Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

TAR 10:38, 13 mar 2025

Z tym kompostowaniem ciał to moze byc roznie. Jestesmy juz taka chemia, nie tylko w jedzeniu ale i w lekach, ze cala nasza tablica mendelejewa zostanie w ziemi. Nasze ciala zatruja wszystko co pozyteczne. Ja i tak sie dziwie, ze jeszcze sami nie swiecimy w nocy

Patrycja_KG_Lu 13:14, 13 mar 2025

W amerykańskich poradnikach i filmikach na YouTube o sadzeniu pomidorów jest o tym by w dołek przy sadzeniu dodać głowy martwych ryb. U nas pokrzywy a u nich ryby Swojego czasu to modna była mączka kostna w ogródkach i ta z krwi.
Juzia 16:43, 13 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Edit: Zapomniałam napisać, że cudne są te maślane krokusiki.

Kwitną pierwsze. Ale słabo się mnożą.
Nie mam ich na widoku i często zaglądam tam jak już przekwitają Trochę szkoda
Juzia 16:48, 13 mar 2025

Magara napisał(a)

A tego to nie pamiętam Ale sam zamysł mnie musiał zszokować skoro mi w głowie przez tyle lat pozostał Kompostownik zakładałam dobrych kilka lat temu i wtedy się wczytytwałam w różnistą literaturę na ten temat. Teraz tak sobie myślę, że może ta martwa materia miała przyciągnąć jakieś pożyteczne robaczki???

Juzia, zaszalej i daj siatkę na krety na dno Jak nie dasz to krety Ci wszystkie dżdżownice ukradną

Też gdzieś o tym czytałam i też mi się idea całkiem spodobała

Jak będę stawiać kompostowniki w docelowym miejscu... to pewnie i siatkę dam, bo zauważyłam już kopce na działce
Ten kompostownik będzie tymczasowy, bo nie mam gdzie dobroci składować. Dwa kompostowniki pod domem i jeden w Zielonych Drzwiach już mam zapełnione
Juzia 16:49, 13 mar 2025

TAR napisał(a)
Z tym kompostowaniem ciał to moze byc roznie. Jestesmy juz taka chemia, nie tylko w jedzeniu ale i w lekach, ze cala nasza tablica mendelejewa zostanie w ziemi. Nasze ciala zatruja wszystko co pozyteczne. Ja i tak sie dziwie, ze jeszcze sami nie swiecimy w nocy

To może warto przestać się truć?
Juzia 16:50, 13 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W amerykańskich poradnikach i filmikach na YouTube o sadzeniu pomidorów jest o tym by w dołek przy sadzeniu dodać głowy martwych ryb. U nas pokrzywy a u nich ryby Swojego czasu to modna była mączka kostna w ogródkach i ta z krwi.

Ludzie są dziwni...
TAR 16:50, 13 mar 2025

Juzia napisał(a)

To może warto przestać się truć?

Juz sie nie da. Truje wszystko.
Juzia 17:17, 13 mar 2025

TAR napisał(a)

Juz sie nie da. Truje wszystko.

Da

Tylko dupka za wygodna się zrobiła i ciężko wywrócić życie do góry nogami
TAR 17:53, 13 mar 2025

Nie, kochana. To nawet nie chodzi o to co jemy czy sie ruszamy czy nie. Cale nasze zycie jest nasycone chemia, promieniowaniem itp.
Oczywiscie mozna rzucic wszystko, nosic skory, jesc korzonki i mieszkac w jaskini. Nie chodzic do lekarza, zęby wyrywac a rany wypalac. A i tak cie dopadnie. Znak czasow.
Powiedziec to bardzo latwo. Ale niewykonalne.
Ja tak nie chce. Co moge ograniczam. Ale nie zrezygnuje z udogodnien i dobroci. Trudno, bede swiecic. Skompostowac sie nie potrzebuje

Zwrocilam jedynie uwage, ze w obecnych czasach nasze ciala nie nadaja sie na kompost

A z ta ryba pod rosliny to wcale nie wymysl amerykanski. Ja sie z tym spotkalam wsrod osob starszych na dzialeczkach Rod. Tlumaczyli to tym, ze taka ryba i jej osci sa dobrym nawozem. Pomijam, ze wszystko zzeraly w nocy dzikie koty
Juzia 06:56, 14 mar 2025

Doberek