Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

AnnaCh 16:17, 17 maj 2020

Magda, u mnie dawno nic nie było, zrobiłam Ci fotkę moich

Ogólnie to można je bardziej ciąć i mieć bardzo wąskie kolumny, ale ja te moje troszkę podpasłam na szerokość i takie je lubię
Tnę je tylko z wysokości na razie.
sarenka 16:25, 17 maj 2020

Aneta, Helen- dzięki.
Helen- ten akcent to właśnie myślę nawet o tym klonie na którego mas się uparł tylko że przy podjeździe. Zawsze to jakiś cień by też dawało
sarenka 16:56, 17 maj 2020

AnnaCh napisał(a)
Magda, u mnie dawno nic nie było, zrobiłam Ci fotkę moich

Ogólnie to można je bardziej ciąć i mieć bardzo wąskie kolumny, ale ja te moje troszkę podpasłam na szerokość i takie je lubię
Tnę je tylko z wysokości na razie.

Dziękuję za foteczki kiedyś kolumnowe mi się nie podobały, ale od jakiegos czasu zmieniłam zdanie. Może mąż da się przekonać
Kasya 17:11, 17 maj 2020

No można szpalerki a można kompozycje z różnych
Zależy co komu w duszy gra
sarenka 17:17, 17 maj 2020

Kasia a unialabys taka kompozycje opisać jak ona mógłby wyglądać? Bo już rysowaniem to nie będę Ci głowy zawracać, sama bym spróbowała przełożyć to jako rysunek
makadamia 21:33, 17 maj 2020

Megi, jak sadzisz w jednym rzędzie, to zawsze takie samo drzewo - od tej zasady nie ma wyjątków.
Jeżeli chcesz różne drzewa, to się robi wtedy takie kompozycje jak tu.
Uważam, że skomponowanie takiej grupy jest trudniejsze niż zaplanowanie szpaleru. Poza tym - piszesz że jesteś zafiksowana na linie proste. Dlatego trzymałabym się tych linii.
Bordo w dużych ilościach jest dość przytłaczające, dlatego do szpaleru dałabym jakieś zielone drzewa, a pissardi pojedynczo w innym miejscu.
sarenka 07:33, 18 maj 2020

Fajnie, że zajrzałas
Tak, lubię jak jest porządek na rabatach, linie proste itp, ale powinnam z tym walczyć nasz dom jest na wsi,na środku działki w trawniku będą drzewa owocowe,a dom ma zwykły dwuspadowy dach, i zaczęłam się zastanawiać czy to nie zbyt formalny styl sam szpaler. Jak posadzę te 5 drzew ( ale też nie w linii prostej bo chyba posadzilabym przed tujami,a jak tuje się kończą to trochę w tyle te drzewa żeby dziura z tyłu nie była za duza. No i nie mam pomysłu jak zmiękczyć takie nasadzenia niższym piętrem.

Muszę to z mężem obgadac choć jemu szpalery średnio pasują z drzew nie owocowych
Drzewo z bordowymi liśćmi przy podjeździe posadzę razem z śś. Będzie to raczej Red Royal bo mąż twierdzi że Pissardi taka na oko ponad 2,5 m się nie zmieści do auta, więc się kłócić o to nie będę

Mam pytanie czy parocji przeszkadzałoby sąsiedztwo jagody kamczackiej i borówek? Zastanawiam się czy posadzić ją na rogu przy jagodzie czy na rabacie z śś i klonem bo już kolejny zakup za mną chodzi
sarenka 11:48, 18 maj 2020

Czy taka krzywa śś może być? Będzie jakoś ten krzew wyglądał jak nabierze masy? No taki przysłali...
Anda 13:00, 18 maj 2020

sarenka napisał(a)
Czy taka krzywa śś może być? Będzie jakoś ten krzew wyglądał jak nabierze masy? No taki przysłali...

No ten krzywy bedzie tak srednio wygldal. Moglabys go uciac i wtedy wypusci chyba wiecej galezi ze srodka.
Jak bede pozniej przy kompie to narysuje jak bym go uciela.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 13:03, 18 maj 2020

Też mi się wydaje, że ta krzywa to za krzywa jest..