Może kilka słów komentarza do planu zagospodarowania działki:
- ten tymczasowy kącik, nad którym teraz pracujemy znajduje się w górnym prawym rogu - można powiedzieć, że to strona północno-wschodnia, choć w południe słonko mocno świeci, a o zachodzie też ładnie oświetla tamtą stronę, bo słoneczko wysoko

te dwie gwiazdeczki to nasze sosenki

może tutaj zrobić taki kamienny okrągły minitarasik jak proponowała w moim wątku Danusia
- wjazd jest od południa - jest to jedyna możliwość dojazdu
- ten murek na samej górze - liczę na to, że uda się obecny budynek gospodarczy tak rozebrać, aby została ściana z cegły i do tego wraz z kominem. Jak nie runie przy wyburzaniu to na bazie tego planujemy zbudować wędzarkę
- wejście do domu będzie od strony garażu - zachód, a po przeciwnej stronie taras - wschodnio-południowy - wychodzi na dwie strony domu
- w wykuszu - jadalnia
- z salon będzie dobry widok na całą stronę wschodnio-południową - można powiedzieć, że wszystkie okna od podłogi i tutaj będzie zasadniczy ogródek - dlatego od wejścia aż do planowanej opaski wokół domu chciałabym dać jakiś parawan osłaniający tą część - może właśnie z cisów? jak są duuże to można ładnie formować szpalery, nie wiem tylko jak wytrzymają tą południowo-zachodnią stronę
- wzdłuż ścieżki od bramki do wejścia do domu (z kostki granitowej), przed "parawanem" chciałabym rządek kul bukszpanowych, a przed nimi np. żurawki citronelle, i to obsypane żwirkiem...mmmm marzenie

)
Duużo mam inspiracji odkrytych na Ogrodowisku, ale brak mi pomysłu na całość

((( potrzebuję pomocy