No właśnie trochę słaba ta ławka.
Moje poprzednie stały dużo dłużej.
Metalową powiadasz? Już jestem ciekawa
Ja bym z chęcią w teak poszła... ale żonaty marudzi, że to drogie
Muszę dłużej mu tę dziurę wiercić w brzuchu
Chociaż ostatnio sam widzi jakie badziewie sprzedają. Komplet ratanowy na tarasie ma ledwo kilka lat a już wszystko popękało.
Mam tuje i to sporo na szczęście nie mam roślin blisko Tui.
Tuje mają palowy korzeń (brabanty) i pajęczynę korzeni w różowym kolorze ok 70 cm-1 m od pnia, ale te można utemperować. Nie ma problemu, aby pod nimi kopać.
Kubełkowa to dobry pomysł można spróbować w jakiejś odległości tytułem próby.
U mnie to najgorsze są brzozy. Korzenie pod całym skalniakiem
Zastanawia mnie to co piszecie o odległości korzeni tujowych...
Bo u moich rodziców wzdłuż ogrodzenia są tuje 10 letnie, wcześniej był pas cyprysów Lawsona, ale tamte padły jak za ogrodzeniem wylewali asfalt, korzenie im ugotowało. Teraz są szmaragdy. Wzdłuż tui jest cały warzywnik rodziców i warzywa rosną w odległości koło pół metra, korzeni tujowych tam nie ma. Warzywa rosną wprost w gruncie są podlewane jak jest susza, rośnie fasola tyczna, pomidory, ziemniaki. Nie widać by miały jakieś braki pokarmowe. Rosną zdrowo. Pod tujami nie ma niczym wyścielone, trawy tam nie ma goła ziemia. Więc zastanawia mnie jak to z tymi korzeniami u tui jest i czym to jest podyktowane, glebą, odmianą?
Ja też mam już przecież 10 letnie tuje różnorakie u siebie. Na korzeniach mają szmatę i trociny, pod szmatą korzenie tui owszem są, ale rosną przy nich i berberysy i rodki i azalie, astry, róże, lilaki, a penstemony nawet same tam powędrowały. Jedyne co nie chciało przy nich rosnąć to piwonie, te zmarniały bo mają mało miejsca, ale też może dlatego, że wielokrotnie zostały zalane powodzią
To na tej nowej działeczce plany?
Co to jest to szaro niebieskie w kształcie litery L wzdłuż ogrodzenia?
I ten klin między sadem, warzywnikiem, a drogą wjazdową?
Macie z Karolą podobne te działki chyba....w każdym razie usytuowanie budynków podobne. Juzia, kto będzie w zimie tą drogę wjazdową odśnieżał???
Ja też mam rośliny przy tujach 10 letnich i wszystko rośnie super ,bez nawadniania dodatkowego
Jedynie hortensje dolewałam jak kwitły ,ale u nich to norma