Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

inka74 09:25, 05 kwi 2021

Na tą rabatę przy wjeździe nadałby sie ambrowiec Gumball lub kolumnowa wersja Slender, dąb Green Dwarf lub kolumnowy Green Pillar, tulipanowiec Edward Gursztyn. Pytanie jaką formę tam chcesz. Może pomyśl o jakieś magnolii przed domem. Lub jabłonce ozdobnej. W Kobyłce jest kilka odmian kolumnowych lub takich trochę węższych, mniejszych. I z tymi drzewami to ja bym się na twoim miejscu zbierała teraz i pospieszyła. Po pierwsze na wiosnę jest większy wybór. Po drugie drzewa i ogólnie rośliny bardzo u nas podrożały. Edwardy kupowałam po 300 zł. Teraz chyba 400. Od zeszłego roku byliny 10% w górę.
sarenka 09:59, 05 kwi 2021

Ceny drzew bardzo wysokie...kiedyś myślałam o Green dwarf w tym miejscu żeby posadzić,może to będzie dobry wybór...
Poszukam zoabcze co ile kosztuje i co mogłabym kupić w okolicy...
W czwartek lub piątek mam nadzieję,że zrobię rundkę po ogrodniczych.a w okolicy Legionowa kojarzysz może jakieś ciekawe miejsca?
Agatorek 10:35, 05 kwi 2021

Megi, w Chotomowie (obok Jablonnej i Leginowa) jest fajne centrum ogrodnicze
Ja tam kupowałam głoga Paul Scarlet i jablonkę ozdobną.

sarenka 10:55, 05 kwi 2021

Dzięki ! Już sprawdziłam,że to blisko od tego miejsca gdzie jadę, dosłownie całe 10 min
sarenka 17:03, 05 kwi 2021

Kasya napisał(a)
Jedno duże mozes posadzić
Np ambrowiec

Na tej podłużnej rabatce w stronę domu posadź ze 3 jednakowe
Od wschodu nie sadzilabym nic dużego bo wschodnie słońce jest fajne
W rogu posadzilabym grupkę brzóz niedużych
Od południa cos co wyrośnie i da troszkę cienia, ale wysunęłaby ciut do przodu może klon ?
Przy domu jakieś wielopniowe
A za domem od zachodu na wysokości tarasu może właśnie ambrowca ?
No ale to to co ja lubie, nie wiem co ty

No i właśnie chce tam posadzić doorenbos nie ma tam hiper dużo miejsca,myślę,że dwie pod kątem połączone ze sobą mogłyby być i jeden miskant

Na rabacie w stronę domu docelowo będą 3 drzewa ( śś,Parocja, Palibin i coś na pniu wyższego)
Wzdłuż domu Pissardi,śś i dwie trzmieliny

Jedynie co to tam na przeciwko tarasu sprawia problem. Podjadę do ogrodniczego,zobaczę czy judaszowce będą, jakby jakaś płacząca wersja była to też bym się zastanowiła czy przy domu nie posadzić

W sumie to bajtrudniej mi wybrać w to miejsce na przeciwko tarasu a żeby ładne było i na trawnik cień też dawało żeby słońce nie paliło,a może kiedyś ławeczkę jakaś by się tam postawiło...
Kasya 17:08, 05 kwi 2021

2 brzozy nie zrobią efektu
a palibin to nie drzewo
sarenka 17:15, 05 kwi 2021

Kasya napisał(a)
2 brzozy nie zrobią efektu
a palibin to nie drzewo

Heh no więcej tam się brzozek nie zmieści,musiałabym warzywnik zlikwidować 2-3 może posadzę,ale w jakiej odległości je posadzić wtedy?

No Palibin to takie szczepiony krzew
kasia1 17:58, 05 kwi 2021

Megi, poczytaj o judaszowcu. Ja czytałam propo mojego castingu na drzewo przy wejściu do warzywnika i judaszowiec na razie odpadł ze względu na swoją wrażliwość. Ale może się mylę. Judaszowiec jest piękny...
Agatorek 20:26, 05 kwi 2021

Judaszowce owszem, poleca się okrywać, jak są młode. Ja swojego nie okrywałam i nic mu nie było. Ale też nie było jakichś srogich zim oprócz tej ostatniej . Teraz jest już dość spory, może nie przemarzł.
Mam „zwykłego” kanadyjskiego.
Kasya 20:32, 05 kwi 2021

sarenka napisał(a)

Heh no więcej tam się brzozek nie zmieści,musiałabym warzywnik zlikwidować 2-3 może posadzę,ale w jakiej odległości je posadzić wtedy?

No Palibin to takie szczepiony krzew

No chyba zależy jaki efekt chcesz uzyskać bo można i kilka razem jak się chce efekt wielopniowego drzewa a można i co metr w grupie