał(a)

Pamiętaj też o tym, że choroba może się przenosić na inne liściaste i wszystkie będą zarażone maczniakiem

T właśnie tego argumentu użyłam w rozmowie z eM.....i blisko już do całkowitego przekonania Go
07_Rene 12:18, 10 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Renia ja ich nie chciałam wcale ....to eM przywiózł z pierwszymi brzózkami i grabikiem i uparł się wsadzić.....już mu wczoraj zapowiedziałam , że te czerwone sadzę obok nich i jak się tylko przyjmą to te chore mają eksmisję, choć , zal mi trochę bo już spore i gdyby nie chorowały to pewnie bym je zostawiła.....jak to ja

U mnie jest tak samo Bo mąż chciał dęby W tym roku dojrzał, żeby się z nimi pożegnać, zostanie tylko jeden, samosiejka, już taki 4 metrowy.
Ale lepiej podjąć męską decyzję teraz, niż potem się bawić w wycinanie, zgody, usuwanie korzeni i takie tam
sylwia_slomc... 12:23, 10 lis 2015

07_Rene napisał(a)

U mnie jest tak samo Bo mąż chciał dęby W tym roku dojrzał, żeby się z nimi pożegnać, zostanie tylko jeden, samosiejka, już taki 4 metrowy.
Ale lepiej podjąć męską decyzję teraz, niż potem się bawić w wycinanie, zgody, usuwanie korzeni i takie tam

No właśnie o to mi chodzi
sylwia_slomc... 12:29, 10 lis 2015

Jeszcze poprzednich zakupów nie dostałam , a zamówiłam dzisiaj drzewo na budowę szałasu chłopcom, u górala od którego brałam słupki na ogrodzenie.....młodszy sobie kaskę uzbierał i finansuje materiał na szałas

Miało być dopiero wiosną , ale niech już leży materiał bo na wiosnę nie miałby kto odebrać. A jak będzie ciepła zima to go może przez zimę pykniemy jak rok temu ognisko Będzie też materiał na bramę pod glicynię przy ścieżce z piaskuJednym kursem Pan przywiezie