Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Alija 17:42, 31 mar 2025

A o malinach myślałaś ? Oprócz takich zwykłych są też żółte, czarne, jesienne, jest w czym wybierać.
Juzia 17:59, 31 mar 2025

Alija napisał(a)
A o malinach myślałaś ? Oprócz takich zwykłych są też żółte, czarne, jesienne, jest w czym wybierać.

Oczywiście maliny też będą!

Nie wiem czy wszystko mi się zmieści w jagodniku... na maliny mam już w głowie miejsce inne, ale jak wejdzie kilka sztuk do jagodnika, to będę happy
Kordina 18:25, 31 mar 2025

Juzia napisał(a)

A jak smakuje porzeczkoagrest?

Kiwi to może jakoś obok winorośli posadzę?
Jak myślisz?

Pigwowiec też może być w sadzie.

A morwę jaką masz? Mi wpadły w oko takie zwisające

Jeszcze nie wiem, jak smakuje porzeczkoagrest, bo mam 1 od zeszłego roku Kiwi jako pnącze obok winorośli chyba może być, tylko jakiś sensowny odstęp zachowaj dobre są, smakują rzeczywiście, jak małe kiwi. Miałam kilkunastoletnie pnącze przed remontem domu, potem zanikł w wykopaliskach. Kupiłam nowy Aktinidia Dr Szymanowski pstrolistna obupłciowa. Na pigwowca mam chęć i na pewno kupię, a morwę sąsiedzi mają jasną i nie znam nazwy
W ogóle to postanowiłam jeśli będę cokolwiek kupować z krzaków czy drzewek tylko takie, które można wykorzystać do jedzenia, a więc praktycznie.

Miałam jeżynę bezkolcową Chester, ale nie wiem co się z nią stało piszę Ci nazwe, ze względu na ten zachęcający przymiotnik - bezkolcowa
FIOLETOWA Malina GLEN COE też mi zniknęła...
Juzia 19:14, 31 mar 2025

Kordina napisał(a)

Jeszcze nie wiem, jak smakuje porzeczkoagrest, bo mam 1 od zeszłego roku Kiwi jako pnącze obok winorośli chyba może być, tylko jakiś sensowny odstęp zachowaj dobre są, smakują rzeczywiście, jak małe kiwi. Miałam kilkunastoletnie pnącze przed remontem domu, potem zanikł w wykopaliskach. Kupiłam nowy Aktinidia Dr Szymanowski pstrolistna obupłciowa. Na pigwowca mam chęć i na pewno kupię, a morwę sąsiedzi mają jasną i nie znam nazwy
W ogóle to postanowiłam jeśli będę cokolwiek kupować z krzaków czy drzewek tylko takie, które można wykorzystać do jedzenia, a więc praktycznie.

Miałam jeżynę bezkolcową Chester, ale nie wiem co się z nią stało piszę Ci nazwe, ze względu na ten zachęcający przymiotnik - bezkolcowa
FIOLETOWA Malina GLEN COE też mi zniknęła...

Hahahaha! A to mi poleciłaś!
Czemu wszystko Ci znika?
Tę jeżynę brałam pod uwagę, ale chyba skreśliłam ją z listy ze względu na wielkość. Tak mi się wydaje przynajmniej

Ja też mam takie postanowienie!!! Oprócz lilaków i hortensji Lilaki jako żywopłot to też praktycznie ale hortki to już tylko dla oka
Kordina 19:32, 31 mar 2025

Znikło z mojej winy a co nie można? Można Po prostu miałam za dużo na głowie, nie zabezpieczyłam jak należy wykopanych roślin w czasie remontu i rozkopywania
Juzia 19:42, 31 mar 2025

Kordina napisał(a)
Znikło z mojej winy a co nie można? Można Po prostu miałam za dużo na głowie, nie zabezpieczyłam jak należy wykopanych roślin w czasie remontu i rozkopywania

Oj
Czyli nie znikło tylko zabiłaś
Makao 20:02, 31 mar 2025

Mam jeżynę bezkolcową i nie jest jakaś wielka. Co roku stare pędy się wycina a zostawia nowe które wyrosły czyli co roku jest ich 3-4. Gałęzie rosną długie ale prowadzimy je jak winorośl a czubki się obcina bo tam jeżyny i tak uschną i tak. Krzak po prostu nie wykarmia już ich. Kupowana jako bezkolcowa bez odmiany. Zwykła.
Kordina 20:06, 31 mar 2025

Juzia napisał(a)

Oj
Czyli nie znikło tylko zabiłaś

A myślisz, że ja jedna? Ja się tylko przyznałam publicznie
Juzia 20:27, 31 mar 2025

Makao napisał(a)
Mam jeżynę bezkolcową i nie jest jakaś wielka. Co roku stare pędy się wycina a zostawia nowe które wyrosły czyli co roku jest ich 3-4. Gałęzie rosną długie ale prowadzimy je jak winorośl a czubki się obcina bo tam jeżyny i tak uschną i tak. Krzak po prostu nie wykarmia już ich. Kupowana jako bezkolcowa bez odmiany. Zwykła.

O jeżynach już się naczytałam i naoglądałam
Widziałam jakie długie mogą mieć pędy... a że chcę posadzić je przy płocie od południa, a za nimi/przed nimi? będą borówki... to muszą to być niskie odmiany, które nie będą mocno zacieniać borówek.
Tak myślę Ale pewności jeszcze nie mam
Juzia 20:28, 31 mar 2025

Kordina napisał(a)

A myślisz, że ja jedna? Ja się tylko przyznałam publicznie

Nie no.... każdy coś kiedyś zabił