Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 09:08, 31 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Juzia, a ja bym na tej skarpie posadziła jakies płożące rośliny typu irgi, Takie znalazłam:
jałowce płożące, np. jałowiec dahurski ‘Expansa Aureovariegata’, jałowiec Pfitzera ‘Golden Joy’, jałowiec pospolity ‘Greenmantle’, jałowiec płożący ‘Golden Carpet’
irgi płożące, np. irga Dammera ‘Mooncreeper’, irga drobnolistna ‘Streib’s Glossy’ i ‘Streib’s Findling’, irga rozesłana ‘Eichholz’ czy irga szwedzka ‘Coral Beauty’
sosna pospolita ‘Slovacja’
trzmielina Fortune’a, np. odmiany ‘Emerald Gaiety’ lub ‘Gold Tip’
barwinek

Super, że coś się rusza na nowej.
Korzenie umocnią skarpę. Nie trzeba będzie szmaty

Wydaje mi się że na jałowce to za bardzo pionowa ta skarpa. W ogóle na cokolwiek.
Jak próbowałam wykopać w niej dołek to wszystko mi się osuwało...
Bluszcz dałam pod skarpą i będę go ciągnąć do góry. Nie widzę innego rozwiązania póki co

Mniejsze skarpy już obsadzam powoli różnymi roślinami, ale jałowców też tam nie planuję. W ogóle nie lubię jałowców... plus grusze będę miała Irga też mi się nie widzi. A raczej chwasty w niej

Trzmielinę ukorzeniam, barwinek już posadzony
Juzia 09:09, 31 maj 2025

Kasya napisał(a)

Milorzeby nawet duze maja fajna luzna korone, nie daja duzego cienia
A do tego mozna je ciac i prowadzić w formie kolumnowej

Oooo! Dobrze wiedzieć
Tylko żeby nie wcisnęli tego śmierdzącego
nicol21 00:19, 01 cze 2025

Cześć. Mimo niższych temperatur wg mnie to i tak jużwszstko wypełnione. Może jeszcze nie po brzegi, ale tuż tuż!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kasya 07:23, 01 cze 2025

Juzia napisał(a)

Oooo! Dobrze wiedzieć
Tylko żeby nie wcisnęli tego śmierdzącego

Fotki fotki
U ciebie tez ładna pogoda ?
Makao 08:02, 01 cze 2025

Irga dobrze wygląda na skarpach. Jałowców też nie lubię ale irga akurat mi pasuje. Lubię jej drobne białe kwiatki którymi się obsypuje wiosną. I łatwo się tnie.
Juzia 08:08, 01 cze 2025

Ciepło....ale wieje.
Zerwało nam pół szmaty ze skarpy.
Ręce się załamują.

mrokasia 08:20, 01 cze 2025

O masz, niefart . Za mało szpilek pewnie.
Juzia, na tej pionowej skarpie może jakieś linki dodatkowo rozpiąć?
Juzia 08:26, 01 cze 2025

Z lepszych wieści... warzywnik się w końcu zapełnia

Pomidorów nie udało mi się posadzić na leżąco. Za grube, za sztywne. Wkopałam najgłębiej jak się dało i dałam sporo granulek kupowych, bo takie zabiedzone były w tych doniczkach już, że nie mogłam na nie patrzeć

Mam 7 krzaków nn i jakieś srylion siewek koktajlowych
I 11 papryk. Moje pierwsze w życiu

Juzia 08:32, 01 cze 2025

mrokasia napisał(a)
O masz, niefart . Za mało szpilek pewnie.
Juzia, na tej pionowej skarpie może jakieś linki dodatkowo rozpiąć?

Pewnie za mało.... ale one się w ogóle jakoś słabo trzymają.
Połozyliśmy na nowo, dodaliśmy jakieś długie szpilki i jeszcze natachaliśmy kamieni na płaską półkę.

Wiatry u nas zawsze wiały. Płot nam nawet tu raz leżał Ale to co się teraz dzieje to już jakaś przesada.

Linki w sensie dla bluszczu?
mrokasia 08:40, 01 cze 2025

Tak pomyślałam, że dla bluszczu ale w sumie on się nie owija więc bez sensu. Ciągle uważam że lepiej byłoby go posadzić na górze. Będzie naturalnie spływał na dół. Mam wątpliwości co do jego korzenienia się w macie…