Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 19:44, 16 lis 2015

Ulubieniec eMa .....fotka niestety nie jarzy tak jak w realu

druga żarówa

i to by było na tyle koloru bo w szerszej perspektywie to szkoda gadać

Katkak 19:49, 16 lis 2015

Sylwia czy teraz się róże przycina? Coś wspominałaś o tym. Ja mam taką pnącą niby. Powinnam ją obciąć? A jeśli tak to gdzie mniej więcej?

sylwia_slomc... 19:53, 16 lis 2015

Katkak napisał(a)
Sylwuś jabłoneczka faktycznie jak po SPA , super wygląda. Piękny ma pokrój, fajnie, że ją ratujecie. Sama się nie mogę doczekać aż ruszą u Ciebie te drzewka na wiosnę . Mówisz, że buki jeszcze sadziłaś? Cudnie będzie . U Ciebie datury szaleją, a u mnie koleusy . Gdzieś w sierpniu skubnęłam kilka gałązeczek z klombu w mieście, wsadziłam do wody i super się ukorzeniły. I tak z tych kilku gałązeczek mam już teraz 6 doniczek, a dziś posadziłam świeże sadzonki w siódmej, takiej długiej balkonowej . Parapety mam bajecznie kolorowe w każdym razie, a wiosną nie będę kasy na jednoroczne wydawać, bo będę miała pokrzywki własnej produkcji .

Cieszy strasznie jak się coś chce przyjąć i rosnąć Ja uskubałam tego pnącza z murku w Krakowie co mi się tak podoba wciurzyłam do wody i dzisiaj patrzę a tam młody listeczek się pokazał , a nie miałam nadziei bo wszystkie liście zgubiło od razu teraz czekam na korzonki Fajnie bo można tym sposobem zaoszczędzić kasę na inne roślinki

Na wiosnę u mnie jest burza kwiecia Musisz wtedy przyjechać, zaczynaja krokusy i inne cebulowe , potem wiśnie , a jest ich jeszcze trochę....taka biała piana kwiatów , potem jabłonie brzoskwinia morele , grusza, magnolie, lilaki, potem cała masa bylin itd.itd. do lata w czerwcu w tym sezonie był przestój z kolorem ,ale już nad tym popracowałam i mam nadzieję na przyszły rok , że burza kwiatów będzie do późnej jesieni
sylwia_slomc... 19:58, 16 lis 2015

Katkak napisał(a)
Sylwia czy teraz się róże przycina? Coś wspominałaś o tym. Ja mam taką pnącą niby. Powinnam ją obciąć? A jeśli tak to gdzie mniej więcej?

Kasia ja pnące tnę dopiero wiosną jak widać już skąd puszczają młode pędy
Teraz skracam rabatowe tylko

Pnącą pokazywali w Mai, że trzeba prowadzić na maksa w poziomie wokół podpór bo wtedy ma kwiaty od samego dołu do góry , a nie tylko na górze, ciachnęłabym przewodnik żeby boczne w poziomach poprowadzić, ale dużego doświadczenia nie mam to może jeszcze kogoś spytaj kto jest bardziej różany ode mnie.
Katkak 20:02, 16 lis 2015

Widziałam ten odcinek i teraz wiem o tym prowadzeniu, ale ta była sadzona 3 lata temu. To wiosną ją ciachnę i poprowadzę jak należy .
mirkaka 20:03, 16 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dziewczyny kochane
Kasiu
Aniu
Asiu
........no wiem przecież i nawet dalsze plany mam .......nawet na jutro jak pogoda pozwoli, ale jak miałam ogródek pod domem gdzie mieszkam przez 10 lat do własnej dyspozycji jakieś 6-7 lat temu to nie było takich problemów jak teraz.......tylko, że tam było blisko do cywilizacji ,a tu dzicz prawie..........nie spodziewałam się po prostu , że będzie tak ciągle pod górkę i to nie tylko dosłownieteż zaczynaliśmy od zera po budowie domu, a jednak było o wiele łatwiej. Mimo braku doświadczenia.......a może człowiek po prostu był młodszy i inaczej , bardziej optymistycznie patrzył na świat

To miejsce gdzie mam ogród teraz kocham całą sobą, ale to bardzo trudna i wymagająca miłość, a sił mi będzie już tylko ubywało

Sylwia, ile Ty masz lat dziewczyno, żeby tak pisać, sił to będzie Ci ubywać dopiero po 50 tce a i tak jeszcze będziesz miała siły kopać doły itp, Głowa do góry, krety wszyscy mamy, ja miałam mnóstwo razy trawnik zryty, i na wiosnę wygrabiłam, a krety staram się wyłapywać . Teraz też mam kreta, ale jeszcze go nie wyłapuję bo myślę sobie że może trochę mi larw opuchlakowych wyżre. Rozgarnianie kopczyków jak kreta nie złapiesz albo nie wygonisz nic nie da, tylko się narobisz.
Buziaczki, i głowa do góry
sylwia_slomc... 20:09, 16 lis 2015

Katkak napisał(a)
Widziałam ten odcinek i teraz wiem o tym prowadzeniu, ale ta była sadzona 3 lata temu. To wiosną ją ciachnę i poprowadzę jak należy .

Ja z moja żółtą też tak zrobię
Katkak 20:12, 16 lis 2015

To jak będziesz swoją ciachać to daj znać, żebym momentu nie przegapiła. A Twoja wychowanica ślicznie urosła. To tegoroczna? Ogromnie, ale to ogromnie tacy wychowankowie cieszą .
sylwia_slomc... 20:14, 16 lis 2015

mirkaka napisał(a)

Sylwia, ile Ty masz lat dziewczyno, żeby tak pisać, sił to będzie Ci ubywać dopiero po 50 tce a i tak jeszcze będziesz miała siły kopać doły itp, Głowa do góry, krety wszyscy mamy, ja miałam mnóstwo razy trawnik zryty, i na wiosnę wygrabiłam, a krety staram się wyłapywać . Teraz też mam kreta, ale jeszcze go nie wyłapuję bo myślę sobie że może trochę mi larw opuchlakowych wyżre. Rozgarnianie kopczyków jak kreta nie złapiesz albo nie wygonisz nic nie da, tylko się narobisz.
Buziaczki, i głowa do góry

U mnie wyłapywanie też nic nie da bo są ich dziesiątki ....nie jeden, a jak złapię i wyniosę to 5 innych na jego miejsce mam od strzała taka to okolica.....szczere pola......przeganianie też nic nie daje bo one się przenoszą w inne miejsce tyle , że dalej na moim ogrodzie
sylwia_slomc... 20:17, 16 lis 2015

Katkak napisał(a)
To jak będziesz swoją ciachać to daj znać, żebym momentu nie przegapiła. A Twoja wychowanica ślicznie urosła. To tegoroczna? Ogromnie, ale to ogromnie tacy wychowankowie cieszą .

To ta tawuła o której pisałam z tej wiosny gałązka, miała 10 cm może