Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Klon palmowy - Acer palmatum

Klon palmowy - Acer palmatum

Toszka 10:02, 02 lip 2014

Po samym zdjęciu tylko małego fragmentu ciężko coś wyrokować. Nie wiadomo jak długo u ciebie rośnie, jakie stanowisko,etc. Równie dobrze to moze być grzyb jak i poparzenie...
Klony w tym roku mają niełatwo z powodu opadów i zalewania.
Zerknij do "klon shirasawy" tam jest mowa o plamistości liści i opryskach.
Nallar 10:45, 02 lip 2014

Toszka napisał(a)
Po samym zdjęciu tylko małego fragmentu ciężko coś wyrokować. Nie wiadomo jak długo u ciebie rośnie, jakie stanowisko,etc. Równie dobrze to moze być grzyb jak i poparzenie...
Klony w tym roku mają niełatwo z powodu opadów i zalewania.
Zerknij do "klon shirasawy" tam jest mowa o plamistości liści i opryskach.

Dziękuję. do wątku o klonie napewno zerknę. Klon rośnie u mnie 6 lat na stanowisku słonecznym. Zmiany na listkach są w górnej części krzewu. Dziś na jedneym z liści, spodniej jego części znalazłam takie gniazdko, kiedy to ruszyłam zobaczyłam bardzo szybko uciekające małe stworzonka. Czy to mogą być przędziorki? jeśli tak to czy one powodują takie zmiany na liściach?

A_gawa 16:36, 15 lip 2014

Przeczytałam wątek od deski do deski i... jak to możliwe, że ktoś mi powiedział, że srebro igieł nie pasuje do czerwonego klonika. Pasuje jak ulał, choć na pierwszy rzut oka kontrowersyjne zestawienie.
Gardenarium 17:27, 15 lip 2014

Pasuje, żadne tam kontrowersyjne

Instagram Ogrodowiska
EwaT 12:58, 03 wrz 2014

Drodzy ogrodnicy! Na allegro w dobrej cenie znalazłam takiego oto klona palmowego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4534340133

Czy ktoś jest w stanie rozpoznać odmianę? Sprzedający mówi,że nie zna odmiany bo od szkółkarza otrzymał nieoznaczone. Z góry dziękuje!
FrancoPolo 18:18, 16 wrz 2014

Witam.Ewo odpowiadam na Twoje pytanie.Jest to podstawowy klon japoński na którym szkółkarze szczepią różne inne odmiany klonów.Mam go w swojej kolekcji i powiem tak,warto go mieć bo za niewielkie pięniądze można go kupić.Cudownie wybarwia sie wiosną jak startuje na czerwono.Latem zielony i jako pierwszy już na poczatku września zaczyna się przebarwiać na niesamowitą intensywną czerwień,czego nie osiągają o wiele droższe gatunki.Można go formować,wówczas się zagęszcza i wygląda pięknie.Polecam bo warto go mieć w ogrodzie.Można go zobaczyc u mnie w ostatnim poście.Pozdrawiam.
Dawid 21:27, 11 gru 2014

Osakazuki - jesien 2014.

Gardenarium 08:23, 12 gru 2014

Ten klon wygląda jakby płonął, i co ciekawe ma super czerwone kwiaty i owoce ("noski") w czasie kwitnienia. A jak się u Ciebie prezentuje gdy liście ma zielone?

Instagram Ogrodowiska
Dawid 22:06, 12 gru 2014

Według mnie najładniejszy z zielonych, duże zdrowe liście, nie choruje i szybko przyrasta (ponoć tylko w pierwsze 5 lat), ale naprawde inponujaco - po 50-60cm/sezon.

Gardenarium 20:16, 13 gru 2014

Bardzo świetlisty, ładny.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies