Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 13:13, 18 cze 2017

Asiu to są cisy, ale muszę je obstrzyc Rozczochrańce jedne
Hakone dosadzę na pewno, bo ta co mam z zeszłego roku strasznie marudzi Mam wrażenie po majowych przymrozkach tak marudzi
Najmniej marudzi ta zwykła zielona, tak jak Toszka prawiła
Ale mi się bardzo podoba Aureola, nie dość że ciężko ją dostać to wybredna jest strasznie :/

Marudząca hakone :/

A tu nawet, nawet

A tu inne..

Zwykła zielona

All gold

Albostriata

anbu 13:14, 18 cze 2017

Ali dzięki
Ewa Tobie też, no myślę poważnie nad tymi tulipanami bo straszą (wiedziałam, że tak będzie )
kerii 13:14, 18 cze 2017

Ja też nie wykopuje, te co bardzo szpeciły poucinałam i nie ma po nich śladu a jak chce coś dosadzić to patrzę na fotki z wiosny gdzie rosły żeby cebul nie uszkodzić

Fajna ta bukszpanowa rabata i bez przycięcia a jak przytniesz i dosadzisz hakone to obrazek jak z katalogu albo Danusinego ogrodu

Piesia piękna, kulturalna idzie chodniczkiem
Toszka 16:05, 18 cze 2017

anbu napisał(a)

CDN...

Aniu, centralnie, na dole zdjęcia, mam wrażenie, że wrosła ci po prawej stronie kępy hakone jakaś trawa i kwitnie

Tulipany najlepiej w lipcu wykopać, albo jesli sadzone w doniczkach to doniczki wyjąć i gdzieś w ustronnym miejscu postawić. Potem wyciągasz cebulki, najlepiej zbierać do skrzynki na warzywa - niech obeschną. Od razu segregować odmianami. Po mniej więcej tygodniu trzeba oczyścić z ziemi, z łodyg, delikatnie skrócić korzonki.
Trzymam w kotłowni, powieszone w warzywnych siatkach plastikowych. Wiszą tak do września/października. Potem segreguję i odrzucam wszystkie miękkie, uszkodzone. Moczę 15-20min w Topsinie, lub roztworze nadmanganianu potasu. Sadzę.

Rośliny masz zdrowe, mocne. Tą marudzącą hakone, obsyp kompostem. Sucha część jest martwa, ale tam gdzie liść będzie zyć i się rozrastać.
Johanka77 16:55, 18 cze 2017

anbu napisał(a)
Asiu to są cisy, ale muszę je obstrzyc Rozczochrańce jedne
Hakone dosadzę na pewno, bo ta co mam z zeszłego roku strasznie marudzi Mam wrażenie po majowych przymrozkach tak marudzi
Najmniej marudzi ta zwykła zielona, tak jak Toszka prawiła
Ale mi się bardzo podoba Aureola, nie dość że ciężko ją dostać to wybredna jest strasznie :/

Tego cisa to jakaś odmiana?
Ja Hakone mam tylko beni kaze.
Dziś obsadzam moją rabatę brzozową brzozami i miskantami. I też muszę tam dokupić jeszcze że 3 Hakone.

Toszka 17:21, 18 cze 2017

Asiu, cis na kule i stożki to nie odmiana, a gatunek - (taxus) baccata, który ma poziome gałązki i takież ułożenie igieł.
Johanka77 17:33, 18 cze 2017

Toszka napisał(a)
Asiu, cis na kule i stożki to nie odmiana, a gatunek - (taxus) baccata, który ma poziome gałązki i takież ułożenie igieł.

Dzięki
gosika67 17:38, 18 cze 2017

anbu napisał(a)
I na koniec hortki, dostały nowe patyki

Zakupki, które cieszą

Ania rabaty ciekawe, jak zakwitną hortki, to będzie co podziwiać.Krople deszczu na roślinach, to co mi się podoba,ładne ujęcia.
Psina podoba mi się, moja Bajka pozdrawia ją. Ja tulipanów nie wykopuję, obcinam teraz nie ma po liściach śladu.
anbu 18:35, 18 cze 2017

Toszka napisał(a)

Aniu, centralnie, na dole zdjęcia, mam wrażenie, że wrosła ci po prawej stronie kępy hakone jakaś trawa i kwitnie

Tulipany najlepiej w lipcu wykopać, albo jesli sadzone w doniczkach to doniczki wyjąć i gdzieś w ustronnym miejscu postawić. Potem wyciągasz cebulki, najlepiej zbierać do skrzynki na warzywa - niech obeschną. Od razu segregować odmianami. Po mniej więcej tygodniu trzeba oczyścić z ziemi, z łodyg, delikatnie skrócić korzonki.
Trzymam w kotłowni, powieszone w warzywnych siatkach plastikowych. Wiszą tak do września/października. Potem segreguję i odrzucam wszystkie miękkie, uszkodzone. Moczę 15-20min w Topsinie, lub roztworze nadmanganianu potasu. Sadzę.

Rośliny masz zdrowe, mocne. Tą marudzącą hakone, obsyp kompostem. Sucha część jest martwa, ale tam gdzie liść będzie zyć i się rozrastać.

O Bossska Ty!
Takiej informacji o tulipkach potrzebowałam Wiedziałam, że będę się wściekać na te zasychające tulipany hi hi
Pod hakone rzeczywiście był chwast Toszka - "sprawne oczko" - nowa ksywa od dziś

Hakone chyba mam takie ze dwie, że są martwe w połowie. One fajnie ruszyły na wiosnę ... wszystkie a po majowych przymrozkach tragedia
Tak samo z moimi hortensjami silver dollar Były dużo większe a przymrozki je załatwiły, jedna zdechła na śmierć

Dziś ciachnęłam wszystkie buksy i spryskałam RT W tygodniu obskoczę cisy
Naliczyłam prawie 40 topiarów z cisa (nie liczę żywopłotów) mam więc co ciachać
Em żąda kolorów w ogrodzie hi hi

Dla Toszki moje ciachnięte buksiki

Buźka
iwonkap 19:08, 18 cze 2017

Jakie śliczne kuleczki, jakich nożyc używasz ? musze kupić coś i tak chodze i patrze kto tnie akurat

Toszko dzięki za info o tulipanach..ale tak mi sie nie chce wyciągać w tym roku, walczę ze sobą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies