Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

TAR 20:37, 12 mar 2025

Makao napisał(a)

Nieee, on już taki płaski jest

A to moze kot byl nie zajac
mrokasia 20:42, 12 mar 2025

Juzia napisał(a)

Dołu to się nikomu kopać by nie chciało
Pryzma.... nie przy naszych wiatrach

Palety już czekają. Będzie pogoda to będzie kompostownik!

No i klawo
TAR 20:42, 12 mar 2025

Juzia napisał(a)

Dołu to się nikomu kopać by nie chciało
Pryzma.... nie przy naszych wiatrach

Palety już czekają. Będzie pogoda to będzie kompostownik!

Tez mam z palet. Ale bez dna. Na dno poszla trawa po koszeniu, potem liscie i jakies galazki pociete. Dzdzownic jest duzo. Jeszcze w sklepie wedkarskim dokupilam paczke i dolozylam. Teraz poleje wspomagaczem do kompostu. Komposcik musi byc ok. bo nic z niego nie smierdzi. Od dolu juz moge cos podebrac w pierwszej komorze. Ale pewnie wlasciwy dobry kompost to za rok bedzie.
Makao 21:00, 12 mar 2025

TAR napisał(a)

A to moze kot byl nie zajac

Syn mówił że to był zając. I że już tam leży długo tak że wysechł. Teraz to już sama skóra została.
Fuj ale temat
Koniec tematu
Gruszka_na_w... 21:19, 12 mar 2025

Magara napisał(a)
Jak kiedyś czytałam o zakładaniu kompostownika to była tam informacja, żeby na spód coś martwego złożyć Jakieś małe zwierzę

Ciepło, ciepło..
W kilku stanach USA legalnie można kompostować ludzkie zwłoki. Nie mogą zawierać baterii, implantów i urządzeń radioaktywnych. Zwłoki zamknięte są w zbiorniku odpowiednio wentylowanym i obłożone są materią organiczną, np. resztkami roślin, wiórami z drzew czy słomą. Ciało rozkłada się w ten sposób od 6 do 8 tygodni.
Więcej można doczytać tutaj

Mnie się ten sposób pochówku bardzo podoba. Z pewnością jest bardziej eco niż kremacja.

Edit: Zapomniałam napisać, że cudne są te maślane krokusiki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 21:19, 12 mar 2025

Makao napisał(a)

Nieee, on już taki płaski jest

Od razu na patelnię
Wafel 21:38, 12 mar 2025

Rany... kompostowane zwłoki nie no koniec tematu please... Szkielet jako podpora do clematisa a czaszka jako donica? To tylko pytanie retoryczne...
Magara 23:02, 12 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W czym to miało pomóc wg. tego poradnika?

A tego to nie pamiętam Ale sam zamysł mnie musiał zszokować skoro mi w głowie przez tyle lat pozostał Kompostownik zakładałam dobrych kilka lat temu i wtedy się wczytytwałam w różnistą literaturę na ten temat. Teraz tak sobie myślę, że może ta martwa materia miała przyciągnąć jakieś pożyteczne robaczki???

Juzia napisał(a)

U mnie na dnie będzie karton a później dopiero gałęzie
Trzeba zwabić dżdżowniczki

Juzia, zaszalej i daj siatkę na krety na dno Jak nie dasz to krety Ci wszystkie dżdżownice ukradną

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W kilku stanach USA legalnie można kompostować ludzkie zwłoki. Nie mogą zawierać baterii, implantów i urządzeń radioaktywnych. Zwłoki zamknięte są w zbiorniku odpowiednio wentylowanym i obłożone są materią organiczną, np. resztkami roślin, wiórami z drzew czy słomą. Ciało rozkłada się w ten sposób od 6 do 8 tygodni.
Więcej można doczytać tutaj

Mnie się ten sposób pochówku bardzo podoba. Z pewnością jest bardziej eco niż kremacja.

Też gdzieś o tym czytałam i też mi się idea całkiem spodobała
Kordina 10:26, 13 mar 2025

O matko! Co za tematy odleciane!!
TAR 10:35, 13 mar 2025

Roocika napisał(a)

Od razu na patelnię