Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 10:20, 17 lip 2024

Alija napisał(a)

Juzia, masz wspaniały dom i przepiękny ogród, porządek wzorcowy - wzór niedościgniony (jak dla mnie).
Podziwiam, podziwiam i podziwiam.

A ja podziwiam Twój ogród, bo wolę jednak buszowiska
I jeszcze staw na dodatek! Ach!

Mój już mi się mega znudził
Juzia 10:26, 17 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zastanawia mnie to co piszecie o odległości korzeni tujowych...
Bo u moich rodziców wzdłuż ogrodzenia są tuje 10 letnie, wcześniej był pas cyprysów Lawsona, ale tamte padły jak za ogrodzeniem wylewali asfalt, korzenie im ugotowało. Teraz są szmaragdy. Wzdłuż tui jest cały warzywnik rodziców i warzywa rosną w odległości koło pół metra, korzeni tujowych tam nie ma. Warzywa rosną wprost w gruncie są podlewane jak jest susza, rośnie fasola tyczna, pomidory, ziemniaki. Nie widać by miały jakieś braki pokarmowe. Rosną zdrowo. Pod tujami nie ma niczym wyścielone, trawy tam nie ma goła ziemia. Więc zastanawia mnie jak to z tymi korzeniami u tui jest i czym to jest podyktowane, glebą, odmianą?
Ja też mam już przecież 10 letnie tuje różnorakie u siebie. Na korzeniach mają szmatę i trociny, pod szmatą korzenie tui owszem są, ale rosną przy nich i berberysy i rodki i azalie, astry, róże, lilaki, a penstemony nawet same tam powędrowały. Jedyne co nie chciało przy nich rosnąć to piwonie, te zmarniały bo mają mało miejsca, ale też może dlatego, że wielokrotnie zostały zalane powodzią

To na bank mój piach.
Od góry podlewane plus kora zatrzymywała na ciut dłużej wilgoć to korzenie szły po powierzchni? Tak wywnioskowałam Bo co innego?
Juzia 10:34, 17 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

To na tej nowej działeczce plany?
Co to jest to szaro niebieskie w kształcie litery L wzdłuż ogrodzenia?
I ten klin między sadem, warzywnikiem, a drogą wjazdową?
Macie z Karolą podobne te działki chyba....w każdym razie usytuowanie budynków podobne. Juzia, kto będzie w zimie tą drogę wjazdową odśnieżał???

Na nowej
Szaroniebieskie to świerki serbskie. Mimo, że od jednej strony mam las, a od drugiej piekne pole... to nie mam pojęcia co za x lat tam może być i wolę posadzić coś co mnie osłoni Serby posadzę malutkie... więc zanim urosną minie kilka dobrych lat
Klin to skarpa.
Tak wyszło, że podobnie mamy
Drogę będzie odśnieżał ten kto będzie miał czas. Hahahhaa! Zimą nie mamy zbyt wiele aktywności fizycznej to będzie akurat... w celu podtrzymania formy Haha!
Kontonaogrod 10:50, 17 lip 2024

Wymyśliłam że jak nas zasypie to zostawiam auto przy bramie i maszeruje dalej. Jakoś wątpię w to odśnieżanie 250metrów no i flaszeczkę gościowi od pługa dam - jak będzie robił drogę to może i do nas wjedzie... może...

a jak nie to traktor kiedyś zakupię z przystawką-pługiem. I kosiarką bijakową. I glebogryzarką przyda się

Fajne plany!

Juzia pięknie będzie! Lasu zazdroszczę w granicy. I masz rację, sadź serby. Szybko rosną U mnie bez pielęgnacji żadnej urosły po 2 metry w 5 lat, a sadziłam takie chucherka 15cm może.
Juzia 11:39, 17 lip 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Wymyśliłam że jak nas zasypie to zostawiam auto przy bramie i maszeruje dalej. Jakoś wątpię w to odśnieżanie 250metrów no i flaszeczkę gościowi od pługa dam - jak będzie robił drogę to może i do nas wjedzie... może...

a jak nie to traktor kiedyś zakupię z przystawką-pługiem. I kosiarką bijakową. I glebogryzarką przyda się

Fajne plany!

Juzia pięknie będzie! Lasu zazdroszczę w granicy. I masz rację, sadź serby. Szybko rosną U mnie bez pielęgnacji żadnej urosły po 2 metry w 5 lat, a sadziłam takie chucherka 15cm może.

Też tak pomyślałam... z tym stawianiem auta przy bramie. Tylko że my od bramy będziemy mieć jeszcze kilkanaście metrów drogi swojej... i dopiero główną
Oooo... z tą flaszeczką to nie jest zły pomysł
Ja chciałam na początku traktorek... ale teraz stwierdziłam, że bez sensu. Za dużo koszenia i tak nie będzie, bo większość to będzie łąka i warzywnik.
Kupię sobie tylko glebogryzarkę z napędem i do tego też można ponoć jakiś pług do odśnieżania dokupić. Będziemy biegać
Anda 13:42, 17 lip 2024

Juzia napisał(a)
Tak sobie bazgram ostatnio
Planuję Co z tego wyjdzie?

Z pierwszego planu w Zielonych Drzwiach odtworzyłam jakieś 98% to może i tu się uda

Fajny ten plan Pół hektara tam masz?

To jedno niebieskie to szklarnia a to drugie?

Przy drzewach za domem to staw? A drzewa to sad czy po prostu jakieś liściaste?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 13:52, 17 lip 2024

Bardzo mi się podoba ten plan. Mam nadzieję, że procent realizacji będzie podobny jak poprzednio.
Zdjęcia z brzozowego ronda są zachwycające.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 14:48, 17 lip 2024

Juzia napisał(a)

Na nowej
Szaroniebieskie to świerki serbskie. Mimo, że od jednej strony mam las, a od drugiej piekne pole... to nie mam pojęcia co za x lat tam może być i wolę posadzić coś co mnie osłoni Serby posadzę malutkie... więc zanim urosną minie kilka dobrych lat
Klin to skarpa.
Tak wyszło, że podobnie mamy
Drogę będzie odśnieżał ten kto będzie miał czas. Hahahhaa! Zimą nie mamy zbyt wiele aktywności fizycznej to będzie akurat... w celu podtrzymania formy Haha!

Jaki masz plan na skarpę?
Juzia 15:57, 17 lip 2024

Anda napisał(a)

Fajny ten plan Pół hektara tam masz?

To jedno niebieskie to szklarnia a to drugie?

Przy drzewach za domem to staw? A drzewa to sad czy po prostu jakieś liściaste?

Niecałe pół

Drugie to pawilon. Na warzywki Bo szklarnia to raczej tylko na rozsady będzie i do posiedzenia jak zimno.

Stawik/oczko na końcu oczyszczalni roślinnej. Tam w rogu za dużo tych drzew nabazgrałam, bo jeszcze oczyszczalnia (złoże żwirowo - roślinne) musi się zmieścić. Raczej same brzozy tam będą.
Sad jest za warzywnikiem patrząc od domu.
Juzia 16:00, 17 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten plan. Mam nadzieję, że procent realizacji będzie podobny jak poprzednio.
Zdjęcia z brzozowego ronda są zachwycające.

Dziękować!!!