Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

gobasia 17:20, 23 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

A jaki kształt , żeby dobrze wyglądało a lekko falą szło ?

Jesli dobrze zrozumiałam to ma być chodnik do wjazdu samochodem?
To raczej powinien byc prosty ,żeby nie jeżdzić slalomem.
kamila66 18:15, 23 lis 2015

Jak chcesz zostawić płyty chodnikowe to połącz je z kostką brukową lub granitową
nie wiem czy można linkować firmy więc to co tu wstawię usunę wieczorem nie cytuj...
4 płyty w środku na zewnątrz kostka
z trawą
tak jak u ciebie + kostka na zewnątrz
dwie płytki w środku 4 rzędy kostki na zewnątrz
płytka i dookoła kostka
dominika_ 18:20, 23 lis 2015

Mnie się podoba ten projekt z płytami i czerwona kostką
sylwia_slomc... 18:27, 23 lis 2015

Dorota123 napisał(a)
Sylwio wykop lilie orientalną z ziemi, one bardzo kiepsko zimują w gruncie, albo chociaż okryj to miejsce solidnie.

Dorotko nigdy nie wykopywałam lilii i nie było do tej pory problemu z zimowaniem nawet w drewnianej donicy na balkonie zimują mi bez problemu czyli już ładnych parę lat.......dziwi mnie trochę , ze masz problem z przezimowaniem ich w gruncie......ciekawe od czego to zależy!!!
sylwia_slomc... 18:32, 23 lis 2015

Dorota123 napisał(a)

Sylwio, jeśli masz miejsce z prawej strony zaplanuj szerszą zatoczkę, tak, żeby można było postawić samochód bez wjeżdżania na podwórko. Miałam taki lejkowaty wjazd u siebie, istna porażka, ktokolwiek przyjechał musiał wjechać na podwórko, bo samochód wystawał na drogę. Po zrobieniu kanalizacji zmieniliśmy bramę i powstała spora zatoczka. Nawet jak stoi 1 samochód można wjechać na podwórko.

Droga na zdjęciu jest moja na nią zjeżdża się z asfaltowej i dopiero z tej mojej na podwórko......nie za bardzo jest gdzie zrobić tą zatoczkę bo odległość domu i stodoły od asfaltówki to dokładnie tyle ile widać do tej deski na wprost , a chcąc ogrodzić działkę razem z domem od osi jezdni muszę się odsunąć 3 metry
sylwia_slomc... 18:34, 23 lis 2015

Milka napisał(a)
Pomysłów nie brak...to najważniejsze!
Wisterię trzeba ciąć 2 razy w sezonie, ładnie się zagęszcza i lepiej kwitnie, jak te wrota obrośnie będzie cudo, tak po 3 latach jest świetny efekt

Wiem wiem Irenko już raz miałam wisterię na ogrodzie pod domem, ale jak przyszli mieszkać rodzice musiałam eksmitować swoje rośliny do sąsiadki.......bo Oni mieli inny plan na zagospodarowanie działki.....i nie doczekałam kwiatów , ale sąsiadce już od dwóch lat kwitnie
sylwia_slomc... 18:37, 23 lis 2015

gobasia napisał(a)

Jesli dobrze zrozumiałam to ma być chodnik do wjazdu samochodem?
To raczej powinien byc prosty ,żeby nie jeżdzić slalomem.

Nie chcę prostego bo u mnie wszystko falujące, a na chwilę obecną wszyscy mi na trawę wjeżdżają bo się nie wyrabiają przy skręcie na chodniku
sylwia_slomc... 18:42, 23 lis 2015

Kamila dzięki , że chciało Ci się szukać najbardziej podoba mi sie z trawą i ta z basenem........tylko na trawę się nie zdecyduję ze względu na uciążliwe odśnieżanie - mam taki kawałek pod furtką w zimie to utrapienie

a to z basenem zastanawiam się czy by nie można było kostki brukowej kostka betonową bo na bruk to mnie stać nie będzie
AnnaCh 18:45, 23 lis 2015

Sylwuś, no ja mam przecież tak połączone płyty z kostką Ja mam kostkę betonową w kolorze, za paletę 12 m.kw. płaciłam coś około 400 złotych Buziaki.
sylwia_slomc... 18:45, 23 lis 2015

dominika_ napisał(a)
Mnie się podoba ten projekt z płytami i czerwona kostką

Biorę pod uwagę