Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Sebek 11:30, 02 paź 2016

Basilikum napisał(a)
posadzilam w wannie

Bardzo sie mi podoba ta kompozycja!
hanka_andrus 12:06, 02 paź 2016

A mnie ciasto z dynią się poidoba! I mam 3 dynie do zagospodarowania.
eda 15:22, 02 paź 2016

Basilikum napisał(a)

Lasagne z dynia
500g d<ni startej na tarce o grubych oczkch,
1 por,
1 zabek czosnku,
30g masla,
100 ml bulionu warzywnego,
sol, pieprz imbir mielony.
sos beszamelowy
60g masla,
80g maki,
125 ml buionu,
125 ml mleka,
sol i pieprz
120 g startego prmezanu
100g szynki
30g parmezanu do posypania

Por pokroic w krazki podsmazyc z czosnkiem na masle, Dodac starta dynie i bulion, przyprawic i 5 minut poddusic.
Na sos stopic maslo, dodac make wlac mleko i bulioni, krotko poddsmazyc, dodac przyprawy. Wymieszac z masa dyniowa, parmezanem i szynka (z szynki mozna zrezygnowac).
Przekladac platy lasagne sosem, na wierzch wysypac parmezan.
Piec 30 minut w 180°C

A z reszty dyni zrobiam ciasto

M tak smakowalo, ze sie pytal ile jeszcze amy dyn i ile ciast z tego mozna zrobic

przepis pozniej, bo zmakam juz sie moczyc

jacie kręcę na przepis poczekam bo dyniachy mam smaka mi zrobiłaś kompozycja różowa śliczna buziolki a różyczka przecudna
Kindzia 18:01, 02 paź 2016

Róże lepiej przesadzać jesienią, teraz w październiku. Skraca się wszystkie pędy na 30-40 cm, oberwij wszystkie liście, przytnij te cienkie korzenie. Wykop obszerny dołek, na środku dołka robi się taką górkę, na której opierasz różę, korzenie jej rozłóż. Miejsce szczepienia powinno docelowo być z 5 cm pod ziemią. Na dno sypię trochę granulowanego obornika. Przysyp ziemię tak do 2/3. Dobrze podlej, odczekaj aż wsiąknie. Dosyp ziemi i znowu podlej. Jak wsiąknie usyp kopczyk, najlepiej z dobrej ziemi lub kompostu i tak zostanie przez zimę. Podlewaj.
Basilikum 20:00, 02 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
A mnie ciasto z dynią się poidoba! I mam 3 dynie do zagospodarowania.

Haniu dla Ciebie przepis

Piernik z dyni
115g miekkiego masla,
475g maki,
2lyzeczki sody,
1/2 lyzeczki soli,
1 yzka przyprawy do piernika,
2 duze jaja,
350g cukru krysztalu,
450g puree z dyni.
Make wymieszac z soda, sola i przyprawa do piernika. Jajka utrzec z cukrem i maslem na gladka mase, dodac puree z dyni u dobrze zmiksowac. Caly czas mieszajac dodawac stopniowo lyzka mieszanke z maki. Jak wszystko sie polaczy wylac ciasto do wysmarowanej maslem i opruszonej buka tarta foremki. (u mnie keksowka)wygladzic powierzchnie i piec w 170°C ok 90 minut. Czasami wychodzi krocej, trzeba patyczkiem sprobowac.
Basilikum 20:03, 02 paź 2016

Sebek napisał(a)

Bardzo sie mi podoba ta kompozycja!

dziekuje

eda napisał(a)

jacie kręcę na przepis poczekam bo dyniachy mam smaka mi zrobiłaś kompozycja różowa śliczna buziolki a różyczka przecudna

i dla Ciebie tez buziolki przepis juz wyzej jest smacznego

Kindzia napisał(a)
Róże lepiej przesadzać jesienią, teraz w październiku. Skraca się wszystkie pędy na 30-40 cm, oberwij wszystkie liście, przytnij te cienkie korzenie. Wykop obszerny dołek, na środku dołka robi się taką górkę, na której opierasz różę, korzenie jej rozłóż. Miejsce szczepienia powinno docelowo być z 5 cm pod ziemią. Na dno sypię trochę granulowanego obornika. Przysyp ziemię tak do 2/3. Dobrze podlej, odczekaj aż wsiąknie. Dosyp ziemi i znowu podlej. Jak wsiąknie usyp kopczyk, najlepiej z dobrej ziemi lub kompostu i tak zostanie przez zimę. Podlewaj.

dziekuje
koniecznie musze ja przesadzic bo tam gdzie traz jest zmarnieje mi i prawie wogole jej nie widac
hanka_andrus 20:54, 02 paź 2016

Dziękuję serdecznie! Spróbuję upiec,
Milka 20:59, 02 paź 2016

Basilikum napisał(a)
Kasiu Taki bardzo odblaskowo rozowy kolor Maja, nie udaje mi sie go uchwycic. Znalaazlam nawet jak sie nazywaja i znow nie wiem

Dabecja.
Basilikum 21:22, 02 paź 2016

a racje masz
nigdzie tu takiej nie widzialam. Ciekawa jestem jak przezimuje.
Ja swojej nie scinalam i caly czas tak ladnie kwitnie, chyba ma nawet wiecj kwiatkow jak przy zakupie.

U nas dzis pada caly dzien czasami mniej czasami wiecj. Bylismy w termie wiec nam obojetnie czy na glowe leci jak sie siedzi w cieplej wodzie
Wygralam kaczke
Basilikum 21:28, 02 paź 2016

Haniu nam bardzo smakuje, a dyni wogole nie czuc