Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

TAR 11:45, 10 maj 2025

Juzia napisał(a)

Nie wiem czy coś z tej łąki będzie.
Niby miało wyrosnąć nawet na betonie a tam nic nie kiełkuje...

Budowa na etapie.... nawet szpadel nie wbity

Walczymy ze skarpami, bo zaczeły się obsypywać.
Głupiego robota, bo trzeba było od razu je czymś okryć... a ja tam już roślin nasadziłam
Teraz wykopuj, kładź szmatę... i wkopuj znowu. Echh
Plus ta plastikowa szmata....co za okropieństwo

Czemu plastikowa szmate? Sa takie wlokninowe. Czarne brazowe i zielone o roznych gramaturach. Ja zastosowalam przed sadzeniem. Niektore bardzo szybko zanikaja. Akurat styka na tyle by korzenie sie wytworzyly. Taka byla ta moja zielona. Potem zalozylam czarna bo nie wiedzialam ile mi jeszcze zejdzie z nasadzeniami. Chwasty ograniczyly sie idealnie. Tej plastikowej nigdy bym ba rabatach nie ulozyla to jest pakudztwo.
Roocika 12:56, 10 maj 2025

Juzia są jeszcze takie z wełny owczej. Cenowo wychodzą jak kora. Kupiłam kiedyś taką jedną i 1,5 sezonu leżała aż się rozłożyła.
Roocika 12:57, 10 maj 2025

A pokaż te skarpy. Ja czarną matę wycinam dookoła roślin.
Juzia 18:58, 10 maj 2025

Kasya napisał(a)
No niezle krzaczory wyhodowalas
Moje malutkie ale chyba pojde dzisiaj powsadzac pod folie
Niech sobie radzą
I tak jest zimno i mokro wiec nic innego nie zrobie

Pod folią to spoko.... ja jeszcze nie mam

U nas i zimnica.... i popaduje. Nie ma roboty w taką pogodę.
Juzia 19:01, 10 maj 2025

Makao napisał(a)

Haha, pomidory jak moje. Nie sądziłam że tak długo będę czekać z wsadzeniem. No nic to, jak będziesz sadzić to sadź na leżąco. Nad ziemię wyciągnij tylko to co już ważne. Ja też tak będę sadzić i zostawiać miejsca na inne dobroci pośrodku grządek np. koper czy papryki

Nie wiem właśnie czy się da na leżąco, bo strasznie twarde łodygi mają
Najwyżej będę kopać głębokie doły
Juzia 19:04, 10 maj 2025

TAR napisał(a)
Czemu plastikowa szmate? Sa takie wlokninowe. Czarne brazowe i zielone o roznych gramaturach. Ja zastosowalam przed sadzeniem. Niektore bardzo szybko zanikaja. Akurat styka na tyle by korzenie sie wytworzyly. Taka byla ta moja zielona. Potem zalozylam czarna bo nie wiedzialam ile mi jeszcze zejdzie z nasadzeniami. Chwasty ograniczyly sie idealnie. Tej plastikowej nigdy bym ba rabatach nie ulozyla to jest pakudztwo.

Plastikowa, bo jest trwalsza.
Ja tego nie kładę na rabaty tylko na skarpę, która jest prawie pionowa... sadzę tam tylko bluszcz, a on tak szybko nie urośnie, dlatego materiał musi być trwały.

Juzia 19:04, 10 maj 2025

Roocika napisał(a)
Juzia są jeszcze takie z wełny owczej. Cenowo wychodzą jak kora. Kupiłam kiedyś taką jedną i 1,5 sezonu leżała aż się rozłożyła.

No właśnie nie może się rozłożyć w 1,5 sezonu
Juzia 19:29, 10 maj 2025

Roocika napisał(a)
A pokaż te skarpy. Ja czarną matę wycinam dookoła roślin.

Nie mam za bardzo fotek
To foty z zeszłego roku, jak roboty ziemne jeszcze były w toku...

Płot mam na górze skarpy po prawej. Skarpa ma 2m wysokości, dalej jest półka na serby i znowu skarpa od 0,5 do 1m wysokości.
Tak jest na połowie długości działki.... jakieś 50m.

Druga połowa jest odwrotnie. Od płotu jest mała skarpa 0,5 - 1m, półka na serby i duża skarpa do 2m wysokości.

Dodatkowo cała działka podzielona jest na 4 poziomy (jagodnik najwyżej....warzywnik, dom, łąka)....czyli mam jeszcze trzy skarpy między poziomami... iiiii! żeby nie było nudno jeszcze jedna wielka skarpa wzdłuż tych czterech poziomów w dół... tam jest droga

Ciężko to opisać słowami A na fotkach też nie bardzo widać różnicy poziomów
Ale jest wesoło

Ogólnie.... szmatę daję tylko na skarpy przy płocie, na te najbardziej pionowe. Reszta będzie albo obsadzona na gęsto, albo wyłożona kamieniami.
Roocika 19:45, 10 maj 2025

Kurde, to masz dużo i wysoko. Od razu gęsto trzeba sadzić, żeby szybko zarosło. Ale ja bym w takim wypadku przy płożących roślinach nie dawała plastików. Płożaki się szybciej rozrosną bez tego. Wiem, bo próbowałam obu sposobów. Tylko musisz gęsto posadzić. Nie wiem co planujesz sadzić?

Pod zwykle krzaki można dawać plastik.

Plastik możesz położyć, żeby Ci nie zarastało, zanim coś posadzisz. To na prawdę jest dobra metoda, tylko te folie muszą być porządne.