Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Anda 21:44, 10 cze 2016

Śliczna fuksja w donicy, smakowicie wyglądające poziomki a róża wyglada bardzo obiecująco.
U Ciebie w weekend tez ma padać. Co za obłęd z tą pogodą
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
hanka_andrus 22:02, 10 cze 2016

Gaura śliczna, ja mam białą. Mateczna zmarzła, a dzieci widziałam 3 szt. MOże jeszcze jakieś się pokażą? Muszę zmienić im miejscówkę.
dominika_ 22:08, 10 cze 2016

To Izuś znakomicie dmuchałaś bo wreszcie dotarł deszcz
Basilikum 22:39, 10 cze 2016

Dominika no patrz jaka ze mnie dmuchawica

Haniu ja czytalam, ze ona nie lubi za duzo wody, tak jak lewenda, dlatego je razem posadzilam.

Ewa fuksja mi na poczatku troche przymarzla, kupilam ja na poczatku maja i jakos mrozik ja zlapal a teraz odbila i zaczyna kwitnac
Jutro wieczorem ma padac. M skosil jedna laka i ma zamiar przed wieczorem zebrac. Sianka nie bedzie tylko zielonka.
Madzenka 08:46, 11 cze 2016

Cieszę sie, ze po tych opadach juz.
hanka_andrus 09:01, 11 cze 2016

Moja gaura padła chyba z nadmiaru wody. Całą jesień mieliśmy deszczową, a i w zimie opadów nie brakowało. Jak mogła ścierpieć tyle wilgoci?

Oby u Ciebie tej wilgoci było jak w sam raz. Miłego weekendu.
Basilikum 09:13, 11 cze 2016

Madzenko bez opadow dzis ma byc, na wieczor ma padac i tak do konca czerwca. Teraz kropi, chcialam pranie wywiesic, by w domu nie kislo a tu sie nie da chwilowo. mam nadzieje, ze slonko sie jednak przebije choc na kilka godzin.

Haniu no u mnie teraz tez nie za bardzo pogoda dla gaury ale tak sie ludz, ze na dobre ukorzenienie potrzebuje troche weicej wody.
Dzis u mnie dzien gospodarczy, przezucam sterty prania i prasowania i usuwam kurz skad sie da. jeden pokoj taki nieuzywany mam do odgracenia ale az sie boje tam wlazic tyle roboty tam czeka. Musze sie rozstac z paroma rzeczami, bo za duzo tych gratow
Basilikum 11:23, 11 cze 2016

przepis na ciastka z przewrotnika

Zielone Serca z przwrotnika

500g maki,
kopasta lyzeczke proszku do pieczenia,
1/2 lyzeczki soli
100 g masla,
1/4 litra maslanki,
1 gorsc swiezych lisci przywrotnika

Make przesiac, wymieszac z sola i proszkiem do pieczenia. Dodac maslo w platkach. Listki przewrotnika wyplukac i osuszyc recznikiem papierowym. Drobno posiekany przewrotnik z maslanka dodac do mieszanki z maki i zagniesc az ciasto bedzie gladkie. Ciasto dosc grubo rozwalkowac i wycinac serca.
Piec w 200°C ok 20 minut (zaleznie od wielkosci serc)
hanka_andrus 11:43, 11 cze 2016

Czy robiłaś już te ciastka? Czy to tylko jako ciekawostka? Znalazłam w necie opis zastosowania

JESTEŚ TUTAJ: HOME OGRÓD ENCYKLOPEDIA ROŚLIN PRZYWROTNIK

Właściwości lecznicze przywrotnika pospolitego

Przywrotnik zawiera między innymi garbniki, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Pozyskiwane z niego ziele, posiada właściwości ściągające oraz bakteriobójcze. Preparaty z jego udziałem mają zastosowanie w chorobach układu pokarmowego takich jak nadkwasota, wzdęcia, kłopoty trawienne oraz nieżyt żołądka. Zaleca się je również kobietom, które cierpią na stany zapalne podbrzusza i narządów rodnych. Zewnętrznie stosuje się napary z suszonego ziela, pomocne przy łagodzeniu stanów zapalnych spojówek oraz błony śluzowej gardła. Przyspieszają także gojenie się niewielkich ran i skaleczeń oraz regenerują uszkodzony naskórek. Przywrotnika najlepiej jest łączyć z innymi ziołami o podobnym zastosowaniu, co zwiększa skuteczność jego działania. Surowiec zielarski w postaci ulistnionych pędów, zbiera się z w porze kwitnienia i suszy w miejscu ciepłym, ciemnym i przewiewnym,
Basilikum 11:54, 11 cze 2016

Haniu kiedy je pieklam dawno temu. mam zamiar dzis jak zdarze tez upiec.

Przywrotnik nazywa sie u nas Frauenmantel (kobiecy plaszcz) i jes polecny na choroby kobiece. Mama kilka przepisow na herbatki, przeciw rozwolnieniu i inne takie, na kapiele z jego dodatkiem. Ale niegdy nie stosowalam.