Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Wiolka5_7 21:22, 18 paź 2024

Margo2 napisał(a)
U nas nie ma kompostowni na gorąco. Dzwoniłam i pytałam. Normalnie odpadki zrzucają na pryzmę.
Szkoda tylko, że nie dowożą swoim transportem
30 zł za tonę, ale trzeba jeszcze doliczyć transport.
Będę szukała

U nas jest promka powyżej 5 t. Ja płaciłam po 10 zł za tonę + niestety drogi transport. Ale i tak się opłaca.
Gruszka_na_w... 21:25, 18 paź 2024

Makao napisał(a)
U nas też zwalają na pryzmę ale jak się pytałam to powiedzieli że taki się nie nadaje bo powinien być poddany wysokim temperaturom a nie mają takich możliwości. Dlatego nie sprzedają.

"Po przerzuceniu kompost wchodzi w proces rozkładu powodowanego przez bakterie termofilne. Pryzma może osiągnąć temperatury 55-65 °C. Takie warunki neutralizują większość patogenów w odpadach roślinnych zaatakowanych przez pasożyty i choroby, sterylizują nasiona chwastów i inwazyjnych roślin."

Wysoka temperatura wytwarza się w pryzmie w sposób naturalny. Im większa pryzma, tym temperatura wyższa. W domowym kompostowniku, ze względu na na jego na ogół niewielkie rozmiary, trudno osiągnąć tak wysoką temperaturę.
Głównym problemem związanym z tym kupnym kompostem są jego zanieczyszczenia. Ludzie do odpadów bio potrafią wrzucać różności. Dziewczyny pisały, że zdarzały się kawałki szkła, szmat czy plastik. Z tego powodu nie stosuje się tego kompostu w warzywniku. W ogrodzie ozdobnym sprawdzi się jednak idealnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 20:44, 19 paź 2024

Cudnej urody iryski i w masie to jest to
Margo2 23:45, 19 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

"Po przerzuceniu kompost wchodzi w proces rozkładu powodowanego przez bakterie termofilne. Pryzma może osiągnąć temperatury 55-65 °C. Takie warunki neutralizują większość patogenów w odpadach roślinnych zaatakowanych przez pasożyty i choroby, sterylizują nasiona chwastów i inwazyjnych roślin."

Wysoka temperatura wytwarza się w pryzmie w sposób naturalny. Im większa pryzma, tym temperatura wyższa. W domowym kompostowniku, ze względu na na jego na ogół niewielkie rozmiary, trudno osiągnąć tak wysoką temperaturę.
Głównym problemem związanym z tym kupnym kompostem są jego zanieczyszczenia. Ludzie do odpadów bio potrafią wrzucać różności. Dziewczyny pisały, że zdarzały się kawałki szkła, szmat czy plastik. Z tego powodu nie stosuje się tego kompostu w warzywniku. W ogrodzie ozdobnym sprawdzi się jednak idealnie.

Dzięki Haniu.
Będę szukać więc transportu.
A u mnie w tym roku kompost był gorący. Po raz pierwszy miałam takie zjawisko
Przypomniałam sobie, że kiedyś oglądałam , tylko nie pamiętam, czy to był Monty, czy Titchmarsh, jak jakiś facet ugotował obiad w takiej pryzmie kompostu. Czyli faktycznie musi byc tam spora temperatura
Juzia 15:32, 21 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnej urody iryski i w masie to jest to

Mam nadzieję, że w tym roku ta słabizna w kwitnieniu była spowodowana jednak pogodą, a nie tym że im gleba tu nie odpowiada
Kontonaogrod 09:13, 22 paź 2024

Irysy bomba! Bramy gratuluję
Juzia 15:12, 27 paź 2024

Trochę jesiennych fot...

Makao 15:22, 27 paź 2024

U Ciebie też złoto góruje
Pięknie
Juzia 15:22, 27 paź 2024

Juzia 15:24, 27 paź 2024

Makao napisał(a)
U Ciebie też złoto góruje
Pięknie