Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

Pokaż wątki Pokaż posty

W Kruklandii

Juzia 09:54, 12 lip 2024

Tak sobie bazgram ostatnio
Planuję Co z tego wyjdzie?

Z pierwszego planu w Zielonych Drzwiach odtworzyłam jakieś 98% to może i tu się uda
mrokasia 10:02, 12 lip 2024

Juzia napisał(a)

Chyba MOJA!
Ja miałam pierwsza

Dziękować!

He he he
Moja się rozpada. No to sobie kupiłam nową . Czarną, metalową. Czekam aż przyjdzie.
Juzia 10:35, 12 lip 2024

mrokasia napisał(a)

He he he
Moja się rozpada. No to sobie kupiłam nową . Czarną, metalową. Czekam aż przyjdzie.

No właśnie trochę słaba ta ławka.
Moje poprzednie stały dużo dłużej.

Metalową powiadasz? Już jestem ciekawa

Ja bym z chęcią w teak poszła... ale żonaty marudzi, że to drogie
Muszę dłużej mu tę dziurę wiercić w brzuchu
Chociaż ostatnio sam widzi jakie badziewie sprzedają. Komplet ratanowy na tarasie ma ledwo kilka lat a już wszystko popękało.
ElzbietaFranka 13:41, 12 lip 2024

Mam tuje i to sporo na szczęście nie mam roślin blisko Tui.
Tuje mają palowy korzeń (brabanty) i pajęczynę korzeni w różowym kolorze ok 70 cm-1 m od pnia, ale te można utemperować. Nie ma problemu, aby pod nimi kopać.
Kubełkowa to dobry pomysł można spróbować w jakiejś odległości tytułem próby.
U mnie to najgorsze są brzozy. Korzenie pod całym skalniakiem
Agatorek 20:27, 16 lip 2024

Juzia, masz perfekcyjny porządek w perfekcyjnym ogrodzie . Wszystko ładnie przycięte, pięknie kwitnie, no aż zazdroszczę

Też ciągle biegam i podlewam
Alija 20:59, 16 lip 2024

Juzia napisał(a)

Juzia, masz wspaniały dom i przepiękny ogród, porządek wzorcowy - wzór niedościgniony (jak dla mnie).
Podziwiam, podziwiam i podziwiam.
sylwia_slomc... 21:18, 16 lip 2024

Juzia napisał(a)

Z różami dokładnie tak jak piszesz

Pół hektara to ma nowa działka, pusta jeszcze. Ten mój ma tylko 9 arów to i czasu w nim za dużo nie spędzam na pielęgnacji. Nawet w żwirku za dużo się nie sieje

Brzozy to jeszcze pół biedy... najgorsze są tuje! W promieniu 3 do nawet 5! metrów korzenie jak mata kokosowa.... takie gęste i przy samej powierzchni. Coś paskudnego, bo nic nie da się posadzić po 10 latach
Ciemierniki mam właśnie przy tujach. Jakoś żyją, ale nie zachwycają.

Pisz śmiało Po to jest forum

Odpozdrawiam ciepło

Zastanawia mnie to co piszecie o odległości korzeni tujowych...
Bo u moich rodziców wzdłuż ogrodzenia są tuje 10 letnie, wcześniej był pas cyprysów Lawsona, ale tamte padły jak za ogrodzeniem wylewali asfalt, korzenie im ugotowało. Teraz są szmaragdy. Wzdłuż tui jest cały warzywnik rodziców i warzywa rosną w odległości koło pół metra, korzeni tujowych tam nie ma. Warzywa rosną wprost w gruncie są podlewane jak jest susza, rośnie fasola tyczna, pomidory, ziemniaki. Nie widać by miały jakieś braki pokarmowe. Rosną zdrowo. Pod tujami nie ma niczym wyścielone, trawy tam nie ma goła ziemia. Więc zastanawia mnie jak to z tymi korzeniami u tui jest i czym to jest podyktowane, glebą, odmianą?
Ja też mam już przecież 10 letnie tuje różnorakie u siebie. Na korzeniach mają szmatę i trociny, pod szmatą korzenie tui owszem są, ale rosną przy nich i berberysy i rodki i azalie, astry, róże, lilaki, a penstemony nawet same tam powędrowały. Jedyne co nie chciało przy nich rosnąć to piwonie, te zmarniały bo mają mało miejsca, ale też może dlatego, że wielokrotnie zostały zalane powodzią
sylwia_slomc... 21:26, 16 lip 2024

Juzia napisał(a)
Tak sobie bazgram ostatnio
Planuję Co z tego wyjdzie?

Z pierwszego planu w Zielonych Drzwiach odtworzyłam jakieś 98% to może i tu się uda

To na tej nowej działeczce plany?
Co to jest to szaro niebieskie w kształcie litery L wzdłuż ogrodzenia?
I ten klin między sadem, warzywnikiem, a drogą wjazdową?
Macie z Karolą podobne te działki chyba....w każdym razie usytuowanie budynków podobne. Juzia, kto będzie w zimie tą drogę wjazdową odśnieżał???
Wiolka5_7 23:12, 16 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zastanawia mnie to co piszecie o odległości korzeni tujowych...
Bo u moich rodziców wzdłuż ogrodzenia są tuje 10 letnie, wcześniej był pas cyprysów Lawsona, ale tamte padły jak za ogrodzeniem wylewali asfalt, korzenie im ugotowało. Teraz są szmaragdy. Wzdłuż tui jest cały warzywnik rodziców i warzywa rosną w odległości koło pół metra, korzeni tujowych tam nie ma. Warzywa rosną wprost w gruncie są podlewane jak jest susza, rośnie fasola tyczna, pomidory, ziemniaki. Nie widać by miały jakieś braki pokarmowe. Rosną zdrowo. Pod tujami nie ma niczym wyścielone, trawy tam nie ma goła ziemia. Więc zastanawia mnie jak to z tymi korzeniami u tui jest i czym to jest podyktowane, glebą, odmianą?
Ja też mam już przecież 10 letnie tuje różnorakie u siebie. Na korzeniach mają szmatę i trociny, pod szmatą korzenie tui owszem są, ale rosną przy nich i berberysy i rodki i azalie, astry, róże, lilaki, a penstemony nawet same tam powędrowały. Jedyne co nie chciało przy nich rosnąć to piwonie, te zmarniały bo mają mało miejsca, ale też może dlatego, że wielokrotnie zostały zalane powodzią

Ja też mam rośliny przy tujach 10 letnich i wszystko rośnie super ,bez nawadniania dodatkowego
Jedynie hortensje dolewałam jak kwitły ,ale u nich to norma
Juzia 10:15, 17 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Juzia, masz perfekcyjny porządek w perfekcyjnym ogrodzie . Wszystko ładnie przycięte, pięknie kwitnie, no aż zazdroszczę

Też ciągle biegam i podlewam

Z Twoim areałem to bym się chyba zajeździła tylko podlewając
A gdzie reszta prac?

Weź Ty sobie to nawadnianie zrób kobieto!