Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 11:53, 01 lut 2026

UlaB napisał(a)
Czesc Juzia, dajesz rade w tym mrozie? U mnie to samo co u Ciebie - od Sylwestra byl jeden krociutki epizod ocieplenia. To nie dosc ze jest zimno i fura sniegu, to jeszcze wszedzie lód.
U mnie dzisiaj mialo byc -8, bylo -13. W mieście. Byle do środy.... podobno potem juz bedzie lajcik.

Siedzę w domu to nie odczuwam aż tak bardzo.
Od jutra dopiero będę jeździć do miasta. Może nie zamarznę
Juzia 11:54, 01 lut 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

No widzisz dla nas większy problem postawić ze wzgl na kręgosłup Ema niż wykończyć. Bo to sobie sami udłubiemy z czasem. Tylko żeby dłubać ściany i sufit muszą być

No wiadomo, że samemu to się wszystkiego nie da.
Ale my też będziemy dłubać Jak przyjdzie czas
Juzia 12:01, 01 lut 2026

Magara napisał(a)
Juzia, trzymaj się w te mrozy

Zawsze się śmiałam z określenia w prognozach "temperatura odczuwalna". W tym roku przestałam się śmiać
U nas aktualnie tylko minus 13, wg prognozy odczuwalna minus 22.
Byłam przed chwilą na tarasie kota na szybkie siku wypuścić - stwierdzam, że mają rację z tą odczuwalną Kot chyba też tak uważa, bo to było bardzo szybkie siku

Trzymam się
Ale mieliśmy przez chwilę stracha... zapaliła nam się sadza w kominie.
A komin czyszczony co roku i kominiarz zawsze mówił, że mamy bardzo mało sadzy i bardzo czysty komin. I tu takie zdziwienie!
Na szczęście nie paliło się mocno i nie długo. Noc przeżyliśmy na elektrycznych grzejnikach, a na drugi dzień przyjechał kominiarz i wyczyścił. Komin cały!!! Można było palić znowu

Odczuwalna zależy od wiatru i wilgotności.
-17 w sylwestra ( robiliśmy ognisko i dwie godziny stania w ogrodzie) było przyjemniejsze niż -17 trzy dni temu jak chodziłam nakarmić ptaszory i przez 5 min zamarzły mi smarki w nosie
UlaB 12:14, 01 lut 2026

To prawda, wiatr w tym mrozie to koszmar. Mój pies wychodzi siku przy samym domu, a dwojeczkę zaraz za płotem, po czym pędem do domu.

Juziu, dobrze ze nic sie nie stało. Musieliscie sie niezle najesc strachu....

Ja ostatnio tez ograniczam jezdzenie do pracy i pracuje raczej z domu - jade tylko gdy mam zajecia. Jutro - w najzimniejszy poranek - musze jechać na obrony prac dyplomowych do tego koniec ferii u młodego.... i starsze trafiło z terminem egzaminu dyplomowego rowniez jutro (w innym mieście ale tez ma śnieznie i zimno). Byle do wiosny! Dzień juz zauwazalnie dluzszy - idzie ku lepszemu, przynajmniej w pogodzie bo świat to niestety oszalał
Agatorek 22:12, 02 lut 2026

Juzia napisał(a)

Ja się na ciepło nie nastawiam. Nie zdziwię się jak będzie lód na jeziorach do maja
A jak jednak się ociepli... to tylko miłe zaskoczenie będzie

Ja mam górę śniegu za garażami (sama ją usypałam, bo wygarniałam śnieg z pomiędzy garaży -blaszaków, są na końcu działki) i też twierdzę, że do maja się nie roztopi (jest w cieniu)
TAR 09:55, 03 lut 2026

Kilka cieplych dni i cieply wiatr szybko rozpusci te zwaly.