Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 00:43, 23 lut 2016

bacowa napisał(a)
Uuuuu . a myślałam że koleżanka coś podpowie .

No nie smuć się już, napiszę, co ja bym zrobiła
Część nasion trojeści bym namoczyła na kilka godzin, potem do ziemi i w ciepełko. Część od razu do doniczki i wystawiłabym ją do ogródka, bo czytam, że jeśli jesienią się ich nie wysieje, to potem trzeba stratyfikować.
Jasieńca wysiałabym na początku marca do doniczki. Jakie ma nasionka: duże czy małe? Jeśli maleńkie, nie przykrywałabym ziemią, żeby je obserwować, czy pęcznieją i jak się zachowują.
mira 04:12, 23 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
Dziś wysiałam:

werbenę hastata
rutewkę orlikolistną (część poszła od razu do ziemi, część nasion namoczyłam - zobaczymy, które szybciej skiełkują)

Dzieki za raport
Podobno hastata sie łatwo rozsiewa wiec ciekawa jestem czy znajdę siewki
Ja tez mam w planie siać rutewke orlikilistna ale czytałam art Basi i na razie do lodówki na miesiąc i w kwietniu siać sialas kiedys juz ja
Milka 07:43, 23 lut 2016

Gosiu, slysze ze zasiewy ida pelna para, podziwiam, bo ja tylko do gruntu sieje, nie lubie tych donic w domu.
Co do drzew, wybor fajny, zwlaszcza czeremcha mnie zachwycila, pachnaca i taka polska
margaretka3 09:42, 23 lut 2016

Agania napisał(a)
Ciekawa jestem czy się uda miłka i rozplenica Rubrum...trzymam kciuki
ja jeszcze nic nie wysiałam, zacznę dopiero w marcu, bo nas nie będzie, wczasy

Agatko, miłka już skiełkowała, szybko jak na trawę Na rozplenicę dalej czekam. A z rudbekią już się pożegnałam

margaretka3 09:44, 23 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Gosia, o czeremsze niewiele mogę powiedzieć. Znam ją tylko jako krzew parkowy na wilgotnej glebie. Pięknie pachnie.

Ładnie kwitnie i pięknie pachnie To już spore atuty
margaretka3 09:48, 23 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Śmiesz wątpić gdzie nie wejdę Wszyscy sieją
U mnie rozplenice zaczęły wschodzić i jeszcze inne takie
Gosia skocz do L.... i do Care....w Czyżynach , masa cebulowych i kłączowych.........ceny niestety nie rewelacja, ale można coś wybraćByłam wczoraj

Taki czas, że można wreszcie siać
Skoczyłam, ale ceny... z choinki się urwali. Nic nie kupiłam, jedynie ciekawe nasionka kwiatów zakupiłam (jakbym nasionek miała mało...)
margaretka3 10:03, 23 lut 2016

Jana napisał(a)
oj trytomy nia namoczyłam, nie przyszło mi do głowy....muszę pokazać Twoje zdjęcie z wysiewami Mojemu, to w końcu da mi spokój z męczeneim o zajęte parapety będzie się cieszył, że nie ma jeszcze zajętych podłóg jak Ty, dobry pomysł bo parapety są mało "wydajne"...Gosiu a coś siejesz na rozsadnik bo o tym myślę (za mało mam parapetów)a jeśli tak to kiedy można?

Jedno nasionko trytomy wczoraj skiełkowało
Ja też nie mam parapetów na wysiewy; na parterze są zajęte przez kwiaty domowe, a na poddaszu wcale ich nie mam.
Nie wysiewam nasion kwiatów (bylin) na rozsadniku, bo jak już wiosna się zrobi, to nie mam czasu na pilnowanie wilgotności, doglądanie siewek w ogrodzie (a pogoda też bywa różna), maj-czerwiec to zatrzęsiewnie pracy przy warzywach, a i szkolne sprawy dzieci też muszę dopilnować w tym czasie. Wolę po prostu w domu powysiewać, teraz mam na to czas.
A chcesz byliny wysiewać, tak?
Myślę, że maj, początek czerwca można wysiewać byliny, na opakowaniem z nasionami bylin często taki termin podają.
margaretka3 10:06, 23 lut 2016

Olka17 napisał(a)
Cześć Gosiu. Dziękuję za nasionka z wymiany po weekendzie spróbuję wysiać jakąś trawę od Ciebie. Ja narazie wysiałam dalie parę dni temu, ale z początkiem marca wezmę się za wysiew bylin, bo jest co siać w tym roku

Olu, też dziękuję!
Odętki znalazłam tylko kilka nasionek, ale się potem tak mi zawieruszyły, że dotąd nie znalazłam, więc odętka po tym sezonie będzie Po tych wymianach jest co robić, ale i jak kolorowo mamy
Konieczki 10:09, 23 lut 2016

A mi chyba moje trytomy padły po ostatnich śniegach (mam nadzieję że jednak może coś się ostanie - mam do tych kwiatów ogromny sentyment)

Gosiu a jak długo mam czekać aż nasionka mi puszczą kiełki (wiesz ja blada twarz w tej materii jestem - te wysiane od Cienie nic a nic nie puszczają)
margaretka3 10:09, 23 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)

Nie zaręzze koloru bo rosna dwie obok siebie...chyba ze zakwitna. Mam na rabacie duze siewki to ci je wykopie. Zapraszam przy okazji jazdy na wymianke dzieci na złoto.
Ja dopiero dzis posieje pomidory. Czasu nie było ...

Ja pomidorki wysieję w marcu, bo do gruntu idą.
Przyjadę, choć jeszcze nie wiem, kiedy...