Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jestem w polu

Jestem w polu

AnnaCh 22:39, 10 sty 2016

Marta, Renia z podwórkowej rehabilitacji miała chyba dużo heliotropów i piękne zdjęcia u niej są Chyba jej długo i ładnie kwitły w doniczkach na balkonie.
margaretka3 22:47, 10 sty 2016

Warmia napisał(a)
Przemo Ty mnie już nie dołuj. Nie dość, że prawie nic nie kupiłam, to jeszcze to co mam ne urywa.

Kwiat bardzo ładny, tylko szkoda, że tak krótko kwitnie. Ja tak samo miałam w zeszłym roku z szałwią powabną. Pięknie wyglądała na zdjęciu, a jak urosła to była jakaś taka niewydarzona.

Martuś, heliotrop kwitnie krótko? Nieee, raczej długo mu schodzi, zanim zakwitnie, jego można wysiać w lutym. Ja go późno wysiałam i późno zakwitł. Heliotrop jest bardzo wrażliwy na deszcz, szybko łapie jakiegoś grzyba, gdy kilka dni pada. Kocha słońce i pięknie pachnie Przechowuję go w domu, bo nie chce mi się go znowu wysiewać.
A szałwię powabną przycinam i zakwita drugi raz
zabaewa 22:55, 10 sty 2016

Heliotropy traktuję sezonowo - dla zapachu i koloru je mam. Kupuję gotowe sadzonki. Tamaryszki są różne. To roślina śródziemnomorska i nie każdy lubi taki skromny pokrój u krzewu. Mój jest malutki i zmieniłam mu jesienią miejscówkę bo źle mu było. Złotokap jest cudny - ale kto kupuje go szczepionego na pniu ? To tak jakby się chciało robinię akacjową szczepioną na pniu. Toć to barbarzyństwo i nie może się udać.
Warmia 18:49, 11 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Martuś, heliotrop kwitnie krótko? Nieee, raczej długo mu schodzi, zanim zakwitnie, jego można wysiać w lutym. Ja go późno wysiałam i późno zakwitł. Heliotrop jest bardzo wrażliwy na deszcz, szybko łapie jakiegoś grzyba, gdy kilka dni pada. Kocha słońce i pięknie pachnie Przechowuję go w domu, bo nie chce mi się go znowu wysiewać.
A szałwię powabną przycinam i zakwita drugi raz

Ale tzn., że długo kwitnie, czy długo trwa zanim zakwitnie?
Warmia 18:51, 11 sty 2016

zabaewa napisał(a)
Heliotropy traktuję sezonowo - dla zapachu i koloru je mam. Kupuję gotowe sadzonki. Tamaryszki są różne. To roślina śródziemnomorska i nie każdy lubi taki skromny pokrój u krzewu. Mój jest malutki i zmieniłam mu jesienią miejscówkę bo źle mu było. Złotokap jest cudny - ale kto kupuje go szczepionego na pniu ? To tak jakby się chciało robinię akacjową szczepioną na pniu. Toć to barbarzyństwo i nie może się udać.

Heliotrop kupiłam pierwszy raz i zobaczymy, czy coś z niego będzie.
Warmia 18:54, 11 sty 2016

Dzisiaj kupiłam dmuszka, dzwonki irlandzkie i cynie wytworną.
Zakupiłam jeszcze dwa ciemierniki, bo były w Lidlu i nie umiałam ich tam zostawić.
Mam tylko dylemat, kiedy je sadzić do gruntu?
olga80 19:03, 11 sty 2016

Warmia napisał(a)
Dzisiaj kupiłam dmuszka, dzwonki irlandzkie i cynie wytworną.
Zakupiłam jeszcze dwa ciemierniki, bo były w Lidlu i nie umiałam ich tam zostawić.
Mam tylko dylemat, kiedy je sadzić do gruntu?

o to muszę wybrać się do lidla po ciemierniki u mnie na wiosnę w szkółce były po 25 zł, myślę, że dopiero wiosną możesz je wsadzić one pewnie nie są zahartowane
Warmia 19:08, 11 sty 2016

olga80 napisał(a)

o to muszę wybrać się do lidla po ciemierniki u mnie na wiosnę w szkółce były po 25 zł, myślę, że dopiero wiosną możesz je wsadzić one pewnie nie są zahartowane

Też tak mi się wydaje, tylko wcześniej chyba trzeba będzie je zahartować. Mam nadzieję, że przetrwają w domu do wiosny bez uszczerbku. W zeszłym roku jeden nie dał rady, bo coś go zaatakowało i zmarniał.
Warmia 19:09, 11 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Marta, Renia z podwórkowej rehabilitacji miała chyba dużo heliotropów i piękne zdjęcia u niej są Chyba jej długo i ładnie kwitły w doniczkach na balkonie.

Aniu dzięki za info. Ten wątek przeglądam od kilku dni, ale jeszcze nie dotarłam o tych zdjęć.
AsiaK_Z 19:18, 11 sty 2016

Ostatnio byłam LM i kupiłam ryż ozdobny, ale jak Przemek powiedział, że u niego nie rosło to troszkę mi się smutno zrobiło. Daję roślince szanse w tym roku, jeżeli się okaże, że zonk to do końca sezonu może nie dotrwać

ps. ukryłam się, ale będę się wychylać, może w lepszym wydaniu