Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:32, 11 lis 2015

U mnie jest siatka leśna nie ma płotów jeszcze nawet w przydomowym, na razie siatka i bażanty nic sobie z niej nie robią. I dobrze ja ich nie wyganiam tylko niech mi roślin nie łamią bo będzie wojna.
sylwia_slomc... 10:40, 11 lis 2015

no to mykamy do ogrodu i mam nadzieję na lepsze dzisiaj i że padało nie będzie bo zachmurzone , ze hej.
Planów trochę jest , ale napiszę jak się uda zrealizować bo mi jeszcze od wczoraj nie przeszło, a dzisiaj będzie nowe zderzenie z rzeczywistością.
Doszłam do wniosku, że jak jestem w ogrodzie codziennie to tych szkód jest mniej, ale jak już dwa dni bym nie poszła to nie ma już po co iść wcale bo ruina
jona 12:50, 11 lis 2015

Sylwia, może bażanty tylko teraz psują, bo roślinki są małe i delikatne. Jak urosną to nie będzie szkód, gdy taki ciężki ptak siądzie na gałęzi.
Udanego ogrodowo dnia . W innych kwestiach też udanego
sylwia_slomc... 18:04, 11 lis 2015

Asiu , ale właśnie teraz zniszczenia są największe bo roślinki małe....jak z takiej ułamiesz gałązkę to pół drzewka nie ma , a na dużym drzewie to nawet się nie zauważa
sylwia_slomc... 18:37, 11 lis 2015

No i poszaleliśmy Młody walczył z kretówami w trawniku, starszy ściągał trawę pod żywopłot z grabu, a ja z eM najpierw walczyliśmy z trocinami, ale wiatr nam ostro dawał w dooopę i miałam trociny wszędzie ,a najwięcej w oczach. .......jeszcze brakło

Na koniec podkrzesaliśmy wierzbę mandżurską w przydomowym......mam kupę konarów na dekoracje......potem śliwkę mirabelkę.......a na koniec wzięliśmy się do skrócenia gałęzi najstarszej jabłoni nad rowem ......chcę ją ratować bo podobają mi się jej konary i mam do niej sentyment z dzieciństwa, a cała w środku spróchniała i jest obawa , że pod ciężarem gałęzi rozerwie ją na pół.......no i była walka......ale z babcią, bo nie chce pozwolić skrócić ani jednej gałązki.....pobić mnie chciała i drabinę zabierać razem z eM , który na niej stał z piłą ....o mało nie zleciał. udało się skrócić tylko z jednej strony druga została na sobotę bo już ciemno się zrobiło. Babci się przetłumaczyć nie dało ....nie rozumie, że to dla dobra drzewa......obrażona na całego......no trudno, przejdzie jej jak będzie za rok widziała efekty.
Ale ile mi nerwów znowu napsuła to szkoda gadać. A wiedziała od pół roku , że będziemy skracać, żeby się miała czas oswoić .....nawet Jej mój tato , a Jej syn tłumaczył.....ale nie pamięta........ W tym wieku to niestety się zdarza Dobrze , ze wczoraj zrobiłam fotki tym ostatnim gałązkom żółtej chryzantemy, bo jak dzisiaj zaszłam to babcia połamała już wszystkie A miały mi w ogrodzie świecić......i jak tu nie mieć chandry ja się pytam???
Rumianka 18:46, 11 lis 2015

Z humorami babci nie wygrasz, daj na luz, bo szkoda nerwów i Twoich i Jej... Wiem coś o tym...ale my też kiedyś będziemy w takim wieku i naszym potomkom pewnie też nie pozwolimy źdźbła trawy ruszyć posadzonego naszą ręką...
sylwia_slomc... 18:51, 11 lis 2015

Rumianka napisał(a)
Z humorami babci nie wygrasz, daj na luz, bo szkoda nerwów i Twoich i Jej... Wiem coś o tym...ale my też kiedyś będziemy w takim wieku i naszym potomkom pewnie też nie pozwolimy źdźbła trawy ruszyć posadzonego naszą ręką...

Elisko , ale to nie babcia sadziła tą jabłonkę tylko mój tato jak był nastolatkiem no z humorami nie wygramy......ale one wróżą zmianę pogody na dniach.....sprawdzone to już mamy
sylwia_slomc... 19:44, 11 lis 2015

Gwieździsta w pączkach

kuningamia zawinięta.....wiem, że jeszcze mogła nie mieć osłony ,a le potem ze wszystkim nie zdążę

i mój największy świerk

Dominika11 19:46, 11 lis 2015

i koteczek się załapał
sylwia_slomc... 19:47, 11 lis 2015

grzybki rosną wszędzie

niektóre jeszcze świecą , ale ciemnawo już było