Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Kasiek 19:05, 25 kwi 2016

U mnie tez caly dzien pada snieg i jest zimno, ale nie martwi mnie to, w koncu kwiecien plecien...Niby do konca maja moga byc poranne przymrozki...
Iza, pysznie Twoje ciasto wyglada, bardzo pysznie
MirellaB 19:15, 25 kwi 2016

U mnie śnieg nie pada, ale zimno okrutnie
Annabell nie wsadzam do gruntu, na noc wnoszę doniczki do domu
Basilikum 20:12, 25 kwi 2016

no wlasnie dlatego zrobillam szybciorem zdjecie pracowym aparatem, bo mi tez ciezko uwierzyc. Ogolnie padalo chyba z 10 razy. Wieczorem siedzielismy na radzie ped i w jednym oknie byla sniezyca w drugim calkiem ladnie. Wrocilam do domu, oblecialam zakatki, podlalam roze i nowo posadzone, zagladnelam do przepiorek i zmarzlam strasznie przez te 10 minut brr No i ziemia oczywiscie sucha jak wior, jutro musze z konewkami polatac.
kasik dobrze, ze przypomnialas o ciescie, musza zaraz spojrzec do piekarnika, czy tam jeszcze kawalek dla mnie sie ostal.
Anda 20:30, 25 kwi 2016

U nas też śnieg z deszczem, grad, wiatr... Jest bardzo nieprzyjemnie. Wysialam marchew, cebulę, kalarepę i sałatę i ciekawa jestem, czy coś z tego wzejdzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 20:39, 25 kwi 2016

no musi byc, ja ciekawa jestem czy cos bedzie z mojej marchewki ja juz juz dosc dawno wysialam. Ona tak wolno wschodzi jakos, w zeszlym roku nie moglam sie doczekac i cos pokopalam a potem jednak wzeszla. Cebule mam dosc duza juz, sadzilam jesienia a salata bedzie za tydzien albo dwa
tyle nasialam, ze obdzielilam pol przedszkola
AsiaK_Z 20:41, 25 kwi 2016

Zimno i u mnie kwiecień plecień...
Mala_Mi 21:22, 25 kwi 2016

Forum znów fiksuje.. wpis kosmos porwał...
Wrzuć przepis na ciasto z rabarbarem, bo wygląda dobrze, ale przepis jak dla idiotów.. bo ja zchrznie w kuchni wszytko

I ławka naprzeciw okna superasna.. z kaczuszkami, dwoma kaczuszkami
Basilikum 21:29, 25 kwi 2016

a ta lawke to nam jeden rodzic ufundowal i ona dla mnie do przedszkola nie za bardzo, bo kamien, bo slizga w zimie (a dzieci lubia po wszystkim lazic) chetnie bym zaadoptowala

To ciasto wychodzi takie mokre

2 jajka
20 dag cukru
1 szkl. mąki
1/2 szkl. wody
8 dag margaryny Kasi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag. rabarbaru

Umyty i obrany rabarbar pokroić w cienki plasterki. Blachę średniej wielkości posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blachę wyłożyć pokrojony rabarbar zasypać pół szkl. cukru. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wodę zagotować z margaryną i wlać do ubitych jajek ciągle mieszając, moja woda byla jeszcze dosc ciepla. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy i razem wymieszać. Rabarbar zalać ciastem. formę wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika i piec około 30 min. Gdy ciasto będzie rumiane, a rabarbar miękki, wyjąć i ostudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Mi bylo troche szkoda caly rabarbar oberwac i dodalam jedno jablko, tak by waga sie zgadzala

Do większej formy składniki zwiększyć dwukrotnie. U mnie byly dwie porcje.
violka171 08:50, 26 kwi 2016

Basilikum napisał(a)
no musi byc, ja ciekawa jestem czy cos bedzie z mojej marchewki ja juz juz dosc dawno wysialam. Ona tak wolno wschodzi jakos, w zeszlym roku nie moglam sie doczekac i cos pokopalam a potem jednak wzeszla. Cebule mam dosc duza juz, sadzilam jesienia a salata bedzie za tydzien albo dwa
tyle nasialam, ze obdzielilam pol przedszkola

Izuniu tez sie boje o o moja marchewke,i co ciekawe tez mi wschodzi mizernie,sialam ja z 3 tyg temu ma juz moze z dwa cm
no straszna pogoda,od rana grad z deszczem,a po chwili sniegiem sypnęlo +3 na liczniku
hanka_andrus 09:04, 26 kwi 2016

Marchew wschodzi po miesiącu, dlatego można ją siać nawet przed zimą, Jeszcze trochę, musimy poczekać. Tylko denerwują te puste grządki. Dlatego marchew mieszam z kilkoma nasionami sałaty albo rzodkiewki, przynajmniej widać gdzie rządek wysiany.