Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jestem w polu

Jestem w polu

Warmia 20:56, 05 gru 2015

kamila66 napisał(a)
Marta śliczne ozdoby serduszko bije miłością
nawet chyba i ja zrobię wianek

To już jestem ciekawa jak wyjdzie
Warmia 21:01, 05 gru 2015

Gardener27 napisał(a)
Marta beztalencie jesteś ... żartowałem

Wianek elegancki ale moje serce zdobyłaś tym sercem

Przecież mówiłam

... i proszę Cię, nie zawstydzaj mnie
Warmia 21:08, 05 gru 2015

Jana napisał(a)
czy Twoje ciasto tak długo leżakuje? Gdzie je wtedy przechowujesz, w lodówce? Znalazłam przepis ale trochę się boję zostawiać ciasto na tak długo surowe, w końcu ma jajka...

Leżakuje prawie do świąt, bo ono dojrzewa. Nic się nie martw, tylko wstaw je do lodówki jeśli masz miejsce i przykryj ścireczką. Ja trzymam w garażu. Tam jest chłodno, miska przykryta, więc nic do niej nie wpadnie. Potem ciasto robi się twardsze, aż można je rozwałkowywać. W zeszłym roku robiłam z bardzo podobnego przepisu, ale gdzieś mi wsiąkł. Mam nadzieję, że z tego wyjdzie równie dobre, bo przepis jest bardzo podobny.
anulaa 21:09, 05 gru 2015

Hej! Mistrzyni piernikowa - ja w sprawie piernika, bo chyba podobny przepis mamy Moje ciasto dojrzewa już od kilku dni w piwnicy i nie jest takie lejące, jak, mam wrażenie, Twoje. Robię tym sposobem po raz pierwszy i zastanawiam się-nie jest potem suche?
Nie mam swojej marmolady-czym proponujesz przełożyć?
Warmia 21:35, 05 gru 2015

anulaa napisał(a)
Hej! Mistrzyni piernikowa - ja w sprawie piernika, bo chyba podobny przepis mamy Moje ciasto dojrzewa już od kilku dni w piwnicy i nie jest takie lejące, jak, mam wrażenie, Twoje. Robię tym sposobem po raz pierwszy i zastanawiam się-nie jest potem suche?
Nie mam swojej marmolady-czym proponujesz przełożyć?

O matko, ja mistrzyni od pierników a to dobre. Moje ciasto nie jest lejące, ono tylko tak wygląda. Potem jeszcze zgęstnieje. Przynajmniej to co robiłam w zeszłym roku zgęstniało. Jak miałam je piec, to pamiętam, że zastanawiałam się, czy czegoś nie zrobiłam źle, bo miałam problem, żeby uformować z niego spody, które po upieczeniu przekładasz np. powidłami śliwkowymi. Śliwkowe według mnie najlepsze. Jak nie masz zawsze możesz kupić.
Upieczone spody trzeba przełożyć podgrzanymi powidłami, przykryć papierem (np. do pieczenia) i obciążyć. Ciasto musi jeszcze postać kilka dni, żeby zmiękło. Potem długo jest świeże jeśli będziesz je zawijać w pergamin lub ściereczkę. Nie będzie wysychać. Tyle wiem i mam nadzieję, że w tym roku mój piernik będzie tak dobry jak w zeszłym roku. Trzymam też kciuki za Twój piernik.
amelia_b 21:41, 05 gru 2015

Marta rozkręciłas się pierniki,wianek,serduszka szyjesz,super mówiłam Ci ze jesteś wszechstronnie uzdolniona? Nie? To mówię: mistrzuniu mój ty ulubiony ja pompony z włóczki robię na ozdoby świąteczne dla maluchów buziaki chyba se zrobię wianek z włóczki,mogę?
sylwia_slomc... 21:49, 05 gru 2015

My też nie gotowi do zimy bo jeszcze ciągle działamy z szałasem. Wiankować nawet nie zaczęłam i pewnie już w tym roku nie zacznę Trudno nie można mieć wszystkiego, Twój wianuszek śliczny Pierniczki pewnie pycha są i ten zapach jak się pieką ach ....a u mnie dzisiaj wiejskim smalczykiem i kiełbaską zapachniało
Warmia 21:50, 05 gru 2015

amelia_b napisał(a)
Marta rozkręciłas się pierniki,wianek,serduszka szyjesz,super mówiłam Ci ze jesteś wszechstronnie uzdolniona? Nie? To mówię: mistrzuniu mój ty ulubiony ja pompony z włóczki robię na ozdoby świąteczne dla maluchów buziaki chyba se zrobię wianek z włóczki,mogę?

Oj Ameli, teraz się wstydzę normalnie
Z włóczki możesz, bo mój jest ze sznurka A serduszek to już trochę naszyłam, tylko nie są świąteczne, więc nie pokazuję. Szyć lubię, ale ręcznie, bo do maszyny cóś nie mogę się przekonać, a mam nówkę, sztukę Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że polubimy się z maszyną do szycia.
Warmia 21:52, 05 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
My też nie gotowi do zimy bo jeszcze ciągle działamy z szałasem. Wiankować nawet nie zaczęłam i pewnie już w tym roku nie zacznę Trudno nie można mieć wszystkiego, Twój wianuszek śliczny Pierniczki pewnie pycha są i ten zapach jak się pieką ach ....a u mnie dzisiaj wiejskim smalczykiem i kiełbaską zapachniało

Byłam i widziałam co Wy tam modzicie. Piernikiem dopiero będzie pachnieć za dwa tygodnie, bo on musi dojrzeć.
anulaa 21:57, 05 gru 2015

Warmia napisał(a)

O matko, ja mistrzyni od pierników a to dobre. Moje ciasto nie jest lejące, ono tylko tak wygląda. Potem jeszcze zgęstnieje. Przynajmniej to co robiłam w zeszłym roku zgęstniało. Jak miałam je piec, to pamiętam, że zastanawiałam się, czy czegoś nie zrobiłam źle, bo miałam problem, żeby uformować z niego spody, które po upieczeniu przekładasz np. powidłami śliwkowymi. Śliwkowe według mnie najlepsze. Jak nie masz zawsze możesz kupić.
Upieczone spody trzeba przełożyć podgrzanymi powidłami, przykryć papierem (np. do pieczenia) i obciążyć. Ciasto musi jeszcze postać kilka dni, żeby zmiękło. Potem długo jest świeże jeśli będziesz je zawijać w pergamin lub ściereczkę. Nie będzie wysychać. Tyle wiem i mam nadzieję, że w tym roku mój piernik będzie tak dobry jak w zeszłym roku. Trzymam też kciuki za Twój piernik.

Dzięki, pocieszyłaś mnie Bo zaglądnęłam do swojego ciasta (po tym jak zobaczyłam Twoje) i wydało mi się suche. Ale skoro tak ma być... Już nie mogę doczekać się pieczenia!!! A Ty kiedy pieczesz? Cztery dni na to, by zmiękło wystarczą?