Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Klon palmowy - Acer palmatum

Klon palmowy - Acer palmatum

Sebek 12:19, 04 sie 2013

Bukla napisał(a)
Witam

Zakupiłam klona palmowego. Niestety nie miał dokładnej nazwy. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć co to za odmiana?

To chyba Dissectum garnet
Bukla 16:43, 04 sie 2013

Dzięki Sebek To faktycznie może być to
brzydula 14:35, 01 wrz 2013

szukam odpowiedniego miejsca dla mojego klona i najbardziej pasowałby mi w części zachodniej, jak myślicie??? Ostatecznie myślałam po wschodniej go posadzić ale mam miejsce blisko rabaty z różami i nie wiem czy nie będzie sie gryzło
Gardenarium 14:46, 01 wrz 2013

Wschodnia jest lepsza bo nie ma palącego słońca.

Instagram Ogrodowiska
holderus 13:37, 17 wrz 2013

Witam. Pierwszy raz udzielam się na forum więc się przedstawię. Na imię mam Marek. Jestem zafascynowany klonami palmowymi. Z pewnością moje zauroczenie podpatrzyła żona z dziećmi na ekranie monitora i tak obdarowano mnie czterema klonami palmowymi w doniczce. Są to: Atropurpureum i Jerre Schwarz. Mój problem polega na tym, iż miejsce docelowe ( okolice oczka wodnego ) będzie wykonane dopiero późną wiosną. Stąd moje pytanie czy na zimę klony wsadzić do ogrodu w jakieś inne zaciszne miejsce w doniczkach w których obecnie przebywają i dobrze opatulić, a może wsadzić normalnie bez doniczek lub przechować w piwnicy ? Bardzo proszę o rady.
Selly 15:00, 17 wrz 2013

Moim zdaniem najlepiej będzie, jeśli zadołujesz je razem z doniczkami w ziemi. Nie wyciągaj z doniczek, jeśli wiesz , że będą przesadzane. Niektóre moje rośliny już drugi rok tak czekają w przechowalni na swoje miejsce docelowe. Część korzeni wprawdzie przerosła przez otwory w dnie doniczki , ale to w końcu o to chodzi, żeby roślina mogła sobie coś tam czerpać z gleby. Wiosną wyjmiesz z ziemi razem z doniczką i zachowasz w ten sposób więkoszość korzeni w stanie nienaruszonym
holderus 08:40, 18 wrz 2013

Selly napisał(a)
Moim zdaniem najlepiej będzie, jeśli zadołujesz je razem z doniczkami w ziemi. Nie wyciągaj z doniczek, jeśli wiesz , że będą przesadzane. Niektóre moje rośliny już drugi rok tak czekają w przechowalni na swoje miejsce docelowe. Część korzeni wprawdzie przerosła przez otwory w dnie doniczki , ale to w końcu o to chodzi, żeby roślina mogła sobie coś tam czerpać z gleby. Wiosną wyjmiesz z ziemi razem z doniczką i zachowasz w ten sposób więkoszość korzeni w stanie nienaruszonym

Pięknie dziękuję za radę.
Gardenarium 09:41, 18 wrz 2013

Polecam artykuł o klonach, a Selly dobrze radzi. Ja też bym tak zrobiła.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/330-klony-japonskie-i-palmowe

Instagram Ogrodowiska
makkasia 08:53, 12 paź 2013

Co jemu jest, całe lato było ok a teraz, były delikatne przymrozki ale to nie powinno tak zadziałać liście są zeschnięte a nie opadają?
Sebek 17:11, 12 paź 2013

Powinny za chwilę opaść...Wiatr dmuchnie porządnie i już będzie łysy