Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Kasik 11:47, 09 sie 2017

Iza uciachaj ją na maxa. pokażę CI zdjęcie z 16.04.2016r. - zostawiłam jej tylko kikutki. a teraz buja jak szalona.

25.05.2016 byłą już taka

Kasik 11:47, 09 sie 2017

Powiedz- to usunę zdjęcia z wątku.
Basilikum 11:56, 09 sie 2017

nie usuwaj, to material pogladowy

obcieta

tak sobie mysle, by tam gdzie teraz konczy sie rabata w kierunku krzeselek zrobic sciezke (schodki)
Mixtoorka 15:37, 09 sie 2017

Hej Izo!
Piękne łany werbenowe u Ciebie. Jeżówki z kapelusikami są świetne! Piękne lato u Ciebie.

Ja mam też fasolki kolorowe, szparagowe. Zółte, zielone, fioletowe w tym roku. W zeszłym miałam też różowe w ciapki

Ściskam!

PS. Schodki to fajny pomysł, wprowadzają świetny klimat
Basilikum 15:57, 09 sie 2017

Mixtoorka napisał(a)

PS. Schodki to fajny pomysł, wprowadzają świetny klimat

zobaczymy co Emus wyczaruje. Narazie dzis walczy ze schodami do stodoly

kofam jezowki i werbene i fasolke w kazdym kolorze. Tez rok temu mialam taka rozowa w ciapki
dana1s 21:30, 09 sie 2017

Basilikum napisał(a)
prosze o porade. Powoli powiekszam skalniakowa rabate i zblizam sie do hakuro, ktora wlasnie nie za ladnie wyglada ale pozbyc sie ej nie moge, bo to Emmusiowa wierzba

Czy ja ta wierzbe moge teraz porzadnie przyciac ? tam sie nie da niz zrobic, bo ma takie dlugasne baty. Rabata ma sie konczyc jakis metr za wierzba. Tam jest spadek, w kierunku wierzby coraz bardziej plasko.

co posadzic pod ta wierzba? mam epimedium, moze jakies zurawki?? mam jeszcze troche lewendy od znajomej, moze tez by tak z przodu gdzie wiecej slonca pasowala. Gdzies ja musze wysadzic. No i wogole co tam posadzic. Cala skalniakowa jest w kolorach bialym, rozowym niebieskim. Jest tez troche

zoltego ale chce przeniesc.

Kochana tnij śmiało i to dość krótko, ja dzisiaj opitpliłam moją.
U mnie pod nią rosną rozwary, przetaczniki, ciemierniki, hosty, bodziszki, trwa ice dance i bukszpany
Basilikum 21:34, 09 sie 2017

Dana ciachnieta od razu lepiej wyglada w tym miejscu. kawalek dalej pokopalam i dziabnela mnie osa (albo pszczola) Jutro dalszy ciag wkopek. Powoli mi to idzie, bo zrywac darn musze.
pestka56 22:40, 09 sie 2017

Iza, tnij tę Hakuro zawsze jak przyrośnie max 20 cm. Ścinaj 3/4 przyrostu. Ona nie jest taka, że trzeba w określonych terminach. Najlepiej wygląda jak ma te mlode różowe listki, a do tego trzeba ciąć ostro.
Teraz możesz ją dziabnąć jeszcze mocniej, to na wiosnę się zagęści i będzie ładniejsza. Nie cięta traci fason. Właśnie walczę od wiosny ze swoją. Była śliczna i wystarczyło w zeszłym roku nie ciąć intensywnie i teraz wygląda jak mietła, mimo ostrego cięcia ma za dużo ogołoconych gałęzi. Dopiero za rok mam szansę na to, że odzyska urodę.

Carexy radzą sobie świetnie pod Hakuro. U mnie są też byliny. Dużo żonkili, hiacynty, tulipany i irysy. To wiosenne kwiaty, więc wtedy jest dość wilgoci.
Basilikum 07:20, 10 sie 2017

dziekuje juz mam troche plan, teraz musze darn tam zerwac.
zbigniew_gazda 08:15, 10 sie 2017

Iza - pracuj nad poglądami emusia co do Hakuro. Powinien ją przestać kochać. Wcześniej czy później padnie pomimo konkretnego cięcia.