Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 20:31, 15 maj 2020

Rysunek słaby. Nie wiem czy coś widać :/
Jest kawałek mniej więcej o długości 10 metrów i szerokości 2-2,5m. W rogu myślę żeby brzozę posadzić, no i zostanie kawałek żeby to czymś obsadzić. Tylko czym? Myślałam o tej jednej Pissardi szczepionek na wysokości 2 m, ale co jeszcze
Anda 20:31, 15 maj 2020

sarenka napisał(a)
Ale nie w linii prostej,ta niższa trochę z przodu?

Kasia- wstawię później jakiś poglądowy rysunek,może coś mi też doradzisz?

Dokładnie, nie w linii prostej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 12:02, 16 maj 2020

Poprawilam trochę rysunek jakoś dużo metrów tam nie będzie bo od roga działki do tuj jest jakieś 10 metrów.
Myślałam,żeby w rogu posadzić brzozę,potem albo dereń ivory halo albo tawułę szarą,potem Pissardi, potem znowu coś niskiego,znowu dereń a potem gruszkę, która ma kolumnowa formę, przynajmniej ta co już mamy na podwórku. Ewentualnie może jakiś jarząb?

W najniższym piętrze posadzilabym jeżówki, rozchodniki, stipe, Carex Variegata.
sarenka 12:27, 16 maj 2020

Po domowych pertraktacjach jednak tej Pissardi być nie może, bo połówka mówi,że nie wejdzie do auta. Jakieś inne drzewo z bordowymi liśćmi może być, a takie które by się gabarytowo zmieściło to Red royal. Lub Pissardi,ale szczepiona niżej niż na 2 m a były tam jeszcze takie na 1,4 lm szczepione
sarenka 13:33, 16 maj 2020

sarenka 13:34, 16 maj 2020

Anda napisał(a)

Dokładnie, nie w linii prostej

Jeszcze takie głupie pytanie mam,czy jest jakaś różnica czy bliżej śś będzie niższa czy wyższa trzmielina? Jedna jest szczepiona na wysokości 80 cm a druga 100 cm
Anda 15:35, 16 maj 2020

sarenka napisał(a)

Jeszcze takie głupie pytanie mam,czy jest jakaś różnica czy bliżej śś będzie niższa czy wyższa trzmielina? Jedna jest szczepiona na wysokości 80 cm a druga 100 cm

Postaw raz tak i raz tak, i zobacz, co Ci bardziej pasuje
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 17:03, 16 maj 2020

Anda napisał(a)

W sumie to nic trudnego posadzone

Po niedzieli będę śś sadzila.

Ewa,a co myślisz,żeby pod płotem za graczami albo jeden przed nimi posadziła Red royal, dalej niższe dereń IH albo tawułę,a najniższe piętro to jeżówki, rozchodniki, z traw to mam Gracki, stipe, Carex ice dance i Variegata, Red baron, mam też dwie tawuły japońskie, bukszpany 2x, z zadarniaczy to stachys, ubiorek wieczniezielony,żurawki. Mam też jedna traw, której nazwy nie mogę sobie przypomnieć, ale rośnie kepowo i dorasta do około 80-90 cm.

Nie mówię,że tam wszystko chce upchnąć,tylko że może coś by z tego tam pasowało?
sarenka 18:21, 16 maj 2020

Anda napisał(a)

na tej rabacie mam taki kawałek większy o długości 160cm x 55 cm. Tak pomysłami,że jednak by się te 3 róże by się zmieściły. Tylko czy ja nie naćkam wtedy za dużo tam ? Napiszę co jest i co będę dosadzac
Sesleria jesienna X6
Carex evergold X5
Trzcinnik karl foester X6
Rozschodniki z 6x
Danica 1x
Orliki
Tawuła japońska X1 ale myślę czy by drugiej nie dosadzic
Ttzemilina na pniu X2

Dosadzac będę:
Śś obelisk
Szałwię 6x
Jeżówka 5x fatal Attraction
Barbula 1x
Przetacznik x9

Czy te 3 róże to już za dużo nie będzie?
Kasya 18:48, 16 maj 2020

sarenka napisał(a)
Po domowych pertraktacjach jednak tej Pissardi być nie może, bo połówka mówi,że nie wejdzie do auta. Jakieś inne drzewo z bordowymi liśćmi może być, a takie które by się gabarytowo zmieściło to Red royal. Lub Pissardi,ale szczepiona niżej niż na 2 m a były tam jeszcze takie na 1,4 lm szczepione

Przecież przez okno może wystawać