Marta, Renia z podwórkowej rehabilitacji miała chyba dużo heliotropów i piękne zdjęcia u niej są Chyba jej długo i ładnie kwitły w doniczkach na balkonie.
Martuś, heliotrop kwitnie krótko? Nieee, raczej długo mu schodzi, zanim zakwitnie, jego można wysiać w lutym. Ja go późno wysiałam i późno zakwitł. Heliotrop jest bardzo wrażliwy na deszcz, szybko łapie jakiegoś grzyba, gdy kilka dni pada. Kocha słońce i pięknie pachnie Przechowuję go w domu, bo nie chce mi się go znowu wysiewać.
A szałwię powabną przycinam i zakwita drugi raz
Heliotropy traktuję sezonowo - dla zapachu i koloru je mam. Kupuję gotowe sadzonki. Tamaryszki są różne. To roślina śródziemnomorska i nie każdy lubi taki skromny pokrój u krzewu. Mój jest malutki i zmieniłam mu jesienią miejscówkę bo źle mu było. Złotokap jest cudny - ale kto kupuje go szczepionego na pniu ? To tak jakby się chciało robinię akacjową szczepioną na pniu. Toć to barbarzyństwo i nie może się udać.
Dzisiaj kupiłam dmuszka, dzwonki irlandzkie i cynie wytworną.
Zakupiłam jeszcze dwa ciemierniki, bo były w Lidlu i nie umiałam ich tam zostawić.
Mam tylko dylemat, kiedy je sadzić do gruntu?
o to muszę wybrać się do lidla po ciemierniki u mnie na wiosnę w szkółce były po 25 zł, myślę, że dopiero wiosną możesz je wsadzić one pewnie nie są zahartowane
Też tak mi się wydaje, tylko wcześniej chyba trzeba będzie je zahartować. Mam nadzieję, że przetrwają w domu do wiosny bez uszczerbku. W zeszłym roku jeden nie dał rady, bo coś go zaatakowało i zmarniał.
Ostatnio byłam LM i kupiłam ryż ozdobny, ale jak Przemek powiedział, że u niego nie rosło to troszkę mi się smutno zrobiło. Daję roślince szanse w tym roku, jeżeli się okaże, że zonk to do końca sezonu może nie dotrwać
ps. ukryłam się, ale będę się wychylać, może w lepszym wydaniu