Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 11:40, 11 maj 2025

Magara napisał(a)
O matulu, Juzia, ale sobie skarp narobiłaś
Ja mam jedną, nie lubię jej i z góry bardzo Tobie współczuję

Wydaje mi się, że przy takich spadkach jak masz to jedynym wyjściem są rośliny zadarniające szybko rosnące. O ile nie planujesz skarpowych rabat oczywiście
Z reguły się nie wymądrzam, bo się nie znam, ale akurat temat skarpowy jest mi bliski
Sugeruję dąbrówkę rozłogową - świetnie zadarnia, skarpę trzyma w ryzach, rośnie, rozrasta się i mnoży szybko. Ładna jak kwitnie
Jak coś to mogę Ci ukopać i wysłać - posadzić i już będzie rosła Jakiś promil problemu będzie ogarnięty

Skarpy w ogrodach ozdobnych to często zmora.... ale u mnie nie widzę problemu Oby tylko się nie obsypywały i będę zadowolona

Mam dąbrówkę u siebie pod świerkami Już trochę siewek sobie nazbierałam do doniczek żeby rosły...a jak przyjdzie czas na sadzenie to i odrostów sobie ukopię
Ale dzięki za chęci, to bardzo miłe
Juzia 11:49, 11 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Juzia kawał roboty z tym poziomowaniem.
A z czego wynikło że ta skarpa taka pionowa. Działka duża, nie dało rady inaczej?

Dzięki!
Skarpa przy granicy działki już była. Fakt, że nie taka wysoka, ale stroma.
I to był pierwszy mój błąd, że przy obniżaniu terenu kazałam tę skarpę pociągnąć pod tym samym kątem...myślałam, że jak glina... to będzie się trzymać jak ściana garnka czy kubka hahaha! żart No jakoś nie przyszło mi do głowy, że glina będzie się osuwać.
Juzia 11:50, 11 maj 2025

Makao napisał(a)

Nie wiem czy głęboko to dobrze bo korzenie będą za głęboko. Pomidory mają to do siebie że ciągną do słońca więc nawet jak posadzi się całkiem na leżąco to wystająca część wygnie/wygnie się sama do góry. Nie raz tak miałam że gałąź mi spadła z tyczki i wygięła się o 180st do góry.

O widzisz! Fajnie, że mnie oświeciłaś przed czasem!
Dziękować!
Patrycja_KG_Lu 17:11, 11 maj 2025

Sztywność łodygi pomidora zależy od tego kiedy podlane były. Jak są bardziej zwiędnięte to łatwiej je wyginać.
Juzia 18:03, 11 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sztywność łodygi pomidora zależy od tego kiedy podlane były. Jak są bardziej zwiędnięte to łatwiej je wyginać.

Oooo.... czyli trzeba podsuszyć przed sadzeniem ?
Będę próbować.... jak miną mrozy! Hahahaha!

UlaB 18:40, 11 maj 2025

Nie jestes sama w tej mroznej krainie M. dzisiaj znowu zaraportował poranny szron na działce (na wschód od Ciebie). W domu mieliśmy ciut cieplej, ale ani tu ani tam nie moge jeszcze nic sadzic. Dla odmiany popadał grad Pomidory, ogórki, dynie i cukinie - wszystko czeka w domu. Dobrze, ze w tym roku troche sie pohamowałam z wysiewami i jeszcze mam gdzie to przetrzymac - farcik. Twoje pomidory i ogórasy to olbrzymy.
Podobno po następnym weekendzie ma sie poprawić w naszym regionie.
Roocika 18:57, 11 maj 2025

Jeszcze mi przyszedł do głowy ten bodziszek korzeniasty. To jest pancerna roślina
Makao 18:57, 11 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

He, dobreee
Juzia 22:06, 11 maj 2025

UlaB napisał(a)
Nie jestes sama w tej mroznej krainie M. dzisiaj znowu zaraportował poranny szron na działce (na wschód od Ciebie). W domu mieliśmy ciut cieplej, ale ani tu ani tam nie moge jeszcze nic sadzic. Dla odmiany popadał grad Pomidory, ogórki, dynie i cukinie - wszystko czeka w domu. Dobrze, ze w tym roku troche sie pohamowałam z wysiewami i jeszcze mam gdzie to przetrzymac - farcik. Twoje pomidory i ogórasy to olbrzymy.
Podobno po następnym weekendzie ma sie poprawić w naszym regionie.

Ja wysiałam wcześniej, bo przecież zim już niby nie ma Hahaha!
Juzia 22:08, 11 maj 2025

Roocika napisał(a)
Jeszcze mi przyszedł do głowy ten bodziszek korzeniasty. To jest pancerna roślina

Mam zapisany gdzieś na liście, ale wszystko wyjdzie w praniu.
Robię po kolei i póki co roślin do sadzenia mam