Myślę Asiu, że będą się nadawały;jak nie mamy pewności to wysiew na ligninę aby sprawdzić siłę kiełkowania kiedyś zdarzało mi się tak z różnymi nasionami, że po prostu wyrzucałam;teraz jestem o tyle mądrzejsza ogrodowiskowo, że sprawdzam
Jak siałaś wcześniej i były z tego roślinki to tym bardziej biorę się za nie
Witam
Wpadłam podziękować za info o przesadzaniu magnolii, które zostawiłaś u Marzenki. Martwię się trochę, bo moim młodym nie okryłam korzeni na zimę niczym a u nas troszkę mroźno było, ale poczekamy i zobaczymy czy odbiją a za rok będę mądrzejsza.
Pozdrowienia zostawiam
Nigdy nie sprawdzałam siły kiełkowania nasion. Na ligninę wilgotna? I po ilu dniach widać, że powinny ruszyć. Przecież każda roślina ma inny czas kiełkowania.
Ewo,nie jest to trudne..metodą prób i błędów działam,czasami 3-4 dni wystarczy, innym razem ok 10 dni..ale mniej więcej widać, czy coś "rusza"czy nie.Jeżeli mam opakowanie nasion to czas kiełkowania biorę stąd i czekam;najczęściej proces postępuje szybciej bo w domu ciepło.Powinno być 25-27 stopni.
Im więcej nasion wysiejemy tym nasza próba będzie bardziej wiarygodna.
Tak..rozsypuję na wilgotnej ligninie,chusteczce higienicznej i oczywiście zraszam często.Przykryć folią.
Można nasiona wymoczyć ok 3 godz przed wyłożeniem na ligninę.